Cadde IKSV'nin yeni binası Deniz Palas açılıyor

IKSV'nin yeni binası Deniz Palas açılıyor

13.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Deniz Palas, adını ilk defa Dokuzuncu İstanbul Bienali’nde duyurdu. O sırada yıkık dökük eski bir binaydı. İKSV bu yapıya el attı, şimdi İstanbul’un en görkemli binalarından biri olmak üzere

IKSVnin yeni binası  Deniz Palas açılıyor

Deniz Palas, adını bugünlerde sık duyduğumuz bir yapı. 16 Ocak’ta İKSV’nin yeni binası olarak kapılarını açacak olan bina Galata'da yer alıyor. Refik Saydam Bulvarı ile Şişhane ayırımına geldiğinizde karşınıza çıkan, Art Nouveau tarzında inşa edilmiş, ihtişamlı bir bina bu. Deniz Palas insanda garip bir yaşanmışlık hissi yaratıyor, sanki pek çok hikaye barındırıyor. Ancak hakkında fazla bilgi edinmek pek mümkün değil.
Deniz Palas 1920'li yıllarda inşa edilmiş, dönemin mimari özelliklerini taşıyan bir Pera yapısı. Kullanılan malzeme ve yapı tarzı, apartmanın 1920’lerden kalma olduğunu gösteriyor. Yığma kagir bir yapı olan Deniz Palas’ın kat döşemelerinde çelik putreller kullanılmış; araları, beton özellikleri taşıyan demir ve çimento harç ile düzenlenmiş. Putreller üzerinde ahşap karkasları ile ahşap döşeme kaplaması bulunuyor. Tavanlarda 1940’lı yıllara özgü kartonpiyerler var. Binada bir dönem Pera yapılarında sıkça kullanılan renkli kalem işi kompozisyonlar da yer alıyor.
Deniz Palas Apartmanı’nın mimarı ise Georges Coulouthros (Yorgo Kulutros). Bu bilgi, binanın ön cephesineki restorasyon sırasında, mimarın adının Fransızca yazılı olduğu ortaya çıkınca edinilmiş. Kulutros’un çevrede iki yapısı daha var; biri İstiklal Caddesi'nde Sempatiyan Apartmanı, öteki de Yüksekkaldırım’da Alvanopulos Apartmanı. İkisinin de cephesinde adı 'Kulutros' olarak yazılı.


BiNADA NELER VAR?
Deniz Palas’ın giriş ve birinci katında, performans merkezi salon bulunuyor. Oturmalı 250, ayakta 600 kişilik kapasitesiyle konserler, tiyatro-dans gösterilerinin yanı sıra çocuk etkinlikleri, panel ve konferanslara da ev sahipliği yapacak Salon, kapılarını 16 Ocak’da açacak. Binanın en üst katıyla terasında ise Haliç’e bakan bir restoran bulunuyor. İKSV’nin yeni binasına gelen konuklar, Borsa tarafından işletilecek Deniz Palas Restoranı’nda Rasim Özkanca ve Şakir Eczacıbaşı tarafından oluşturulan özel mönüyle, İstanbul’un en güzel manzarasının tadını çıkarabilecek. Uzun yıllar İKSV’nin Mütevelliler Kurulu Başkanlığını üstlenmiş olan soprano Leyla Gencer’in müzesi de Deniz Palas’ın beşinci katında yer alacak. Müzenin hazırlıkları sürüyor. Martta açılması planlanan müzede, Leyla Gencer’in Milano’daki evinden getirilen özel eşyaları sergilenecek; sopranonun piyanosu eşliğinde dinletiler düzenlenecek.


ETKİNLİKLER

Amerikalı caz grubu The Bad Plus, 16 Ocak akşamı saat 22.00’de sahneye çıkacak. Grup, Nirvana, Black Sabbath, Tears for Fears gibi grupların şarkılarını caz olarak yorumluyor. 18 Ocak akşamı Sefarad müziğinden Endülüs Flamenkosu’na uzanan şarkılarıyla Yasmin Levy, 26 Ocak akşamı Emiliana Torrini sahne alacak. 21-22 Ocak akşamları Şahika Tekand’ın yazıp yönettiği ‘Karanlık Korkusu’ adlı oyunla Studio Oyuncuları ve 27 Ocak akşamı Bülent Evcil, Benyamin Sönmez ve Cana Gürmen’i aynı sahnede buluşturacak olan ‘Salon’da Buluşmalar’ serisi yer alıyor. Biletler, Biletix' te satışa sunuldu.