Cadde HAMİLELERE VE MENOPOZLULARA YAZ REHBERİ - MENOPOZ HASTALARI YAZI SEVMiYOR

HAMİLELERE VE MENOPOZLULARA YAZ REHBERİ - MENOPOZ HASTALARI YAZI SEVMiYOR

15.07.2014 - 22:18 | Son Güncellenme:

Sıcak basması, ter boşalması, ciltte kızarıklık, çarpıntı ve ruhsal huzursuzluk... Bütün bunlar menopoz döneminin kadınlar üzerinde yarattığı sıkıntılar arasında. Bu şikayetler, özellikle yaz aylarında daha belirgin hale geliyor

HAMİLELERE VE MENOPOZLULARA YAZ REHBERİ  - MENOPOZ HASTALARI YAZI SEVMiYOR

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, yaz aylarında menopoz dönemini daha rahat geçirmenin yollarını anlattı:
Menopoz sıkıntılarının üzerine yaz sıcakları eklendiğinde terleme, ateş basması gibi olayların sıklığı artıyor. Ama kışın herkes titrerken pencereyi açıp, -10 derecede dahi geceleri cam açık uyuduğu için grip olan hastalar da var.
n Menopoz dönemini rahat atlatabilmek için öncelikle bilinçli olmak, bunun doğal bir süreç olduğunu bilmek gerekiyor.
n Menopozda düzenli spor ve egzersiz yapmak çok önemli.
n Sigara içilmemesi gerekiyor.
n Kilo almaktan kaçınılmalı. Menopoz döneminde metabolizma yavaşlıyor. Metabolizma yavaşladığı için daha az yesek de daha çok kilo alabiliyoruz.

Haberin Devamı

GELMEDEN HABER VERİYOR
Türkiye’de ortalama menopoz yaşı, 49. Dünya ortalaması ise 51-52.
Menopoz, 48-52 yaş arasında herhangi bir dönemde olabilir. Hiçbir kadın bir sabah uyandığında birdenbire menopoza girdiğini hissetmez. Öncesinde birtakım belirtiler olur. Bunlara premenopozal dönem diyoruz. Bu dönemde adet düzensizlikleri, gecikmeler, sık adet görmeler olabiliyor. Daha sonra adet düzensizliği dışında, terleme, ateş basması, sıkıntı, uykusuzluk gibi şikayetler ortaya çıkıyor.
Yumurta havuzu tükendikçe östrojen düzeyleri de düşüyor ve menopoz geliyor.

ÖSTROJEN HORMONU

Kadın sağlığı için östrojen önemli bir hormon. Östrojen eksikliği; yüzün
kızarması, terleme, çabuk sinirlenme,
kızma, agresyon, öfke, bazen çok daha
ciddi psikolojik problemler nedeniyle depresyona kadar gidebiliyor. Bunlara subjektif belirtiler diyoruz.
Bir de objektif belirtiler var...
Bunlar da kemik erimesinin başlaması, kalp rahatsızlıklarının artması, vajinada kuruluk.

Haberin Devamı

NEDEN GiRiLiYOR?


Ergenlik çağındaki yani 12-13 yaşındaki bir kız çocuğunun yumurtalıklarında 350-400 bin adet yumurta hücresi bulunur. Bunlar her ay düzenli
adet dönemleriyle tüketilmeye
başlanır. Tüketile tüketile kadın
50 yaş civarına geldiğinde artık yumurtalıklarda hiç hücre kalmaz. Dolayısıyla da yumurtalamalar olamayacağı için kadın menopoza girer.

KONTROLLER ÖNEMLİ

Menopoz dönemin-deki kadınların ilk yıl altı ayda, daha sonra da yılda bir jinekolojik kontrollerini ve kemik taramalarını, kalp ve meme kontrollerini yaptırması gerekir. Bir kadın eğer 46 yaşından önce menopoza girdiyse mutlaka beş yıl hormon replasman tedavisi almasını öneriyoruz. Tabii birinci derecede kardeşler ve annede meme kanseri yoksa.
Ya da bacaklarında damar pıhtılaşması, pıhtı atması şeklinde bir hastalık geçirmemişse...
Kadın 48-52 yaş arasında menopoza girdiyse yine hormon tedavisi verebiliriz. Günümüzde özellikle ilk beş yıl kullanımda kanser veya diğer risklerde ciddi bir artış yok. Halbuki faydalı etkileri çok fazla. Her kadının özellikleri farklı olduğu için tedavi kişiye özel planlanmalı.

Haberin Devamı

GÜNEŞ MUCİZESİ

Menopoz döneminde kadın sağlığını tehdit eden risklerin başında kemik erimesi gelir. Bu hastalığın bir numaralı ilacı ise; güneş. Her kadın menopoza girdiğinde kemik taraması yaptırmalı.
Eğer kemikte erime ya da yoğunluğunda azalma varsa tedbirini almalı. Yaş ilerledikçe kemik yoğunluğu her insanda azalıyor. Bunun önüne geçmek için hayat boyu kalsiyum ve D vitamini takviyesi öneriyoruz.