Cadde Hızır ölecek mi? Barbaroslar Hızır Reis kimdir, tarihte nasıl ve ne zaman öldü? (Hızır Reis) Barbaros Hayreddin Paşa hayatı...

Hızır ölecek mi? Barbaroslar Hızır Reis kimdir, tarihte nasıl ve ne zaman öldü? (Hızır Reis) Barbaros Hayreddin Paşa hayatı...

11.02.2022 - 00:41 | Son Güncellenme:

Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı dizisinde Ulaş Tuna Astepe, Barbaros Hayreddin Paşa yani Hızır Reis karakterini canlandırıyor. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin, Midilli adasında doğdu. Oruç, İlyas ve İshak adında üç kardeşi vardır. Barbaroslar dizisinin yeni bölümünde Ulaş Tuna Astepe'nin hayat verdiği Hızır Reis'in geçitte olduğu sırada meydana gelen patlama sonrası 'Hızır Reis öldü mü?' sorusu yöneltilmeye başladı.

Ulaş Tuna Astepe, TRT 1'de yayımlanan Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı dizisinde Hızır Reis'e can veriyor. Dizinin yayımlanacak yeni bölümünde, keşfedilen geçitte patlayan bomba sonrası akıbeti merak konusu oldu. Hızır ve beraberindekilerin geçitte olduğu sırada patlatılan bombalar sonrası Oruç Reis'in seslenişi fragmana damga vurmuş ve akıllarda soru işareti bırakmıştı. Peki, Hızır nasıl ve ne zaman öldü? Barbaros Hayreddin Paşa tarihte kimdir

Haberin Devamı

HIZIR ÖLDÜ MÜ?

Sevilen dizi Barbaroslar'ın 19. bölüm fragmanında Hızır, beraberindekilerle patlatılan geçitte görülür. Gizli geçitten çıktığı sahnelerin olmadığı görülen Hızır'a ne olduğu sorgulanmaya başladı. Ulaş Tuna Astepe'nin hayat verdiği Hızır karakterinin akıbeti bu akşamki bölümde netlik kazanacak. 

HIZIR REİS (BARBAROS HAYREDDİN PAŞA) TARİHTE KİMDİR? 

Barbaros Hayreddin Paşa, Selanik Vardar Ağalarından ve Midilli fatihlerinden sipahi Vardari Yakup Ağa ile Katerina'nın dört oğlundan biri olarak 1470'li yıllarda Midilli adasında doğdu. Kendisine verilen "Barbaros" lakabı, İtalyanca "kızıl sakal" anlamındaki "barba rossa"dan gelir.

Oruç Reis, genç yaşta kardeşi İlyas ile birlikte deniz ticareti yaparken, Ege Denizi'nde Rodos Şövalyelerine tutsak düştü. Serbest kaldıktan sonra, yaşadığı olayın etkisiyle tüccar yerine korsan olmaya karar verdi. Bir süre sonra kardeşi Hızır Reis de ticareti bırakıp ona katıldı. Akdeniz kıyılarına akınlar düzenleyip ganimetler elde ettiler. Cerbe adasını üs olarak kullanan Hızır Reis ve ağabeyi Oruç Reis’in ünü bütün Akdeniz’e yayıldı. İki kardeş Tunus Sultanı Muhammed ile anlaşarak Tunus’taki Halkü’l-Vaâd (La Gaulette) liman kalesini kullanmaya başladı.

Haberin Devamı

Hızır ve Oruç, 1516'da ele geçirdikleri yüklü bir gemiyi armağan olarak Piri Reis himayesinde Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'e gönderdi. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim de onlara, verdiği desteğin bir ifadesi olarak armağanlar yolladı. Oruç Reis ve Hızır Reisi'in, ağabeyleri İshak'ın da kendilerine katılmasından sonra aynı zamanda Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başladılar. 1516'da İspanyol karşıtı bir klik tarafından Cezayir'e yerleştiler ve şehrin idarecilerini kanlı bir darbe ile elimine ettiler. Ancak, İspanyollar ile olan savaşlarında Oruç Reis'in ölmesi, Hızır'ı de zor durumda bırakmıştı. Hayreddin, karşılaştığı zorluklar nedeniyle şehri terk edip Jijel'e çekilmeye zorlanacaktı. Burada üslenerek korsanlığa devam edecek ve güçlendikten sonra 1525'te Cezayir'i yeniden ele geçirmeyi başaracaktı. Ertesi yıl Jijel'e baskın düzenleyen Cenevizli Amiral Andrea Doria'yı yenilgiye uğrattı.

Haberin Devamı

Bu esnada Kanuni Sultan Süleyman'ın Alman seferi (1532) sırasında Andrea Doria'nın Mora kıyılarına saldırması Osmanlıları güç duruma düşürdü. Bunun üzerine Kanuni, Hızır Reis'i İstanbul'a çağırdı ve 1533'te "Hayreddin" adını verdiği Hızır Reis'i Osmanlı donanmasının başına (kaptan-ı derya) atadı.

Osmanlıların Akdeniz’deki denetiminin artması üzerine, Papalık, Venedik, Ceneviz, Malta, İspanya ve Portekiz gemilerinden oluşan bir "Haçlı donanması" kuruldu ve başına Andrea Doria getirildi. Osmanlı donanması ile Haçlı donanması 1538'de Arta Körfezi önlerinde karşılaştı. Haçlıların 600'den fazla gemisi vardı. Bunun 308'i harp teknesi olup, 120'si en büyük oturak gemileriydi. Haçlılar donanmaya on binlerce forsadan başka 60 bin asker bindirmişlerdi. Hayreddin Paşa komutasında ise 122 kadırga ve forsalar dışında 20 bin asker vardı. Toplamı 80 bin kişiyi bulan bir deniz savaşı daha önce hiç görülmemişti. Savaş sonucunda haçlı donanması 128 gemisini kaybetmiş, 29'u da Osmanlı denizcileri tarafından ele geçirilmişti. Hayreddin Paşa hiçbir gemisini kaybetmezken 400 kadar leventi savaşta ölmüştü. Hayreddin Paşa, tarihe Preveze Deniz Savaşı olarak geçen savaşın mutlak galibiyetini Osmanlı Devleti'ne kazandıran Kaptan-ı Derya olarak adını tarihe yazdıracaktı. Bu zafer Osmanlı Devleti’nin Akdeniz'deki egemenliğini pekiştirdi.

Haberin Devamı

HIZIR REİS NASIL ÖLDÜ?

Kutsal Roma-Cermen İmparatoru Şarlken, Preveze’nin öcünü almak için 1541'de Cezayir'e saldırdıysa da başarılı olamadı. Bu arada Fransa Kralı I. François, Şarlken'e karşı Osmanlılardan yardım isteyince Kanuni, Barbaros’u Fransa’nın Akdeniz kıyılarına gönderdi. Barbaros, Toulon'da Fransız donanmasıyla birleşerek 1543'te Nice'i aldı (Nice Kuşatması). Ertesi yıl İstanbul’a dönen Barbaros Hayreddin Paşa, 4 Temmuz 1546’da burada öldü, Beşiktaş'taki türbesine defnedildi.