Cadde Güzel yemek ve iyi şarabın ardından rehavete kapılmayın

Güzel yemek ve iyi şarabın ardından rehavete kapılmayın

29.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yemek ve şarabın dozu kaçtıysa sakın bedeninizi dengelemek ve vücut aÇırlıÇınızı kontrol etmek için gecikmeyin

Güzel yemek ve iyi şarabın ardından rehavete kapılmayın

bilgi@mezurasaglik.com.tr İlk önce Roma Lezzetleri ile başladı maraton. Sayın Selim İleri'nin 40. yıl kutlamasının ardından gurme kurulu toplantısı, onu takip eden TÜBİTAK Kongresi, Şili Festivali, D&R'ın 10. yıl kokteyli derken yediÇim ve içtiÇim besinleri dengelemekte itiraf edeyim ki biraz zorlandım. GeçtiÇimiz 10 gün boyunca mutfak, yemek gıda, şarap üzerinde çok fazla toplantı ve davete katıldım. Bir tarafta tüketiciler ve gurmeler, diÇer tarafta gıda teknolojisi ve beslenme bilimi üzerine yapılan son çalışmalar benim için çok dolu, hoş ve düşündürücü anlara sebep oldu. Kongreden çıkan önemli sonuçları sizlerle çarşamba günü paylaşacaÇım. Bugün ise keyifli yemek ile iyi yaşam dengesini ben nasıl ayarlamaya çalıştım kendi deneyimlerimi anlatacaÇım. Hilton Oteli'ndeki Roma İmparatorluÇu lezzetleri o dönemin yemeklerinden etkilenilerek, günümüz tatlarına uyarlanmıştı. Sıcak - soÇuk başlangıçlar, zeytinyaÇlılar, deniz mahsulleri, kırmızı et ve makarnalardan oluşan mönü, Hilton'un 28 yaşındaki genç aşçısı Giovanni Fella ile hazırlanmıştı. Basmati pilavı ve curry sos ile yufkaya sarılı iri karides çok lezzetliydi. Kolesterol içeriÇine raÇmen pişirme şekliyle çok hafif bir tat haline gelmişti. Akdeniz balıÇı "Fagottino", karışık taze baharat salatası, bıldırcın yumurtası, kuşkonmaz ve portakal ile sunuldu. Antioksidant kapasitesi yüksek olan bu tabak da oldukça lezzetliydi. Adaçayı ile fırınlanmış ördek göÇsü, "porcini" mantarları ve vişneli marmelat sos ile sunuldu. Benim en beÇendiÇim tatlı ise Mascarpone peynirli Tiramisu oldu. Şölen lezzeti Ben danışanlarıma eÇer bir gece önce çok yediyseniz ertesi gün hemen dengeleyin önerisinde bulunuyor ve bunun farklı yollarını öÇretmeye çalışıyorum. Şimdi iş başa düştü bir gün önce yediklerimi dengelemem gerekiyor. Ama ne mümkün! Ertesi gün Swiss Otel'in yeni açılan restoranında her altı ayda bir yaptıÇımız gurme kurulu toplantımız var. Yanımda Mehmet Yalçın oturuyor en güzel şaraplar seçiliyor. Karşımda Ali Esad Göksel, masanın diÇer köşesinde Ahmet Örs ve ben şimdi ne yapayım? Nasıl reddedeyim güzel şarapları ve muhteşem lezzetleri... Ama gece boyu bol su içtim ve minik tadımlıklar olması işimi oldukça kolaylaştırdı. Çok keyifli bir gecenin ardından ertesi sabah hemen bir diyet yoÇurt ve 10 badem ile güne başladım. ÖÇlene kadar bir litre su ve iki limonlu ıhlamur içilmişti. ÖÇlen "acil durum çorbası" (tarifini vereceÇim) içtim. Yanında ise bol salata ve bir tuzsuz etimek, öÇleden sonra bir yeşil elma, iki kuru kayısı, akşama ise ızgara balık ve haşlama sebze yedim. Gece yatarken de bir çay bardaÇı tarçınlı ılık süt içerek günü tamamladım. Vicdanım rahat uykuya daldım ve sabah ilk işim tartılmak oldu neyse ki sonuç yüz güldürücüydü.Sayın Selim İleri'nin meslekte 40.yıl kutlaması benim için çok anlamlı günlerden biriydi. Çünkü benim kitabımın baskıya girdiÇi gün Selim Bey 40. yılını kutluyordu. İlk kitap heyecanımı anlattıÇımda, "Her kitapta aynı heyecan yaşanır ne güzeldir o heyecan diye" cevap verince hala aynı tutkuyla kitaba baÇlı olduÇunu çok iyi anladım. Ertesi gün dengelemek önemli Tam beslenme ve vücut aÇırlıÇında dengeyi saÇlamışken Pasifik Okyanusu'nun lezzetleri ve And DaÇları'nın şaraplarını bir araya getiren Şili Festivali'ne katıldım. Ritz Carlton Otel'de 25 Ekim - 4 Kasım tarihleri arasında düzenlenen festivalin mönüsü, Santiago'dan gelen Şef Jorge Andres Silva Contreras ve ekibi tarafından hazırlanmış. Şili mutfaÇının lezzetlerine ünlü şarap uzmanı Pascual Ib·Òez tarafından özenle seçilen And DaÇları'nın şarapları eşlik ediyor. Şarap alkollü içecekler içinde saÇlık için tercih edilebilecek en iyi seçimlerden biri. Bir çok araştırma, özellikle kırmızı şaraptaki antioksidant maddelerin saÇlıÇa faydası konusunda hem fikir. Ancak ölçülü tüketmek kaydıyla. And DaÇları'nın şarapları 24 - 26 Kasım tarihleri arasında Harbiye Askeri Müze'de yapılan toplantıya birçok ülkeden gıda ve beslenme konularında yapılan yeni araştırmaları sunmak üzere çok deÇerli bilim adamları katıldı. Kongre çok renkli ve kalabalıktı. Şarap, şeker, domates, peynir, ekmek, zeytin, fındık, baklava, süt, yoÇurt, bisküvi gibi gıdalarda zenginleştirme uygulamaları türü pek çok farklı konu tartışıldı. Kongrenin ilk günü öÇleden sonraki oturumda şarap ve içindeki antioksidant maddeler anlatıldı. O günün akşamında Şili yemek ve Şarap festivaline davetliydim. Şarap ile ilgili bu bilgileri akşam arkadaşlarımla paylaşınca çok mutlu oldular. Tek sevmedikleri taraf ise "ölçülü tüketme" konusunun altını çizmemdi. Uluslararası TÜBİTAK MAM Kongresi'nde gıdalar inceleme altında