Cadde HASTALIKLARA ‘DUR’ DEYiN

HASTALIKLARA ‘DUR’ DEYiN

08.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Vitamin ve mineral açısından zengin olan kış sebzelerini doğru kullanarak sağlıklı, lezzetli ve keyifli bir kış geçirebilirsiniz. Bu mevsimde doğru beslenerek, hem enfeksiyonlardan korunmak hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün

HASTALIKLARA ‘DUR’ DEYiN

Baharın ve yazın sofralara, hayata yansıyan renkli coşkusunu kışın evinizde sürdürebilirsiniz. Saksılarda yetiştireceğiniz maydanoz, nane, reyhan, melisa için aydınlık bir pencere önü yeterli mesela. Bu sebzeler, tatlarıyla çorbalarımızı, salatalarımızı, yemeklerimizi lezzetlendirecek, böylece baharı bir miktar evimize taşıyacak. Ayrıca balkonunuzda defne yetiştirmeyi bir deneyin. Hem dayanıklılığı hem de yıl boyu yemyeşil yapraklarıyla balık ve et yemeklerine lezzet katacak bu bitkiyi elinizin altında bulundurun.



İşte vücudu ‘güçlendirecek’ birkaç tarif!

BAHARATLI?YEŞiL?MERCiMEK
Malzemeler (6 kişilik)l 1.5 su bardağı yeşil mercimek
l 3 adet kuru soğan l 5 diş sarımsak l 1 çay kaşığı kırmızı biber (acı) l 3 çay kaşığı köri l 1 çay kaşığı kişniş l 1 çay kaşığı kimyon l 1 çay kaşığı zerdeçal l 1 çay kaşığı zencefil l 1 çay kaşığı hardal tozu l 2 çorba kaşığı domates salçası l 1 adet limonun suyu l 3 çorba kaşığı sıvıyağ l 5 bardak su

Hazırlanışı: Küp şeklinde doğranan soğanları sıvıyağda kavurun. Salçayı ve sarımsağı, soğana ekleyin, birlikte kavurun. Yıkanmış yeşil mercimeği ve suyu ilave edin. Mercimekler pişince baharatları ekleyin, limon suyunu koyun. Servis yaparken kaselerin üzerini birer kaşık yoğurtla süsleyin.



Kremalı ıspanak çorbası

Malzemeler
(6 kişilik)
l 500 gr. ıspanak
l 1 adet kuru soğan
l 6 adet taze soğan
l 1 adet patates
l 1 su bardağı krema
l 1 çorba kaşığı un
l 3 çorba kaşığı sıvıyağ
l 5 bardak su


Hazırlanışı: Küp doğranan soğanları sıvıyağda kavurun. Kavrulan soğanlara un serpin ve iki dakika daha kavurun. Küp doğranmış patatesi ve taze soğanları ilave edin. Üzerine sıcak suyu ekleyin, bir taşım kaynadıktan sonra ıspanak yapraklarını koyun ve 5 dakika pişirin. El mikseriyle pürüzsüz bir kıvama getirin. Servis ederken kaselere birer kaşık krema ekleyin.



Fırında lahana dolması
Malzemeler (5 kişilik)l 500 gr. kıyma l 1 fincan pirinç l 2 adet kuru soğan
l Tuz, karabiber l Yarım demet maydanoz
l 1 adet orta boy lahana
Üzeri için
l 2 bardak süt
l 1 çorba kaşığı un
l Tuz, karabiber
l 300 gr. kaşar peynir
Hazırlanışı: Lahanayı sıcak suda yumuşayana kadar bekletin. Kıymayı, doğranmış soğan, maydanoz ve baharatlarla yoğurun. Lahana yapraklarının üzerine kıymalı içi koyarak dolma şeklinde sarın. Üzerine tereyağı eritin ve unu kavurun, sütü ekleyin. Muhallebi kıvamında pişirin. Dolmaları fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine sosu dökerek fırında yakalaşık 45 dakika pişirin. Pişmesine yakın rendelenmiş kaşar peyniri serpin ve kaşar eriyene dek fırında bekletin.