Cadde MEMEYi KORUYAN CERRAHi YÖNTEMLER

MEMEYi KORUYAN CERRAHi YÖNTEMLER

24.10.2012 - 20:17 | Son Güncellenme:

Cerrahi, meme kanseri tedavisinde ilk akla gelen tedavi yöntemi. Cerrahi müdahale çoğu zaman hastaları tedirgin edebiliyor. Ancak meme koruyucu cerrahi sayesinde hastalar ameliyat masasından hem sağlıklı hem de görünümlerinden hiçbir şey kaybetmemiş olarak kalkıyor

MEMEYi KORUYAN CERRAHi YÖNTEMLER

Hastalığın tamamen ortadan kalkmasında önemli rol oynayan cerrahi yöntem şekilleri, kanserin evresine ya da seyrine göre değişiyor. Cerrahi gündeme geldiğinde de hemen hemen her kadının aklına memesinin tamamen alınıp alınmayacağı sorusu geliyor. Cerrahide öncelikli amaç, tümörün tamamen yok edilmesi ve memenin korunması. Bu cerrahi yöntemleri, Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cihan Uras’a sorduk.

Haberin Devamı

Her meme kanseri olan hastaya cerrahi müdahale yapılıyor mu?
Meme kanserinin öncelikli tedavisi cerrahidir. Ancak iltihabi tip meme kanseri ve kanserin lokal ileri evrede olması gibi durumlarda kemoterapiden sonra meme kanseri cerrahisi uygulanıyor. Tümörün çapı büyük olduğunda, doğrudan cerrahi girişimde bulunulursa memenin tümünü almak gerekiyor. Tümörün çapı küçüldükten sonraysa meme korunabiliyor. Bunun dışındaki bütün hastaların tedavisinde ilk olarak cerrahi yöntem tercih ediliyor.

Koruyucu meme cerrahisi nedir?
Bu yöntemde memenin tümü yerine bir bölümünü alınıyor.Tümör dokusu, etrafındaki yaklaşık 1 cm.’lik normal meme dokusuyla birlikte çıkartılıyor. Memedeki bu bölgenin daha geniş çıkartılmasına dayanan diğer tekniklereyse ‘kadranektomi’ veya ‘parsiyel mastektomi’ deniliyor. Bu yöntemlerde, ‘onkoplastik cerrahi’ yani plastik cerrahiyle onkolojik prensipleri bir arada bulunduran cerrahi birlikte uygulanıyor. Tümör, onkolojik prensiplere uygun çıkartılıyor ve memeye biçim veriliyor.

Haberin Devamı


Cerrahi yöntemde memeye ne tür müdahaleler yapılıyor?
Bu yöntemde memedeki tümör, etrafında temiz doku kalacak şekilde meme dokusundan çıkartılıyor ya da tüm meme alınıyor. Ayrıca tümörün koltuk altına yayılıp yayılmadığını anlamak için ilk beze çıkartılıyor. Cerrahiyle önce hastalığın evresi belirleniyor, ardından kemoterapi ya da hormonoterapi gibi hangi ek tedavilerin gerekli olduğu ortaya çıkıyor.

Küçük tümörler nasıl çıkartılıyor?
Küçük tümörlerde gereksiz doku çıkarmamak için, radyoaktif maddeyle ilgili bölgenin işaretlendiği ROLL tekniği kullanılıyor. Ameliyatta bu yer bulunuyor ve tümör çevresindeki sağlam meme dokusuyla birlikte çıkartılıyor. Bu sayede bölgeden gereksiz yere, fazla doku alınması da engelleniyor.


Memenin tümü hangi durumlarda alınıyor?
Bu tür cerrahi girişimlere ‘mastektomi’ deniliyor. Meme koruyucu cerrahinin uygun olmadığı, tümör çapının büyük olduğu ya da birden fazla tümörün bulunduğu hastalara uygulanan mastektomi ayrıca, birinci derece akrabasında meme kanseri olan ve meme kanseri riski taşıyan kişilere de koruma amaçlı uygulanabiliyor. Arzu eden hastalara aynı ameliyatta protez yerleştirilerek, yeni meme de yapılıyor.

Haberin Devamı

KOLTUK ALTI LENF BEZLERi KORUNUYORMeme kanseri, sıklıkla koltuk altı lenf bezlerine yayılıyor. Önceleri meme kanserinde hastalığın evresinin belirlenmesi ve lenf bezlerindeki tutulumun saptanması için koltuk altı lenf bezlerinin tümü çıkartılıyordu. Bu da beraberinde kolda şişlik, hissizlik, hareketsizlik, kuvvet azlığı gibi sorunlara neden oluyordu. Günümüzdeyse kanserin erken evresinde koltuk altı lenf bezlerinin gereksiz yere çıkartılmaması için ilk beze bulma yöntemi ‘sentinel lenf nodu biyopsisi’ yapılıyor. Bu teknikte ameliyat öncesinde tümörün bulunduğu memeye bir radyoaktif madde enjekte ediliyor. Böylece hastalığın etkileyeceği ilk bezeler, ameliyat anında bulunarak çıkarılıyor. Ameliyat sırasında yapılan patolojik incelemeyle hastalığın lenf bezlerine yayılıp yayılmadığı tespit ediliyor. Eğer yayılma varsa diğer bezeler de çıkartılıyor.

Haberin Devamı

YARIN: ESTETiK YÖNTEMLER