Cadde KADERiNiZi DEĞiŞTiREBiLiRSiNiZ

KADERiNiZi DEĞiŞTiREBiLiRSiNiZ

03.09.2011 - 22:45 | Son Güncellenme:

Trafik kazalarının önüne geçilemeyen Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre Kamboçya, Mısır, Kenya ve Vietnam gibi ülkelerde aynı kategoride.

KADERiNiZi DEĞiŞTiREBiLiRSiNiZ

Bu makus kaderi değiştirmek amacıyla yola çıkan ‘Yol Güvenliği Platformu’ kurucusu Ahmet Utlu, “Türkiye’deki sorun, aşırı hız ve emniyet kemeri kullanmama alışkanlığı olarak iki ana başlık altında toplanıyor” diyor

Haberin Devamı


* Bu sosyal sorumluluk projesiyle buluşmanız nasıl oldu?
Uzun yıllardır kişisel ilgim nedeniyle yol güvenliği konusunda dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeleri takip ediyordum. Çeşitli projeler için trafik konulu eğitim programları, aktiviteler hayata geçirdik. Birkaç yıl önce bütün bu birikimi, interaktif bir yapıda bir araya getirmeye karar verdik.

* ‘Değiştirebiliriz.org web’ sitesinden tanıdığımız oluşum nasıl doğdu?
Ülkemizde meydana gelen trafik kazası kayıplarının yüzde 95’i insan hatalarından kaynaklanıyor. Trafikteki hatalı insan davranışlarının olumlu yönde değişmesi için yasal sınırlamalar yeterli olmuyor. Trafikte sürücü, yolcu ya da yaya olan herkesin risklerle ilgili farkındalık kazanması ve önlem alması şart. ‘Değiştirebiliriz Yol Güvenliği Platformu’ bu öngörüden yola çıkılarak hayata geçirildi.

* Bu platform neyi hedefliyor?
Değiştirebiliriz, yol güvenliği konusundaki tüm gelişmeleri, teknolojik iyileştirmeleri izleyen, bu konuda toplumsal bir bilinç yaratmayı amaçlayan interaktif bir yapı. www.degistirebiliriz.org sitesinde bilgilerimizi paylaşıyoruz. Meydanlarda, AVM’lerde simülatörlerimizle emniyet kemeri ve çocuk koltuğu konularını anlatan aktiviteler düzenliyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü, BP, Castrol ve İDO gibi kuruluşlar bugüne kadar destekçimiz oldu.

* Türkiye’nin trafikteki sabıkası nasıl?

Türkiye’de her yıl, yaklaşık 10 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor, yaklaşık 200 bin kişi yaralanıyor. Resmi rakamlar her gün yaklaşık 27 kişinin hayatını kaybettiğini, 500’den fazla kişinin yaralandığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre tüm dünyadaki trafik kazasına bağlı ölümlerin yüzde 48’i, 10 ülkede gerçekleşiyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bu ülkeler Brezilya, Kamboçya, Çin, Mısır, Hindistan, Kenya, Meksika, Rusya ve Vietnam.

* Trafik canavarıyla mücadelede başarılı olan ülkeler hangileri?
Trafik kazaları önceden tahmin edilebilir ve engellenebilir. Trafik kazalarında ölümlerin önüne nasıl geçileceği biliniyor. Avustralya, Hollanda, İsveç ve İngiltere gibi ülkelerde son 40 yılda trafik kazalarında görülen ölümler yüzde 50 kadar azaldı. Bu ülkelerde elde edilen bu başarının ortak nedenleri arasında yüksek düzeyde siyasi taahhüt, iyi örnek uygulamaları ve güvenlik kültürü oluşturmaya yönelik toplumun ortak hareketi sayılabilir.

* Bizdeki kazalarda en sık rastlanan hatalar neler?
DSÖ ve diğer uzman kuruluşların araştırmalarına göre, Türkiye’deki sorun iki ana başlık altında toplanıyor. Emniyet kemeri kullanım alışkanlığının azlığı ve Aşırı hız yapma alışkanlığı. Bu iki konu, Türkiye’deki trafik kazalarında meydana gelen ölümlerin başlıca nedeni. Yasal zorunluluk olmasına rağmen emniyet kemeri takılmaması ve çocuk koltuğu kullanılmaması da çok yaygın iki yanlış.

* Bu önlemlerle hayat kurtarılan kazalara örnek verebilir misiniz?
Örneğin geçen günlerde Güzide Duran çocuklarıyla bir kaza geçirdi, arabası takla attı. Basında geniş yer bulan bu haberde dikkat edilmesi gereken cümle şudur: “Güzide Duran ve çocukları kazadan yara almadan kurtuldu. Güzide Duran, emniyet kemerinin takılı olduğunu, her iki çocuğunun da arka koltukta, çocuk koltuklarına bağlı olarak oturduklarını söyledi.” Aksi takdirde resmini gördüğümüz o araçtan sağ çıkmaları mümkün olmazdı. Öte yandan bundan hemen bir ay kadar önce Hürriyet’in manşete taşıdığı bir haber vardı: “Ön koltukta annesinin kucağında oturan 15 aylık Ayşe Naz, kaza sırasında ön camdan fırlayarak hayatını kaybetti.” Bu haberler bize ne yapmamız, ne yapmamamız gerektiğini çok açık bir biçimde anlatıyor.

KADERiNiZi DEĞiŞTiREBiLiRSiNiZ

Çocuklarıyla kaza yapan?Güzide Duran, emniyet kemeri ve
çocuk koltuğu kullandığı için kazadan yara almadan kurtulmuştu.


15 MiLYON ARAÇ VAR
* Türkiye’de her yıl, yaklaşık 10 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor, yaklaşık 200 bin kişi yaralanıyor.
* Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 Aralık ayına ilişkin Motorlu Kara Taşıtları istatistiklerine göre, geçen yıl toplam 930 bin 603 aracın trafik kaydı yapıldı.
* Sadece İstanbul’da günde yaklaşık 600 yeni araç trafiğe çıkıyor.
* Türkiye’de 2010 verilerine göre trafikte 15 milyon araç bulunuyor. Bu sayının 2020’de 30 milyona, 2030’da 55 milyona ulaşması bekleniyor.
* Dünyada da trafik kazaları önemli bir sorun. Dünyada yılda yaklaşık 1.3 milyon kişi trafik kazalarında ölüyor, yaklaşık 50 milyon kişi yaralanıyor.
* Sağlık sorunlarıyla mücadelede gelişme olurken, 15-29 yaş grubunun hayatına kasteden bir numaralı tehlike artık ölümcül bir virüs veya hastalık değil. İnsan eliyle yaratılan bir felaket: Trafik kazaları.