Cadde LALELİ'DE SALINA SALINA YÜRÜYELiM

LALELİ'DE SALINA SALINA YÜRÜYELiM

04.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Aksaray’dan Beyazıt’a çıkan Ordu Caddesi'yle İBB'den Vezneciler’e uzanan Şehzadebaşı Caddesi arasındaki 'Üst Laleli', araç trafiğine kapatılacak

LALELİDE  SALINA SALINA YÜRÜYELiM

Araç trafiğine kapatılma projesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle yürütülüyor. Projenin beşte birlik kısmını oluşturan İBB ile İstanbul Üniversitesi arasında kalan alanın ihalesi 2008 yılında yapılmıştı. Konuyla ilgili Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir,"Bu iki milyon 300 bin TL tutarında bir işti" diyor, "Yapılan çalışmalar kapsamında asfaltlar ve kaldırımlar söküldü. Havai hatlar ve elektrik hatları yer altına alındı, yağmur suyu kanalları yapıldı. Elektrik, doğalgaz, su hatlarında olabilecek aksaklıklar gözönünde bulundurularak sistemler yeniden oluşturuldu. Buranın altyapısını oluşturduktan sonra beton döküldü. Beton üzerine de granit taş uygulaması yapıldı. Bu, Türkiye’de bu türden yapılan ilk uygulama. Projenin geri kalan kısmında da aynı işlemler yapılacak."

Haberin Devamı

7,5 milyonluk proje
Yayalaştırma çalışmasının geri kalan kısmıyla ilgili projelerin hazırlandığını ve ihalenin yapıldığını söyleyen Demir, "Bu çalışma da yaklaşık 7,5 milyon TL’ye mal olacak. Burası büyük bir alan ve turizmin yoğun olduğu bir bölge. Geçmişiyle mukayese edildiğinde buralar gerçekten değişmiş ve dönüşmüş. Mekanın potansiyeline uygun altyapıyı oluşturacak bir çalışma yapıyoruz. En geç yaz sonuna kadar bu bölgede somut bir yayalaştırma göreceğiz" dedi.
Demir, yayalaştırmanın uygulanacağı alanda 'pnömatik babalar'la caddelerin 10.00 ile 19.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatılacağını anlatarak, "Trafik akışı Fatih Belediyesi'nin kontrolünde olacak. Her sokak başında bir görevli olacak. Bunlar, acil çıkışlarda araçlara yol verecek. Pnömatik babalar da zaten itfaiye aracı geldiğinde otomatik olarak iniyor" dedi.

Haberin Devamı

Esnaf da destek versin
Dünyanın her yerinde yayalaştırma projelerinin ilk etapta küçük sorunlar yarattığını vurgulayan Demir, "Bu uygulamayı yaparken esnafın da işlerini devam ettirmesi gerekiyor. Bir yeri kapatmak çözüm değil. Bölgedeki potansiyeli sürekli harekete geçirmek zorundasınız. Şehir estetiğine yönelik çalışmaların arkasında böyle şeyler de olmalı ki oradaki esnaf da destek versin. Biz bütün bu aşamaları esnaflarla tartıştık. Laleli İşadamları Derneği (LASİAD) ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Bunun neticesinde de esnafın uygulamaları desteklediğini görüyoruz. Burada amacımız yanlış anlaşılmasın. Yayalaştırma, artık buralara kimse girmeyecek anlamına gelmiyor. Buralar sadece belli bir disiplin altında kullanılacak" dedi.