Cadde ‘Ezgilerimiz insanları birleştiriyor’

‘Ezgilerimiz insanları birleştiriyor’

04.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Siyah Beyaz Ezgiler’ albümü için buluşan Ferda Sümer ve Rotinda Ezel, “Türkiye’de böyle bir albüm yapılmamıştı. Bir yolculuğa çıkalım diye düşündük ve 11 şarkıdan oluşan projeyi hazırladık” dedi.

‘Ezgilerimiz insanları birleştiriyor’

Ferda Sümer ve Rotinda Ezel’in ‘Siyah Beyaz Ezgiler’ adlı albümünde, kemençe ve tulum, yeşilin tüm tonlarını barındıran Karadeniz’den Anadolu’yu kucaklayarak, Toroslar’a kadar yükselirken, Lazca ve Kürtçe ezgilerle aşkın sesi oluyor. Dijital platformlarda yoğun ilgi gören çalışma, dil, din, ırk ve mezhep farklılıklarını kucaklayarak, iki ayrı yörenin ezgilerinde insanları birleştiriyor. İkiliyle, projelerini ve yola çıkış hikayelerini konuştuk.

Haberin Devamı

- Neden Kürtçe ve Lazca karışık bir albüm yaptınız?

Ferda Sümer: Her etnik bölgenin müziği, diğerlerinden farklı karakter ve söyleyişe sahip... Kürtçe ağıt, Lazca’da destan olarak adlandırılan türe tekabül ediyor. Biri diğerine hiç yabancı değil. Her ikisi de bizden ve bizi anlatıyor. ‘Siyah Beyaz Ezgiler’, farklı etnik tarzların harmonisi olan bir çalışma... Hem müzikal ezgiler hem de halkların
kardeşliğini pekiştirmek için yapılmış bir albüm olarak değerlendirilebilir.

- Albüm hikayeniz nasıl başladı?

Rotinda Ezel: Biz, genellikle festivallerde aynı sahnende bir araya gelip, Kürtçe ve Lazca şarkılar söyledik. İki farklı dilde, ait olduğumuz kültürlerde parçaları seslendirmemiz çok ilgi çekti. Bir süre sonra bir şarkı yapıp, YouTube’a yükledik ve aynı ilginin çok daha fazlasını sosyal medyada gördük. Aslına bakarsanız, bugüne kadar Türkiye’de böyle bir albüm de
yapılmamıştı.

Haberin Devamı

‘Ezgilerimiz insanları birleştiriyor’

- Neleri dikkate alarak şarkılarınızı seçtiniz?

F.S: Albümde hem anonim hem de kendi yaptığımız şarkılara yer verdik. Olabildiğince otantik tarzlarından ödün vermemeye çalıştık, biraz modernize ettik. Ayrı ayrı Kürtçe ve Lazca eserler olduğu gibi, her iki dilde de seslendirdiğimiz parçalar var. Her iki kültüre ait tatları harmanlayan bir çalışma olmasını arzuladık.

- Albümün satışları nasıl gidiyor, nasıl yorumlar alıyorsunuz?

R.E: İki ay önce müzikseverlerin beğenisine sunduk. Açıkçası market satışları pek parlak görünmüyor. Daha çok dijital platformda takip ediliyoruz. Çok olumlu yorumlar alıyoruz ve genel olarak memnunuz.

- Topluma nasıl bir mesaj veriyorsunuz?

F.S: Ne yazık ki, tüm dünyada ayrımcılık ve tahammülsüzlüğün hızla arttığı bir süreçten geçiyoruz. ‘Siyah Beyaz Ezgiler’ dil, din, ırk ve mezhep farklılıklarını kucaklayarak, iki ayrı yörenin ezgilerinde insanları birleştiriyor. Kemençe ve tulum sesi, yeşilin tüm tonlarını barındıran Karadeniz’den Anadolu’yu sarmalayarak, Toroslar’a kadar yükselip, Kürtçe ezgilerle birleşiyor.

‘Ezgilerimiz insanları birleştiriyor’

‘İlk klip Pırsi’ye çekildi’

“Albümün ilk video klibi, iki sevgilinin birbirine kur yapmasını esprili bir dille anlatan, sözleri Murat Yapıştıran ve Ferda Sümer’e, müziği Ferda Sümer’le Rotinda Ezel’e ait olan ‘Pırsi’ adlı şarkıya çekildi. Çekimler, Şirin Harhar’ın yönetmenliğinde, Bizans İmparatorluğu döneminde, İmparator İustinianos tarafından yaptırılan Yerebatan Sarnıcı’nın tarihi dokusunda gerçekleşti. Dünyaca ünlü bir dans grubunun üyeleri, Laz ve Kürt dans figürlerinin harmanlandığı bir gösteriyle bize eşlik etti. Albümde ayrıca, ‘Başın Göğe Erdi mi?’, ‘Yüreğim Senin Olsun’, Çara Dile Mın’, Kalbimi Atacağım’ ve ‘Sandık’ adlı birçok parça bulunuyor.”