Cadde 'Geleceğe umutla bakıyoruz'

'Geleceğe umutla bakıyoruz'

22.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ONKİM Kök Hücre Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, “Medikal estetik alanında ses getirecek çalışmamızla büyük sürprizimiz var” dedi

Geleceğe umutla bakıyoruz

Demet Sabancı Çetindoğan tarafından 2006 yılında hayata geçirilen ONKİM, Türkiye’yi sağlık ve teknoloji alanında dünya ülkeleriyle yarışır hale getirdi. Çetindoğan, hastalıkların tedavisinin yanı sıra medikal estetikte de kullanılmaya başlanan kök hücre tedavileri için “Gelişmeleri büyük heyecanla karşılıyorum” dedi. Çetindoğan ve ONKİM Kök Hücre ve Kordon Genel Müdürü Cansen Yeni Kut’la kök hücre tedavilerini konuştuk.

Haberin Devamı

- Kordon kanı bankacılığı tıbbın yeni alanlarından olmasına rağmen ONKİM’i 10 yıl önce kurdunuz. Neler yaptınız bu sürede?

ONKİM, Türkiye’nin gelecek vizyonunu temsil ediyor. Merkez, organ, doku ve kan, kan ürünleri yasasıyla Sağlık Bakanlığı tarafından çizilen kurallar çerçevesinde kuruldu. Göbek kordonu kanından kök hücre elde etme, saklama, işleme ve gerektiğinde tedavide kullanıma hazır hale getirme konusunda GMP (İyi Üretim Uygulamaları) koşullarında hizmet veriyor.

- Tıptaki gelişmelere yetişebiliyor musunuz?

Sağlık, bir ülkenin medeniyet seviyesinin göstergesi. Çok üst düzey bilim insanlarıyla çalışıyoruz ve büyük hedeflerimiz var. Bugünden çok yarını hedefleyen bir yatırım.... Ömrüm oldukça, insanlara ve hayata karşı sorumluluğumu bu büyük yatırımla yerine getirmeye çalışmak istiyorum. ONKİM, sağlıktaki gelişmeleri sürekli olarak takip ediyor. Gelişme ve yenilenmenin ancak Ar-Ge çalışmalarıyla gerçekleşebileceğine inanıyoruz.

Haberin Devamı

- Özellikle üzerinde çalıştığınız bir yenilik var mı?

Kök hücre tedavilerine öncelik verdik. Ancak, geçen yıl medikal estetik alanında da atılım yapmaya karar vererek ON-
KİMfibro’yu sunduk. Yeni yılda büyük bir sürprizimiz var...

- ONKİM’de ne tür araştırmalar yapıyorsunuz?

Kordon kanından elde ettiğimiz kök hücreler, özellikle majör talesemi, nöroblastoma ve lösemi hastalarının tedavilerinde kullanıldı. Gerek kordon kanından, gerekse göbek kordonundan elde edilen kök hücrelerle birçok hastalığın tedavisi önümüzdeki yıllarda mümkün olacak.

- İnsanlar yurt dışında tedavi görmek istiyor ama Türkiye de artık bu alanda çok iyi. Siz de katılıyor musunuz?

Uygun fiyatlı sağlık uygulamalarından faydalanmak amacıyla birçok turist ülkemizi ziyaret ediyor. Başta Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle ülkemizin bu alanda yaptığı atılımlar, alanında uzman doktorları ve bizim gibi sağlık sektörüne hizmet veren firmalar sayesinde, bu sayı her geçen gün artıyor.

- Kök hücre, estetik cerrahi alanındaki yeniliklerle adından söz ettiriyor. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Haberin Devamı

Araştırmalar ilerledikçe, kök hücrenin güzelleşmek için de kullanılabileceği ortaya çıktı. Tüm dünyada medikal estetik alanında kullanılan kök hücre tedavisini ben de heyecanla karşılıyorum.

- ONKİMfibro nedir?
Dermo kozmetik bilimindeki gelişmeler, mucize denecek kadar ciltte iyileşme gösteriyor. Öyle ki, insanların yaşları dış görünüşleriyle tahmin edilemez oldu. ONKİM’de fibroblast üretimine başladık.

- ONKİM dışında neler yapıyorsunuz?
Çok çalışıyorum. Farklı sektörlerde yatırımlarımız var. Birçoğuna eşit mesailer ayırmaya dikkat ediyorum.

Geleceğe umutla bakıyoruz
CANSEN YENi: ‘40 - 50 yaşlarındaki kadın 30’lara dönebilir’

- Kök hücrenin medikal estetikteki yeri nedir?

Kök hücre, herhangi bir dokuya kolayca dönüşebilme özelliğine sahip. Ciltte, bir sonraki adımı deri dokusuna dönüşmüş halini kullanabiliyoruz. Bu dokunun içinde bulunan büyüme faktörleri, kolajen yapımını artırıyor. Kişide estetik anlamda hiçbir değişiklik yapmadan, kendi hücresiyle geriye dönüş sağlanıyor. 40 - 50 yaşlarındaki bir kadının, 30’lu yıllardaki cildinin geri gelmesi gibi düşünülebilir. Bir kadın ‘Cildimde çökme, gevşeme var ve aynaya baktığımda yorgun hissediyorum’ diyorsa, kök hücre iyi bir seçim.

Haberin Devamı

- Ne sıklıkla yapılmalı uygulama?

Kişiden toplu iğne başından daha büyük bir deri parçası alıyoruz. Laboratuvarda 4 - 6 hafta arasında, bundan hücre üretiliyor. Hasta genelde 11 - 12 defa kliniği ziyaret ediyor, üç hafta aralıklarla. Etkisi 3 - 4 yıl sürüyor.