Cadde Kuruluş Osman Holofira (Nilüfer Hatun) tarihte kimdir, hangi oyuncu oynuyor? Holofira'yı canlandıran Duru Yazıcı kimdir?

Kuruluş Osman Holofira (Nilüfer Hatun) tarihte kimdir, hangi oyuncu oynuyor? Holofira'yı canlandıran Duru Yazıcı kimdir?

20.04.2022 - 22:51 | Son Güncellenme:

Kuruluş Osman dizisinde Holofira karakteri dikkat çekiyor. Osman Bey ve beraberindekilerin Bilecik'i ele geçirmeleri sırasında tarih sahnesine girdiği bilinen Holofira, sonrasında Nilifer adını almıştır. Peki, Holofira'yı kim oynuyor?

Kuruluş Osman Holofira (Nilüfer Hatun) tarihte kimdir, hangi oyuncu oynuyor Holofirayı canlandıran Duru Yazıcı kimdir

Holofira olarak bilinen Nilüfer Hatun, Orhan Bey ile evlendirilmiştir. Tarihte, cariye durumundaki ilk padişah eşi olarak bilinir. Gazi Süleyman Paşa ve I. Murad'ın annesidir. Kuruluş Osman dizisinde de Holofira karakterine İpek Filiz Yazıcı'nın da kardeşi olan Duru Yazıcı hayat veriyor. Peki, Nilüfer Hatun gerçekte kimdir?

Haberin Devamı

HOLOFİRA (NİLÜFER HATUN) KİMDİR?

Nilifer Hatun adını taşıyan Holofira, Orhan Gazi ile evlendirilmeden önce Bilecik Tekfuru'nun oğluyla nişanlı olduğu biliniyor.

Osmanlıların 1299'da Bilecik'i ele geçirmeleri sonrası esir alındığı ve Osman Gazi tarafından oğlu Orhan Gazi ile evlendirildiği söylenmektedir. Aktarılanlara göre, Nilüfer Hatun, cariye durumundaki ilk padişah hanımıdır. Osmanlı Hanedanı'na anne tarafından Rum genetiği taşıyan ilk şehzadeleri de o doğurmuştur. 1360 yılında ölen Gazi Süleyman Paşa ile ondan on yaş daha küçük olan üçüncü Osmanlı padişahı I. Murad'ın annesidir.

Faslı gezgin İbn Battuta'nın İznik'te bizzat görüştüğü ve Beylun Hâtun olarak tanıttığı, Orhan Gazi'nin baş hâtunudur. Nilüfer, "lotus" adındaki kutsal çiçek anlamına gelir. Onun bu ismi, İznik'teki imaretinin kitabesinde yazılıdır. İbn Battuta'nın naklettiğine göre Orhan Gazi ile birlikte Bursa'da oturmayan Beylun Hâtun, ondan ayrı olarak o yıllarda "Anadolu'nun Kudüs'ü" olarak adlandırılabilecek kadar Hristiyanlarca kutsal kabul edilen İznik'te ikamet etmekteydi.