Cadde Gölgesi yetti

Gölgesi yetti

23.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

“Sezen Aksu ve Arkadaşları” adını taşıyan konserler dizisinin ilk gecesinde Fahir Atakoğlu’nun sihirli parmaklarının piyanoda çaldığı “Dargın Değilim” bitip Sezen’in gölgesi gözüktüğünde seyirci coşmaya başlamıştı bile

Gölgesi yetti

Bu yıl 20.’si düzenlenen Most Açıkhava Konserleri’nde Sezen Aksu’nun müzisyen dostlarının uzun yıllardır hayalini kurduğu “Sezen Aksu ve Arkadaşları”  projesi hayata geçti. Önceki akşam Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda başlayan “Sezen Aksu ve Arkadaşları” adlı konser dizisinin ilk gecesinde Sezen Aksu, Fahir Atakoğlu, Erkan Oğur ve Aykut Gürel aynı sahneyi paylaştı.
Aksu, bu konserde yıllardır alışılagelmiş konserlerinden farklı olarak özel repertuvarla hayranlarının karşına çıktı.

Atakoğlu’nun sihirli parmakları

Fahir Atakoğlu’nun sihirli parmaklarını konuşturmaya başlayıp “Dargın Değilim” parçasını çalmasıyla müzik ziyafeti başlamış oldu. Parçanın bitimiyle Sezen Aksu’nun gölgesinin bile gözükmesi seyirciyi coşturmaya yetti. Türk popunun Minik Serçe’si, yoğun alkışlar eşliğinde dekolte ve derin yırtmaçlı bir kıyafetle sahneye gelerek “Lal” şarkısıyla konserine başladı. Ud eşliğinde başlayan “Vazgeçtim”i seslendirirken adeta bir ölüm sessizliği yaşandı. Sanki tüm İstanbul susmuş bir tek Sezen Aksu şarkı söylüyordu. Aksu, hiç durmadan “Tutuklu”, “Seni Kimler Aldı” ve “Dağlar Dağlar” parçalarını 5 bin kişilik korosuyla söylemeye devam etti.
Seyircilerin yoğun alkışlarının kesilmesinden sonra Aksu, “ Hepinize çok teşekür ederim. Aslında bu proje yurtdışı için hazırlandı. Ben kıyamadım önce orası değil önce burası dedim. Beni tanırsınız yaranmak için söylemedim. Ama size de yaranmak isterim” diyerek  “Beni Kategorize Etme “ parçasıyla devam etti.
Her okuduğunda duygulu anların yaşandığı “Ünzile” parçasıyla devam ederken Sezen Aksu zor nefes alıyor ve  gözyaşlarına hâkim olamıyordu. Kendini hemen toprlayıp “Farkındayım” parçasını seslendikten sonra seyirciye “Benim hayatımda önemli yeri olan iki önemli sanatçı var. Bunlardan biri eşsiz yaratık Ajda Pekkan...  Onun şarkı söylediği yıllarda dik durmak zordur.  O bana çok yardımcı oldu ona şükran ve minnet duyarım. İkincisi de Amalia Rodrigues” diyerek “Canzone Per te” parçasını İtalyanca seslendirdi.
Yeni albümünün sevilen parçalarından “Pardon”u seslendirdikten sonra “Akdeniz’in en büyük sanatçılardan birinin şarkısı” diyerek Haris Aleksiu şarkısı “Ola se thimizoun”u (Olmasa Mektubun) hem Yunanca hem Türkçe söyledi.
Gecenin süprizi ise Aykut Gürel’in telefonu Sezen Aksu’ya uzatmasıyla  başladı. Telefonda arayan yakın dostu Aleksiu’ya “Seni seviyorum. Sen deli kadınsın. Bu konuyu sonra konuşalım” diyerek kahkalara boğuldu. Aksu, “İzmir’in Kızları” ve “Harmandalı” ile ilk yarıyı bitirirken Aksu’ya iki efe   danslarıyla eşlik etti.
İkinci yarı sessiz sedasız bir şekilde sahneye gelen Erkan Oğur’la başladı. Erkan Oğur sazıyla birlikte “Fırat” türküsünü seslendirirken Sezen Aksu “Var Git Ölüm” şiirini söyleyerek eşlik etti. Daha sonra birlikte “Bir Ömürlük Misafir”, “Gelin Kaynana” ve “Kavaklar” geldi. “Eşeği Saldım Çayıra” şarkısından sonra ise Sezen Aksu, “Bu şarkıya feministler sinirleniyormuş. Bence şarkıyı yanlış yorumluyorlar” dedi. 
Konserin son bölümünde, alkışlar eşliğinde tekrar çıkan Sezen Aksu, “Abdullah Yüce’yi sevgiyle anıyoruz” diyerek “Bu Ne Sevgi Ah Bu Ne Istırap” adlı eseri seslendirdi. Sonra da Türk Sanat Müziği’nden eserlere “Biraz da oynayalım” diyerek “İndim Havuz Başına” şarkısıyla devam etti. Şarkının sonunda seyirciye “Bu şarkı yapıldığında Ergenokon yoktu” demesi gülüşmelere sebep oldu.
Konserini Turgut Uyar’ın “Denge” şiirine bestelediği şarkıyla sona erdiren Sezen Aksu seyircinin yoğun isteğini kıramayıp tekrar sahneye döndü. Seyircilerin “Ah İstanbul” parçasını istemesine “ Bugün İstanbul yok. Bu repartuvarda yok, söylemem” diye yanıt vermesine rağmen dayanamadı; kısa bir bölüm okudu. Konserin noktasını ise “Hayat Sana Teşekkür Ederim” şarkısıyla koydu Sezen Aksu...