Cadde Kültür Bakanlığı Tarık Akan savaşı

Kültür Bakanlığı Tarık Akan savaşı

05.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Belgesel "Antika Talanı" filminde 90 bin dolar yolsuzlukla suçlanan ünlü aktör sert çıktı

Kültür Bakanlığı Tarık Akan savaşı

YEŞİLÇAM'un usta aktörlerinden Tarık Akan ile yönetmen Yusuf Kurçenli belgesel olarak yaptıkları ve iki bölümden oluşan "Antika Talanı" adlı filmle ilgili yolsuzluk iddialarını şiddetle reddediyorlar.
Bu olay iki sanatçının F Filmcilik adına yapılan bu belgesel için Kültür Bakanlığı Tanıtma Fonu'ndan 300 bin dolar almalarıyla başladı. Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerin akıbeti hakkında hazırlanan bu iki film bittiğinde şirket 90 bin dolar daha masraf istedi. Bu ek masraf nedeniyle Tanıtma Fonu filmin gider makbuzlarını incelemeye aldı ve sonuçta bir takım belgelerin üzerinde tahrifat yapıldığını iddia etti. Fon yetkilileri Kültür Bakanlığı'na "gizli" ibaresiyle bir evrak göndererek soruşturma açılmasını istediler. Bu gizli araştırma dinci basına sızdırıldı ve Tarık Akan ile Yusuf Kurçenli suçlandı.
Tarık Akan bu iddialar karşısında şunları söyledi: "Bazı gazetelerde yayınlanan haberler tümüyle asılsızdır. Kültür Bakanlığı bize bu film için 580 bin dolar ödeyecekti. 300 binini ödedi. Filmler bitti ve biz 390 bin dolara bu iki belgeseli çıkarttık. Yani istenilenden ucuza mal ettik. Ayrıca belgelerin sahte olup olmadıklarını biz de araştırıyoruz. Zira dış yazışmaları bu işte uzman olan bir profesör idare etti. Soruşturma safhasında bazı iddiaların basına kasten sızdırılması bir rastlantı değil, demokrat sanatçıları sindirmek için."

Yazarlar