Cadde Google kabına sığmıyor

Google kabına sığmıyor

12.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

1998’de iki Stanford öğrencisinin kurduğu Google, 12 yılda teknoloji dünyasının üç büyüğünden biri oldu

Google kabına sığmıyor

Üç büyüklerin en genci Google, iki Stanford Üniversitesi öğrencisi Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1998’de Kaliforniya, Menlo Park’ta kuruldu. O zamanlar ortalama bir internet kullanıcısının dünyaya açılan kapısı ‘Altavista’ ve ‘Yahoo’ydu. Bugünse tartışmasız Google.
‘Cloud Computing’ yani ‘net-işlem’ ve internet tabanlı reklam teknolojileri konusunda da dünya lideri olan Google, 2001’den itibaren çok sayıda küçük teknoloji şirketini de bünyesine kattı. Google 2004’te Keyhole Inc.’yi satın aldı. Bu şirket dünyanın üç boyutlu görüntüsünü sağlayan ‘Earth Viewer’ isimli bir program geliştirmişti. Google’ın yeniden adlandırarak ‘Google Earth’ adını verdiği program, bugün Google’ın en popüler hizmetlerinden. Google iki yıl sonra 1.65 milyar dolar karşılığında video paylaşım sitesi YouTube’u satın aldı. YouTube, henüz Google’a arzuladığı kârı getirmese de alanında lider. Google satın alarak büyümeyi sürdürdü; YouTube’un ardından DoubleClick, GrandCentral, Aardvark, Agnilux da aralarında bulunduğu çok sayıda internet tabanlı hizmet Google bünyesine katıldı.
Google, NASA, Sun Microsystems, AOL gibi şirketlerle de çeşitli alanlarda işbirliği kurdu. Google’ın büyümesi hız kesmiyordu. 2008’de GeoEye ile yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlaması için bir anlaşma yaparak, uzaya bir uydu bile gönderdi.

Haberin Devamı

Rüya ofis
Google’ın Kaliforniya’da Mountain View’daki dillere destan merkezi ‘Googleplex’ diye adlandırılıyor. “Dünyada çalışmak için en iyi şirketleden biri” diye tanımlanan Google’ın merkezi gerçekten de her çalışanın hayallerini süsleyecek kadar donanımlı. Her şeyden önce Google, mesai saatinin yüzde 20’sini çalışanların araştırma amaçlı kullanmaları için düzenlemiş. Bu uygulama Google’ın başarısının anahtarı olarak görülüyor. Googleplex’in lobisi lav lambaları, bir piyano ve eski sunucularla dekore edilmiş. Merkezin koridorları egzersiz topları ve bisikletleriyle dolu. Bilardo masaları, oyun konsollarıyla kompleks genel olarak bir öğrenci kampüsünü andırıyor. Google, 2006’da New York, Manhattan’da yılda 10 milyon dolar ödeyerek 29 bin metrekare büyüklüğünde bir ofis alanı kiraladı. Fonksiyonel olarak Mountain View’ı andıran New York merkezinde de çalışanların huzuru için video oyunları, bilardo masaları gibi unsurlar bulunuyor. Google, kısa süre önce adını Topeka olarak değiştirdiğini duyurmuş, daha sonra bunun bir şaka olduğunu ilan etmişti.

Haberin Devamı

Her gün 1 mİlyar arama yapılıyor
* Dünyanın dörtbir yanında bulunan veri merkezlerindeki 1 milyon sunucuyla hizmet veriyor.
* Arama motorunda her gün ortalama 1 milyar arama yapılıyor.
* Sunucuları, her gün kullanıcılarının oluşturduğu yaklaşık 20 petabyte büyüklüğünde veri işliyor. 1 petabyte, 32 yıl boyunca çalabilecek bir mp3 dosyasının dijital hacmine eşit.
* 22 bin kişi çalışıyor.
* 2009’da 23.6 milyar dolar gelir elde etti.

Android istilası!
Google’ın e-posta hizmeti Gmail, yaklaşık 200 milyon kullanıcısıyla dünyanın en popüler e-posta hizmetlerinden. Şirketin internet tarayıcısı olarak hizmete soktuğu Chrome ise işletim sistemine doğru evriliyor. Ancak Google’ın bugünlerde en çok önem verdiği girişimi Android mobil işletim sistemi.
Google’ın 2008’in ekim ayında çıkardığı Android inanılmaz şekilde büyüyor. 2009’un ikinci yarısına oranla 2010’un birinci yarısında Android’li telefonların sayısı yüzde 886 arttı. Bugün dünyada günde yaklaşık 200 bin Android’li telefon satıldığı biliniyor. HTC, Samsung ve SonyEricsson gibi büyük cep telefonu üreticilerinin de tercihi Android. Bu Google’ı Apple’ın iPhone’u karşısında cep telefonu sektöründe en önemli oyuncu yapıyor. Android pazarın şu an yüzde 17.1’ini elinde bulundurarak kısa sürede üçüncülüğe yükseldi. Nokia’nın tercihi Symbian işletim sistemi yüzde 43.5 ile pazarda hala lider konumda. Onu yüzde 18 ile BlackBerry’nin RIM’i izliyor. Apple işletim sistemiyse yüzde 13.5 ile dördüncü sırada. Cep telefonu işine büyük umutlarla soyunan Microsoft da yüzde 4.9 pazar payıyla beklentilerini karşılamaktan uzak.

Yazarlar