Cadde 'Herşeyi yapan' güzellik salonları tarih oluyor

'Herşeyi yapan' güzellik salonları tarih oluyor

25.07.2010 - 13:15 | Son Güncellenme:

.

Herşeyi yapan güzellik salonları tarih oluyor

Güzellik ve masaj salonlarında Tıp Fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile mezoterapi, akupunktur, lipoelektro gibi her türlü invazif girişimler ile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamayacak, deri veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunamayacak.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte yapılan ve Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre, güzellik ve masaj salonlarının zemini düz, pürüzsüz, dezenfeksiyona uygun ve kolayca temizlenebilir özellikte döşenecek.

Birim ve bölümler, faaliyet alanlarının özelliğine göre beton, alçıpan, suntalama ve benzeri malzemelerle yapılmış bölmelerle birbirinden ayrılacak, tüm birimlerde havalandırma ve aydınlatma yeterli olacak şekilde sağlanacak. Isıtma, soğutma ve havalandırma kalorifer veya klima ile yapılacak. Giriş ve salon dahil bütün duvarları yağlı boya veya benzeri maddelerle boyanmış veya kaplanmış olacak.

Güzellik salonlarında işlemlerin gerçekleştirileceği cilt (yüz ve boyun) bakım, epilasyon/depilasyon, vücut bakım, el ve ayak bakım, bronzlaştırma ile makyaj biriminden en az birinin bulunması zorunlu olmakla birlikte, isteğe bağlı olarak kuaför birimi de bulundurulabilecek.

Güzellik ve masaj salonlarında yatak konulacak birim 6 metrekareden küçük olmayacak ve birimlerin özelliğine göre mekanlar, müstakil ya da ortak mekan halinde düzenlenecek. Kişilerin kullanımına uygun şekilde döşenmiş, kişinin karşılandığı ve yapılacak uygulama ve işlemlere kadar beklediği, içerisinde sekreterya bölümünün yer aldığı en az 15 metrekare büyüklüğünde bir bekleme salonu, kişilerin kullanım alanlarından izole edilmiş ve atıklar için kapalı bir konteynır veya kabinin bulunduğu bir atık toplama birimi, uygulanacak işlemlerde kullanılan malzemelerin sterilizasyonunu sağlamak için kimyasal dezenfektanlar veya ısılı sterilizatörler veya UV sterilizatörlerin bulunduğu bir sterilizasyon birimi bulunacak. Masaj salonlarında ayrıca kıyafetlerin değiştirilebileceği soyunma odası, masajdan sonra dinlenmek için kullanılmak üzere dinlenme odası da yer alacak.

Güzellik salonunda, faaliyet gösterilen süre boyunca, güzellik uzmanı olan, Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına ya da yurt dışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip, sorumlu müdür görev yapacak.

Masaj salonlarında ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili mevzuatına göre açılmış okullar, kurumlar veya kurslardan 520 saatlik genel masaj eğitimi sonunda alınmış diploma ile birlikte 3308 sayılı Kanun kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına ya da yurt dışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip, sorumlu müdür bulunacak.

Sorumlu müdürler, sadece bir salonda sorumlu müdürlük görevini üstlenebilecek ve bu salonda aynı zamanda mesleğini icra edebilecek. Sorumlu müdür hem idari hem de uygulanan işlemlerden, uygulayıcılarla birlikte sorumlu olacak.

Cilt (yüz ve boyun) bakım biriminde bulundurulması gereken asgari araç, gereç ve ekipmanlar arasında cilt bakım cihazı, buhar/ozon cihazı, lifting cihazları epilasyon/depilasyon biriminde termoliz ve elektroliz sistemleri kapsayan blend sistem epilasyon cihazı, vücut bakım biriminde değişik akımlarla kas stimülasyonu yapan cihazlar ve pasif jimnastik, pressoterapi, ultrason, vakum, infraruj, termostimulasyon, masaj ve lifting cihazları, sauna çeşitleri veya buhar odaları veya basınçlı duşlar, hidroterapi küveti ve ekipmanları, buhar veya ozon veya aromaterapi yapan cihaz ve ekipmanlar yer alacak.

Güzellik ve masaj salonlarında yapılacak işlemlerde, personel 3308 sayılı kanun kapsamında ilgili alanda kalfalık belgesine veya Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili mevzuatına göre açılmış okullar, kurumlar ya da kurslardan alınmış diploma veya kurs bitirme belgesine, yahut meslek odalarından dalında alınan kalfalık belgesine veyahut yurt dışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip olacak. Masaj salonlarında Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili mevzuatına göre açılmış okullar, kurumlar veya kurslardan 520 saatlik genel masaj eğitimi sonunda alınmış diplomalar da kabul edilecek.

-MASAJ SALONLARINDA 18 YAŞ ALTINA HİZMET VERİLMEYECEK-

Haberin Devamı

Güzellik salonlarının tanıtıcı reklam, tabela ve basılı belgelerinde güzellik merkezini çağrıştıracak ifadeler kullanılamayacak, açıkça "güzellik salonu" ifadesi kullanılacak.

Masaj ve güzellik salonlarında kullanılan makine veya ürün ile ilgili kanıtlanmış etkilerinin dışında etki vadeden, tüketiciyi yanıltıcı reklam faaliyetinde bulunulamayacak.

Güzellik salonlarının reklam ve diğer tür tanıtım faaliyetlerinde lazer epilasyon, lazer veya IPL ile akne, cilt yenileme, vasküler damar tedavisi, pigmentli lezyon tedavisi yapılır biçiminde tanımlar kullanılamayacak.

Güzellik ve masaj salonlarında tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile mezoterapi, akupunktur, lipoelektro gibi her türlü invazif girişimler ile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamayacak. Beşeri tıbbi ürün tavsiye edilemeyecek ve hastalıkların tedavisine ilişkin tavsiyelerde bulunamayacak.

Güzellik ve masaj salonlarında deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmayı gerektiren işlemler yapılamayacak. Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamayacak. Cilt bakım birimi ile vücut bakım biriminde gerçekleştirilen işlemlerin gerektirdiği masaj uygulamaları harici, masaj yapılamayacak.

Güzellik salonlarında cildin bakımı ve desteklenmesine yönelik yüzeysel olarak yüzde 30’luk oranın üzerinde alfa hidroksi asitler ve türevlerinin kullanımı suretiyle kimyasal ve bitkisel peeling uygulamaları ile cildin bakımı ve desteklenmesine yönelik mekanik peeling uygulamaları yapılamayacak.

Masaj salonlarında, tedavi amaçlı masaj teknikleri uygulanamayacak, onsekiz yaş altındakiler çalıştırılamayacak ve bu yaşın altındaki kişilere hizmet verilemeyecek.

Salonlarda yetkili kurumlar tarafından üretim izni verilen veya bu kurumlardan alınan izinle ithal edilmiş olan ürünler dışında ürün bulundurulamayacak, kullanılamayacak veya satılamayacak.

-EKMEK FIRINLARINA DÜZENLEME-

Haberin Devamı

Büyükşehir belediyesi ile nüfusu 100 bini geçen belediye sınırları içindeki ekmek fırınları, bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılacak. Ancak, alışveriş merkezleri içindeki bin ve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket, grossmarket ve megamarket gibi adlarla açılan işyerlerinde yer alan fırınlarda ise ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmayacak.

Yanıcı ve parlayıcı madde kategorisindeki sıvıların depolanması amacıyla kullanılan tesis ve düzeneklerde, işyeri açma ve çalışma ruhsatında kayıtlı hacimden fazla ve başka kategoriden sıvı depolanamayacak ve bu tesis ve düzeneklerde gerçekleştirilecek tadilatlar, ruhsata işlenmeden faaliyete geçirilemeyecek.

Su ürünlerinin perakende satışını yapacak seyyar satış araçları, kendinden hareket edebilir veya çekilebilir karavan tipi, kapalı kasalı, tezgahlarla kesim ve dilimleme ekipmanları paslanmaz olacak.

Bu araçlarda camekanlı ve soğutuculu satış ve sergi dolabı, soğutuculu ürün ve buz muhafaza dolabı, kapasiteye uygun su deposu ve lavabo, sıcak ve soğuk su tertibatlı musluklar, el dezenfeksiyon sistemi, parazit kontrol lambası, elektrik ve aydınlatma sistemi için jeneratör, dışarıdan elektrik çekebilme donanımı ve atık su toplama deposu bulunacak.

Öte yandan yönetmeliğin ikinci sınıf Gayrisıhhi Müesseseler kısmına, hidroelektrik santralleri, LPG oto dönüşüm tesisleri, zirkon silikat, seramik sır ve seramik boyası üretim tesisleri, varil ve IBC depo yıkama, boyama geri dönüşüm tesisleri, havuzsuyu kimyasalları, yüzey dezenfektanları ve içme suyu dezenfektanları ve 75 ton/gün altında hazır sıva ve ıslak sıva üretim tesisleri, zehirsiz fare yapıştırıcısı dolum tesisleri, fındık, fıstık, badem, ceviz kırma ve kavurma tesisleri, 500 kilogram/gün ve üzeri fındık, ballı fındık, fıstık, badem, ceviz ezmesi dolum ve paketleme tesisleri, hammaddeden başlayarak preform ve polietilen tereftelat (pet) imalat ünitesi bulunan içme suyu şişeleme tesisleri, oluklu mukavva üretim tesisleri, alüminyum ve çeşitli folyolardan gıda, tarım ve ilaç ambalaj maddeleri üretim tesisleri eklendi.