Cadde Doğanın en iyi saklanmış sırrı: BELİZE

Doğanın en iyi saklanmış sırrı: BELİZE

23.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Belize’in kartpostalı andıran sahilleri, yetmiyorsa Maya medeniyetinin gizemi hâlâ tam olarak çözülememiş sizi bekliyor

Doğanın en iyi saklanmış sırrı: BELİZE

 İnsana ‘sıkılma’yı mümkün kılmayan ender coğrafyalardan biridir Belize... Deniz ve güneşten mi sıkıldınız (Delirdim mi ben? Belize’in kartpostalı andıran sahillerinden, denizinden ve  güneşinden hiç sıkılınır mı?) o zaman imdadınıza  tarih yetişiyor. Maya medeniyetinin insanı kendine hayran bıraktıran ve gizemleri hâlâ tam olarak çözülememiş piramit ve kalıntıları emrinize hazır bir şekilde bekliyor adeta. O da yetmediyse, dünyanın başka hiçbir yerinde görülemeyen doğa dokusu çıkıyor karşınıza: bir ressamın elinden çıkmış gibi duran nadide orkideler, maymunlar, yeşil iguanalar ve flamingolar... Belize, Noel zamanı mağazalarda kucağına çocukları oturtarak onların dileklerini dinleyen Noel Baba gibi.. Her türden turiste farklı seçenekler sunan ve asla boş eli göndermeyen nazik bir dede gibi... İstemeniz yeterli. Belize size onu gerçekleştirecektir. Elini hediye sepetine götürecek ve kafanızın içinde yer alan hayalinizdeki tatili, kırmızı bir kurdeleye sarılmış olarak size uzatacaktır.

ALTUN HA ANTİK ŞEHRİ:

Doğanın en iyi saklanmış sırrı: BELİZE

Altun Ha, Belize’de yer alan antik Maya şehri. 8 kilometrelik bir alanda , yaklaşık 500 yapının yer aldığı bu antik şehirde gözleri en çok kamaştıran yapı,  bir tapınak olan “Masonry Altar” piramidi.
“Ben bu yapıyı bir yerden hatırlıyorum”
Burayı ziyaret eden turistlerin çoğunun kurduğu bu cümle, re-enkarnasyon ihtimalleri üzerinde durulmasına, ve zaten yeterince mistik görünen bu antik şehre farklı anlamlar yüklenilmesine neden olsa da , turist rehberleri bir süre sonra dayanamayıp ağızlarındaki baklayı ıslatıyorlar: Bu manzaranın aynısını Belize’nin meşhur “Belikin” marka birasının ön yüzünde görebilmeniz mümkün.
Bu durum yeniden dünyaya gelmiş olanlardan çok, alkolik olanların kim olduğunu ayırt etmemize yarıyor daha çok...
Arada ise, eskisi kadar gür sesli olmasa da  “yo yo ondan değil, ben kesin daha önceki hayatımda bu tapınaklarda bir prensestim!” diyaloglarını duyabilmek mümkün.
Ah Belikin, sen nelere kadirsin... Bu piramide dik bir merdiven sayesinde tırmanabilmek mümkün. İçinde bulunmuş olan mezarların, yüksek mertebedeki Maya rahiplerine ait olduğuna inanılıyor.


BOBOON REZERVİ
Doğanın en iyi saklanmış sırrı: BELİZE

Yeni bir ülkeyi ziyaret ettiğimde, zevklerime ya da yapmak istediklerimi ne kadar ters  düşerse düşsün, eğer dünyanın başka bir yerinde yapamayacağım bir şeyse , mutlaka yapma taraftarıyım. Belize’de yer alan Boboon Merkezi bunlardan biri. Yok olmakla karşı karşıya kalan bu maymun türünü yaşatmak için özel yaşam alanları sunan Belize’deki bu rezervi gezmeye karar verdiğinize, dünyanın en ihtişamlı soprano seslerinden birini duymaya hazır olun. Baboon’ların sesleri inanılmaz kuvvvetli, ve kendi bölgelerini diğer baboon’lardan korumaya çalıştıkları zaman, insan ‘yanıma niye tıkaç almadım ki’ diye düşünebiliyor.

CROOKED TREE VAHŞi HAYAT REZERVİ:
Doğanın en iyi saklanmış sırrı: BELİZE

Dünyada en ilgimi çeken turist türü, kuş izlemeye gelenler. Bu gezginler, Crooked Tree Vahşi Hayat Rezervi gibi doğal yaşam alanlarına gelirler, dürbünleri alırlar ve 4-5 saat hiç sıkılmadan kuşları izlerler. Crooked Tree Vahşi Hayat Rezervi, Belize’ye has kuş türlerinin bulunduğu bir doğal hayat alanı. Japiru leylekleri ise ülkenin adeta sembolü haline gelmiş. ABD’nin uçan en büyük kuş türü olan Japiru leyleklerini görmenin yanı sıra, muhteşem bir doğa manzarasının eşlik ettiği rezerv, uğranması gereken ama 1 saatin hayli hayli yeterli olacağı bir bölge...

AMBERGRİS’TE DENİZ KEYFİ...
Doğanın en iyi saklanmış sırrı: BELİZE

Ambergris’e gelen turistlerin bir çoğu bu adayı da bir yerlerden hatırladığını söyleyecektir. Bu durumun nedeni Madonna. Madonna’nın ‘La Isla bonita’ şarkısında kast ettiği yer işte burası! Yani Ambergris... ‘Blue Hole’ yine görülmesi gereken su altı güzelliklerinden...120 metre derinliğinde olan ve mavi bir noktayı andıran Blue Hole’e dalarak jeoloji tarihine de bir yolculuk yapmış oluyorsunuz çünkü burası milyonlarca yıl önce kuru bir mağaraymış. Buz çağı bittiğinde, su seviyesi yükselerek burayı ele geçirmiş. Tavanı çökünce de bugünkü görünümünü almış.

BELİZE KARNAVALI,
Doğanın en iyi saklanmış sırrı: BELİZE

Belize’e ne zaman gidilir sorusunun cevabı mevsime göre değil festivallere göre verilir. Çünkü Belize’e gelişinizi Belize Karnavalı’na denk getirmek, daima mutlulukla anılacak, neşeli ve eğlenceli bir etkinliktir. Sadece ülkeye gelen turistlerin değil, yerel halkın da iple çektiği eylül ayında yapılan karnaval sırasında, aylardır dikilen kostümler giyilerek, sokaklara çıkılıyor ve şehrin ana caddelerinde müzik ile karizmayı hafif tertip bozabilen Comparsas adı verilen dans ediliyor. 

MAĞARALAR...

Belize’de ziyaret edilebilecek tavanı çökmemiş, sular altında kalmamış bir sürü mağara var ve bunları ziyaret etmek eşsiz bir deneyim anlamına geliyor. Ancak yerel otoritelerin üzerinde durduğu bir nokta var: Bu mağaraların hepsi sonuna kadar keşfedilmediğinden mutlaka bilen bir rehber ile gezmek gerekiyor.
Che Chem Ha Mağarası aynı zamanda içinde yer alan 1000 yıllık çanak çömlekleri ile de ünlü. Barton Creek Cave’in avantajı ise mağarayı yürümeden, kanolarla ziyaret edebilecek olmanız.