Cadde KANSER HAFTASI-KEMOTERAPi SÜRECiNDE BESLENME

KANSER HAFTASI-KEMOTERAPi SÜRECiNDE BESLENME

04.04.2013 - 20:40 | Son Güncellenme:

Kanser tedavisi sırasında beslenme alışkanlıklarında benimsenecek sağlıklı seçimler, hastalıkla mücadelede önemli rol oynuyor

KANSER HAFTASI-KEMOTERAPi SÜRECiNDE BESLENME

Memorial Ataşehir Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Betül Öztürk, kemoterapi sürecinde hastaların nasıl beslenmesi gerektiği hakkında bilgi verdi: “Bu süreçte; kabuklu elma, armut, muz, ananas, kivi, portakal, çilek, kayısı, limon, şeftali, siyah üzüm, brokoli, ıspanak, lahana, soğan, marul, yer elması, karnabahar, sarımsak, havuç, salatalık, domates, kırmızı biber, turp tüketimine özen gösterilmeli. Bu sebzeler, zeytinyağıyla pişirilip, günde 5-6 porsiyon olarak tüketilebilir. Mide şikayeti olmayanların salata olarak çiğ halde yemelerinde sakınca yok. Sebzeler yenmeden önce 4-5 kaşık elma sirkesi konulmuş suda bekletilmeli.
Doğal ve sağlıklı besinleri, taze sebze ve meyveleri hem ana hem de ara öğünlerde, mevsimine uygun tüketin. Şekerli ve unlu gıdalardan uzak durun. Esmer şeker tercih edin, beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış çavdar ekmeği tüketin. Katı veya iç yağ, margarin kullanmayın. Az miktarda ayçiçeği ya da zeytinyağı tercih edin. Bol su için. Kemoterapi sürecine girmeden önce kullandığınız ilaçlar varsa bunları kesinlikle bırakmayın. Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız onkoloji uzmanınıza bilgi verin.”

Haberin Devamı

BUNLARDAN UZAK DURUN

* Günde 1-2 bardaktan fazla süt içmeyin.
* Kırmızı et miktarını azaltın. Proteini; beyaz et, peynir, baklagil gibi diğer kaynaklardan alın.
* Aşırı yağlı ve ağır yemeklerden uzak durun. Şeker oranı yüksek gıdaları tüketmeyin.
* Greyfurtu kemoterapi ilaçlarıyla etkileşime gireceği için tüketmeyin.
* Yüksek dozda vitaminler kullanın, vitamin almadan önce doktora danışın.
* İçeriği bilinmeyen karışımları asla tüketmeyin.
* Meme tümörlü hastalar, soya ve keten tohumu kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalı.
Isırgan otu veya tohumunu kullanmayın.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDiRMEK iÇiN

* Ihlamur, zerdeçal, meyan kökü, pekmez, organik bal, çörek otu, papatya çayı gibi bitkisel besinler, kanser tedavisi sürecinde tüketilebilecek, zararlı olmayan yiyecekler.
* Çayda şeker olarak bir tatlı kaşığı pekmez ve bal kullanılabilir.
* Her gün 1 bardak nar, domates ve havuç suyu içlerine bir damla zeytinyağı konularak içilebilir.
* Günlük 2-3 bardak siyah çay tüketilebilir ama daha çok yeşil çay içilmesi tavsiye edilir. Elma, ayva, limon kabuğu ve böğürtlen yaprağı kurutup, parça halinde tarçın ekleyip çay olarak içmek de faydalı.

Haberin Devamı

GÜNLÜK ALIŞKANLIKLARI DEĞiŞTiRiN

* Cep telefonunu görüşmelerinizi kısa tutun. Telefon yattığınız odada bulunmamalı ve kulaklık kullanılmalı.
* Mikrodalga fırın yerine elektrikli mini fırınları tercih edin.
* Dizüstü bilgisayarınız masanın üzerinde olsun, kucağınıza almayın.
* Televizyonu kumandasıyla birlikte düğmesinden de kapatarak radyasyon yayılımına engel olun.
* MR ve tomografi çektirmenizde, X-ray cihazından geçmenizde bir sakınca yok.
* Kış aylarında enfeksiyon riskine karşı kalabalık ortamlara girmeyin, böyle ortamlarda bulunacaksanız maske kullanın.
* Fiziksel gücünüz yerindeyse kendinize eve kapatmayın, arkadaş ve sosyal çevrenizden kopmayın.
* Komşu ve akraba tavsiyelerinden uzak durun. Size en uygun tedaviyi doktorunuz belirleyecektir.
* Yaz aylarında klimalı ortamlardan uzak durun.
* Ev hayvanları besliyorsanız kemoterapi sürecinde de bunlardan vazgeçmeyin. Ev hayvanları ruhsal sağlığı olumlu etkiler.
* Pamuklu giysiler giyin, kanserojen boya içermeyen doğal giyim ürünlerini tercih etmeye çalışın.
* Günde 7-8 saat uyuyun. Rahat bir uyku için ortopedik yatak ve yastıklar tercih edin.
* Yatak odasını günlük havalandırıp belli bir ısı seviyesine getirin.
* Vücudun hastalıklara karşı savunmasını artıran
sporları yapın.

Haberin Devamı

BULANTIYA KARŞI ÖNERiLER
* Kemoterapi ilaçları mide bulantısı, kusma ve ağızda kötü kokuya neden olabilir. Bunu gidermek için meyve buzlarından yararlanın. Komposto ya da meyve sularını buzluklara koyarak tüketime hazır hale getirin.
* Ağız yaraları olan hastalar çiğnemesi ve yutması kolay gıdaları tercih etmeli.
* Tedaviye bağlı ağız kuruması olan hastalar, sakız çiğneyerek tükürük salgısını artırabilir.

YARIN: KANSERDEN KORUNMA YOLLARI