Cadde Kedilere mart önlemi

Kedilere mart önlemi

24.02.2009 - 11:19 | Son Güncellenme:

.

Kedilere mart önlemi

YAKLAŞAN Mart ayı ile birlikte kedilerde çiftleşememe nedeniyle cinsel hayatlarındaki değişimle birlikte oluşan olumsuzluk, basit bir enjeksiyonla giderilebiliyor. Dişi kedilere enjeksiyonla hamilelik hissi verilen bir uygulama yapılarak, huysuzluk ve agresifliğin yanı sıra istenmeyen gebeliğin de önüne geçiliyor.

Kastamonu Veteriner Kliniği'nde görevli Veteriner Hekim İlhan Uzun, kedilerin bu dönemlerde heyecanlı, huysuz, agresif ve kavgacı olduklarını belirtti. Üzerinde yaşanılan dünyanın kuzey yarım küresinde kış mevsiminin Mart ayı ile bittiğini ve bahar mevsiminin geldiğini hatırlatan Veteriner Hekim İlhan Uzun, ôBu nedenle doğada ve bu yarım kürede yaşayan canlılarda fiziksel uyanış ve aktiviteler artmaya başlar. Ağaçların çiçek açması, yaprakların yeniden yeşermesi ve hayvanların döllenme faaliyetlerine başlaması gibi. Kediler mevsime bağlı kızgınlık gösteren hayvanlar olduklarından, Şubat sonu ve Mart başı gibi havaların ısınması ile cinsel aktiviteleri başladığında bu dönemlerde heyecanlı, huysuz ve agresif olurlar" dedi.

Kedilerin bu dönemde özellikle anormal sesler çıkardıklarını ve kavgacı olduklarını belirten Uzun, ôBu durum çiftleşmeyle sonuçlanan kızgınlık döneminin sonuna kadar 8-10 gün sürebilir. Genellikle bu dönemde evi terk ederler. Kedilerin bu olumsuzluklardan dolayı ve de istenmeyen hamilelik riskinden korunması amacı ile kısırlaştırılmalarını, ya da belirli dönemlerde dişi kedilere progestoron enjeksiyonu önermekteyiz. Dişi kedi sahibi vatandaşlarımız özellikle Şubat ayı sonlarına doğru kliniğimize gelerek progesteron (geçici kısırlık enjeksiyonu) yaptırmalıdır. Bu ilacın etkisi ortalama 3 ay civarında olup, Mayıs - Haziran aylarında ikinci enjeksiyonu yapılarak yıl boyunca kısır kalması ve hayvanın istenmeyen gebeliklerinin önüne geçilmesi sağlanmış olmaktadır" diye konuştu.