Cadde Kısırlıkta tiroid etkisi

Kısırlıkta tiroid etkisi

08.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

İki yıllık korunmasız geçen dönem içerisinde gebe kalınamaması durumunda infertiliteden (kısırlık) bahsedilebilir.

Kısırlıkta tiroid etkisi

İnfertilite sebeplerinin yüzde 50’si kadına ait, yüzde 40’ı erkeğe ait ve yüzde 10 kadarı da her iki çifte ait nedenlerden oluşmaktadır. Kadına ait nedenler arasında yer alan âdet düzensizliklerine, hormonal bozukluklar da yol açar... Hormonal düzensizlikler içerisinde hipofiz, böbrek üstü bezleri olduğu gibi tiroid bezinin etkileri de sayılabiliyor.
Son yıllarda endokrin (hormonal) bozukluklar ile infertilite (kısırlık) arasındaki bağlantıların daha derin araştırmaları sonucunda tiroid hormon patolojilerinin de kısırlıkta önemli bir yeri olduğu ortaya konmuştur. Özellikle östrojen hormonu ile tiroid hormonları arasındaki ilişkinin ortaya konması, bu konuda özellikle daha dikkatli olunması gereğini açıkca göstermektedir. Ege Üniversitesi Rektörlüğü Aile Planlaması ve Kısırlık Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Tavmergen ile Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ege Tavmergergen Göker, konuyla ilgili soruları yanıtladı:

Tiroid hastalıkları nasıl infertiliteye neden oluyor?
Tiroid hastalıklarının tüm formları kadınlarda erkeklere göre 4-5 kat daha sık görülür. Ergenlik öncesi genç kızlarda da aynı durum söz konusudur. Bunun nedenini açıklamak henüz mümkün olamıyor. Hipertiroidinin ergenlik öncesi ortaya çıkması ilk adette gecikmelere yol açabilir. Daha sonraki yıllarda özellikle çocuğu olmayan kadınlarda tiroid hormon problemleri saptanmakta. 

Hipotiroidi ve gizli hipotiroidi nedir?
Bebeklikten itibaren hipotiroidi (tiroid hormonlarının az çalışması) tedavi edilmediği zaman seksüel gelişim bozukluğuna, hemen ergenlik öncesi başlayan hipotiroidi ise ilk adetin gecikmesine neden olabilir. Doğurganlık döne-minde kadınlar arasında hipotiroidi ile karşılaşma oranı yüzde 2-4 arasındadır. Bu dönemde hipotiroidi adet miktarında azalmaya, sık adet görmeye neden olabilir. Bu tarz adet düzensizlikleri yumurtlamanın bozulmasına neden olur. Son yıllarda yapılan çalışmalarda hipotioidi’si olan gebelerde, tedavi edilmediği zaman tansiyon yükselmelerinin sık görüldüğü bildirilmiştir. Bunun yanı sıra gebeliklerin erken düşükler, erken veya ölü doğumla sonuçlanabildiği de ortaya konmuştur.

Hipertiroidi infertiliteye yol açar mı?
Tiroid fonksiyon bozuklukları arasında hipertiroidinin (tiroid bezi hormonlarının normalden yüksek olması) sigara içenlerde adet düzeni bozukluklarına daha sık yol açtığı saptanmıştır. Hipertiroidi’si olan olguların yüzde 5.8’inde infertilite söz konusudur. Birkaç haftalık tedavi sonrası bu düzeyler normal sınırlara dönmektedir. Adetlerin tamamen kesilmesi de hipertiroidinin etkilerinden biri olabilmektedir.