Cadde İDEALiZMiN VE AŞKIN ROMANI

İDEALiZMiN VE AŞKIN ROMANI

10.04.2014 - 14:46 | Son Güncellenme:

Aşkın en saf, en çocuksu, en tutkulu halinin anlatıldığı ‘Çalıkuşu’, geçen haftadan bu yana perşembe günleri ekrana geliyor. Oyuncuları, dizinin uyarlandığı Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ romanının hayatlarındaki yerini ve onlar için neler ifade ettiğini anlattı...

İDEALiZMiN VE AŞKIN ROMANI

BURAK ÖZÇİVİT (Kâmran)

‘Çalıkuşu’ romanıyla ilkokulda tanıştım. Sonra yeniden okudum. O dönem okumanızla bu dönem okumanız arasında dağlar kadar fark oluyor. O dönem hayata bakışınız daha farklı, çok çocuksu bakıyorsunuz. İşin içindeki ciddi hikayeyi sonradan görebili-yorsunuz. Sete ilk girdiğimde Kâmran’ın odasını merak ettim. Bende uyandırdığı ilk his, sanki babaannemin evindeydim.


FAHRİYE EVCEN (Feride)
Sanıyorum 12 yaşındaydım; o sırada ‘Çalıkuşu’ romanını ablam okuyordu, ben de çok fazla anlayacak yaşta değildim belki ama merak edip okudum. İlk okuduğum Türk romanıdır, o dönem Almanya’da olduğum için. ‘Çalıkuşu’ tekrar karşıma çıktığında, aklıma o günler geldi. Nasıl bir şeydir hayat, çok ufak yaşta, ideolojik de bir boyutu
var, dilini de anlamamama rağmen ilgimi çekip okuduğum yegane romandır. (Asu Maro’dan alıntı.)


EBRU HELVACIOĞLU (Necmiye)

(Ko­na­ğın asi kı­zı)
Or­ta­oku­l­da Türkçe der­sin­de Türk ro­man­cı­la­rını iş­ler­ken ta­nış­mış­tım ‘Ça­lı­ku­şu­’y­la ve çok sev­miş­tim. Oku­du­ğum ilk aşk ro­ma­nıy­dı ama aş­kla sı­nır­la­ma­mak la­zım. Çün­kü Fe­ri­de, o dö­nem he­pi­miz için güç­lü ka­dın fi­gü­rüy­dü.


İDEALiZMiN VE AŞKIN ROMANI


MEHMET ÖZGÜR (Seyfettin Bey)

(Konağın babası, Feride’nin eniştesi) ‘Çalıkuşu’, bana aşkı öğreten iştir diyebilirim. Okuduktan sonra hayata ve aşka o çerçeveden bakmıştım.

ELiF iSKENDER (Besime Hanım)

(Konağın hanımı, Feride’nin teyzesi) 80’li yıllardı... Babam, “Bak, bizim hikaye-lerimize benzeyen, gerçekten bizi anlatan bir hikayeden söz edeceğim. Burada çok zeki bir kızın hikayesi var. Bu, idealleri uğruna şehir değiştirebilen, bu ülke ve bu ülkenin çocukları için emek vermeyi hayal eden idealist bir kız. Lütfen bunu oku” demişti. Feride’yi bir rol model olarak önermişti bana.

Yazarlar