Cadde Kurtlar Vadisi Filistin galasına basın ordusu

Kurtlar Vadisi Filistin galasına basın ordusu

27.01.2011 - 00:52 | Son Güncellenme:

Merakla beklenen ‘Kurtlar Vadisi Filistin’in basın gösterimi yapıldı. 80 ülkede gösterime girecek film için dünyanın birçok ülkesinden gelen 100 kişilik bir basın ordusu galayı izledi

Kurtlar Vadisi Filistin galasına basın ordusu

Yılın merakla beklenen filmi ‘’Kurtlar Vadisi Filistin’’, önceki akşam yapılan basın gösterimi ile vizyona girdi. 80 ülkede gösterime girecek olan filmi başta Filistinli basın mensupları olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden katılan yaklaşık 100 kişilik basın ordusu takip etti.
Nişantaşı’nda bulunan City’s Alışveriş Merkezi’nde gerçekleşen gösterim, filmin yapımcısı Raci Şaşmaz’ın teşekkür konuşmasıyla başladı. Gösterim öncesi Almanya’nın filme uyguladığı yasağa ‘Kurtlar Vadisi Filistin’in senaristi Bahadır Özdener’den cevap geldi.
Özdener, “Avukatlarımız konuyla ilgili çalışmaları yapıyor. Filmin Almanya’da da vizyona girmesini bekliyoruz’’ dedi. İngiltere’den gelen bir basın mensubunun, ‘’Bu filmi Filsitin’e destekte bulunmak için mi yoksa para kazanmak için mi yaptınız?’’ sorusuna ise Necati Şaşmaz cevap verdi. Şaşmaz, ‘’Filistin’in yanında olduğumuzu her katıldığımız yerde söylüyoruz zaten ama bunun yanı sıra tabiki de maddi açıdan düşünmediğimiz de söylenemez’’ dedi.

Haberin Devamı

İŞTE OLAY YARATAN FİLM:

Kurtlar Vadisi Filistin galasına basın ordusu

Kurtlar Vadisi Filistin’in Nişantaşı City’s Alışveriş Merkezi’ndeki galasına filmin oyuncuları tam kadro katıldı.

‘Sonuçta bu bir film’
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, “Kurtlar Vadisi Filistin” filminin gösteriminin Almanya’da gösteriminin durdurulduğuna ilişkin kendilerine intikal eden bir bilgi olmadığını söyledi. Ünal, “Sonuçta bu özel bir şirketin yaptığı filmdir. Bu filmin tamamını görmedim henüz, içeriğini de bilmiyorum. Almanya’nın bu kararını biz de basından öğrendik. Öncelikle bu kararın içeriğini ve dayandırıldığı temelleri ve unsurları görmemiz lazım. Bu konuda bilgi aldığımızda etraflı bir değerlendirme yapabiliriz. Ancak altını çizmemiz gereken husus, bu sonuçta bir filmdir” dedi.
ANKARA AA

Haberin Devamı

Kurtlar Vadisi Filistin galasına basın ordusu

Polat Alemdar, ‘Vadi’nin son filminde Filistin’de İsrail askerleriyle savaşıyor.

İsrail Büyükelçisi tepkili
İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy ise, “Kurtlar Vadisi Filistin” filminin galasının, 27 Ocak Holokost gününde düzenlenmesini anlamakta güçlük çektiğini belirtti. Levy, “Yahudi halkı adına çok üzücü ve rahatsız edici bir durumdur. Bu filmin prodüktörünün, benim halkım için çok önemli bir günde, uluslararası toplum tarafından da dünyada herhangi bir halka yapılmış en kötü gün olarak kabul edilen 27 Ocak Holokost, Soykırım Gününde bu filmin galasını yapmasını pek anlayamıyorum. Ümit ederim ki tarih konusunda fikir değişikliğine giderler ve tarihi değiştirirler” diye konuştu.
ANTALYA AA

İZLENİM
Yine bir intikam hikâyesi...
Önceki gün Almanya’nın gösterime girmesini engellemesiyle gündeme gelen ve yarın Türkiye’de 300’den fazla kopyayla vizyona girecek olan “Kurtlar Vadisi Filistin”, dün gece ekibe ve basın mensuplarına gösterildi.
“Kurtlar Vadisi Filistin”, tıpkı “Kurtlar Vadisi Irak” gibi bir intikam hikayesini konu alıyor. İlk filmde Irak’taki çuval olayının intikamını alan Polat Alemdar (Necati Şaşmaz) ve arkadaşları bu kez de Mavi Marmara’nın öcünü almak için baskının sorumlusu İsrailli komutan Moşe’yi (Erdal Beşikçioğlu) öldürmeyi hedefliyorlar.
Mavi Marmara olayı, filmin açılışında, rastgele ateş açan İsrailli askerlerinin ve sopalarla direniş gösteren yardım gönüllülerinin göze çarptığı bir sahneyle gösterilmekle birlikte filmin üzerinde durduğu asıl konu değil.
İsrailli komutan Moşe de, gerçek bir kişinin temsilinden ziyade kurmaca olduğunu fazlasıyla belli eden bir karakter. Tek gözü bantlı haliyle ve tam bir psikopat gibi davranmasıyla, James Bond filmlerinden fırlamış bir kötü karakteri andırıyor.
Filmde, ne Türkiye ne de İsrail devleti ortada görünmüyor. İsrail devleti filmde sadece kim olduğu tam açıklanmayan bir üst düzey yönetici ve Moşe ile temsil bulurken, filmin Türkiye’den kahramanları ise Polat Alemdar ve arkadaşlarıyla sınırlı tutulmuş ki onların da devleti hangi kademeden temsil ettiği belli olmuyor.
Moşe ile üst düzey yetkilinin konuşmalarında, bir yandan İsrail’in nüfus olarak Araplardan az kalma korkusunu diğer yandan İsraillilerin vaat edilmiş topraklara karşı saplantısı vurgulanıyor.
Polat Alemdar ve arkadaşları, hapishanedeki Filistinli mahkumları çıkarıp, yeni bir İntifada olarak yorumlanabilecek bir direniş başlatıyor. Zira film bu noktada, Alemdar ve ekibini, zulüm gören Müslüman halkın lideri gibi bir konuma da yerleştiriyor.
Filmde çok sayıda çatışma sahnesi, slogan gibi duran provokatif demeçlerle bölünüyor. İsrailli üst düzey yetkilinin, Filistin konusunda bir aydınlanma yaşayan ve Alemdar ekibine katılan Amerikalı Yahudi kadın karaktere, Filistinlileri kast ederek “Hayvanlar ancak acı çekerek öğrenebilir” demesi gibi.
NİL KURAL