Cadde Fazıl Say, ilk provasını yaptı

Fazıl Say, ilk provasını yaptı

29.07.2009 - 21:16 | Son Güncellenme:

Piyanist ve besteci Fazıl Say, Salzburg Festivalinde vereceği konser için prova yaptı

Fazıl Say, ilk provasını yaptı

Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, uluslararası Salzburg festivalinde vereceği konser için bugün Salzburg Camerata oda orkestrasıyla bir saat çalıştı.
Festivalin organizasyon komitesi tarafından dördüncü kez festivale davet edilen Say, 31 Temmuz Cuma akşamı vereceği konserde Johann Sebastian Bach’ın eserlerini yorumlayacak.
Avusturyalı Thomas Hengelbrock şefliğindeki Camerata oda orkestrasıyla ilk kez birlikte çalıştığını ifade eden Fazıl Say, "Orkestra ile yaptığı bir saatlik çalışmanın yanı sıra orkestra şefi Hengelbrock ile de ayrıca uzun bir süre birlikte çalıştıklarını" söyledi.
Organizasyon komitesinin isteği üzerine konserinde sadece Bach’ın eserlerini yorumlayacağını belirten Say, Bach’ın piyano konçertosunun ardından solo olarak Chacconne ve Prelüd Füg eserlerini çalacağını söyledi.
Salzburg festivalinde vereceği konsere, Moldovalı keman sanatçısı Patricia Kopatchinskaja’yı da davet ettiğini belirten Say, "Bach’ın yapıtlarını yorumladıktan sonra, sürekli birlikte konser verdiğim ve bestelerimi de yorumlayan keman sanatçısı Patricia Kopatchinskaja ile 45 dakika kadar doğaçlama yapacağız" dedi.
Festival komitesinin isteği üzerine konserde Bach’ın eserlerini yorumlayacağını belirten Say, "Konseri, Bach ile başlayıp kendisinin bestelediği, Odam Kireç Tutmuyor" adlı anonim halk türküsüyle noktalayacağını" söyledi.

Haberin Devamı

59 YILLIK FESTİVAL
Orta Avrupa’nın sanat merkezi olarak kabul edilen Avusturya’nın Salzburg kentinde her yıl 25 Temmuz-30 Ağustos arasında düzenlenen Salzburg Festivalinin temeli 12 Temmuz 1950 tarihli yasa ile atıldı.
Prensip olarak eyalet valisinin başkanlığında opera, tiyatro ve klasik müzik dünyasından ünlü sanatçılar ve sanat eleştirmenlerinden oluşan festival komitesi her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda ünlü sanatçıyı davet ediyor.
Festival komitesi bu yıl Türkiye’den de ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ı dördüncü kez  davet etti.
Wolfgang Amadeus Mozart’ın (1756-1791) dünyaya gözlerini açtığı kent olan Almanya sınırındaki Salzburg kentine festival nedeniyle her yıl ABD’den Japonya’ya dek dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce sanatsever de akın ediyor.
Festivalde sahne alan sanatçılar da Avusturyalıların yanı sıra uluslararası sanatsever kitlesine de hitap ediyor.

Haberin Devamı

FAZIL SAY’IN AVRUPA KONSERLERİ
Salzburg festivalinde 31 Temmuz Cuma akşamı Johann Sebastian Bach’ın (1685-1750) yapıtlarını yorumlayacak piyanist ve besteci Fazıl Say, ağustos ayında da Avrupa’nın çeşitli kentlerinde bir dizi konser verecek.
Ağustos ayı konser programına ilişkin AA muhabirine bilgi veren Say, 9 Ağustosta Almanya’nın Maniz kentinde, 10 Ağustosta Fransa’nın Mentoun, 11 Ağustosta Britanie ve 21 Ağustosta da Almanya’nın Bremen Müzik festivaline katılacağını söyledi.
Say, ağustos ayında vereceği konserlerin ardından ekim ayı başında da Viyana’daki Konzerthaus salonunda "Haremde Binbir Gece" adlı eserinin prömiyerini yapacağını bildirdi.
2010 yılı için çok yoğun bir program yaptığını belirten Say, "2010 yılında toplam 140 konser vereceğini kaydetti.