Cadde KALP HASTALIKLARI

KALP HASTALIKLARI

21.09.2012 - 19:31 | Son Güncellenme:

Kalp-damar hastalıklarına yakalanma ve yaşamını kaybetme oranları, kadınlarda erkeklere göre daha yüksek. Doğum kontrol hapları ve menopoz, bu oranı yükselten etkenlerden bazıları

KALP HASTALIKLARI

Kalp-damar hastalıkları, 50 yaş üzerinde veya menopoz sonrasında daha sık görülüyor. Yüksek tansiyon, sigara, alkol, fazla kilo, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet ve bilinçsiz beslenme, özellikle 40 yaş üzeri kadınlarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer alıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, kalbi korumanın yollarını anlattı: “Özellikle kadınlarda koroner arter hastalığı ciddi ve daha ağır seyrediyor. Hipertansiyon, diyabet ve kolesterol yüksekliği belli bir yaşa ulaşmış ve artık egzersiz yapmadığı için ciddi kilo alan Türk kadınlarını sıklıkla etkiliyor. Tüm bu faktörler kalp krizi oranlarını artırıyor.

Haberin Devamı

Çalışma sonuçları ürkütücü
Türk Erişkinlerde Kalp Hastalıkları ve Risk Faktörleri’nin (TEKHARF) 12 yıllık izlem verilerine göre, Türkiye’de koroner kalp hastalığı ölümleri erkeklerde binde 8.2’yken kadınlarda binde 4.3. Yurt dışında yapılan bir başka araştırmaya göreyse, kalp krizlerinin ve kalple ilişkili ölümlerin büyük bölümü 65 yaş üzeri kadınlarda meydana geliyor.
Her yıl 45 yaşının altındaki 9 binden fazla kadın kalp kriziyle karşı karşıya kalıyor. İlk kalp krizinden sonra yaşamını sürdüren kadınların oranı, erkeklere nazaran fark edilir derecede düşük.
Kalp krizinden sonraki bir yıl içerisinde erkeklerin yüzde 25’i yaşamını yitirirken bu rakam kadınlarda yüzde 38’e ulaşıyor.
Ayrıca, bir kadının ikinci kalp krizini yaşama riski, erkekten daha yüksek. Kadınların yüzde 35’i altı sene içerisindeki ikinci kalp krizini yaşarken erkeklerdeki oran, yüzde 18.”

Haberin Devamı

SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN BUNLARI YAPIN
* Alınan önlemlere rağmen, sigara hâlâ en büyük tehdit. Kalp sağlığı için kesinlikle sigara içmeyin.
* Kötü kolesterol bakımından zengin hayvani gıdalar ve doymuş yağlar yerine sebze, meyve, salata, balık, kabuklu yemiş ve lif oranı yüksek besinler tüketin. Tuzu ciddi derecede azaltın.
* Kötü kolesterol yüksekliği, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklarınız varsa hekimin önerdiği şekilde tedavilerinize devam edin.
* Yürüyüş dahi olsa egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin. Bu; hem kalp sağlını, hem fizik kondisyonu, hem de ruh sağlığınızı iyileştirir.
* İdeal kiloda kalmaya çalışın.
* Alkol kullanmayın, kullanıyorsanız az miktarda tüketin.
* Hem iş hayatında hem de evde ciddi sorumlulukları olan kadınlar bunların getirdiği stresleri iyi idare etmeli. Stresle başa çıkmanın en iyi yolunun düzenli yaşamak, iyi uyumak, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmekten geçtiğini unutmayın.

CİNSİYET FARKI
* Kadınlarda göğüs ağrısı biraz daha yaygın gelişiyor; omuzlara, boyuna, kollara, karına ve hatta sırta yayılıyor.
* Kadınlarda kalp krizi göğüs ağrısından çok, anksiyete, bulantı, sersemlik, çarpıntı ve soğuk terlemeyle gelişiyor.
* Total kolesterol yüksekliği erkeklerde, iyi huylu kolesterol düşüklüğü de kadınlarda daha önemli.
* Hipertansiyon, kadınlara koroner arter hastalığı için daha az etki ediyor.
* Sigara içen kadınların doğum kontrol hapı kullanmaları risk faktörü.
* Menopoz kadınlar için önemli bir risk artışı getiriyor. Özellikle progesteron içeren hormon replasman tedavisinin ciddi risk oluşturduğu da biliniyor.