Cadde ‘Menekşe’den önce’ izleyicileri ağlattı

‘Menekşe’den önce’ izleyicileri ağlattı

08.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

49. Antalya Film Festivali’nin açılış filmi olarak Soner Yalçın’ın yönettiği Sivas Katliamı belgeseli “Menekşe’den Önce” dün izleyiciyle buluştu.

‘Menekşe’den önce’ izleyicileri ağlattı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın’ın da katıldığı gösterime aralarında Işık Yenersu, Şerif Sezer, Gülen Ökten’in de bulunduğu festival konukları ve izleyiciler büyük ilgi gösterdi. Salona sığmayan kalabalığın bir kısmı filmi dışarıdan taşınan sandalyelerde ve yerlerde oturararak izledi. Filmden önce sahnede bulunan cansız manken, elinde ‘Sivas’ı unutma’ adlı bir levha ve saz tutuyordu. Gösterim başlamadan filmin yapım sorumlusu Halide Didem Kurt Soner Yalçın’ın mektubunu okudu. Mektup da ‘Sivas’ı unutma’ cümlesini vurguluyordu: “Hayattaki en önemli ders şu, unutmayacak, unutturmayacağız. Belgeseli de bu yüzden yaptım. Acı çekenlerin yanında olacağız.”
Sivas Katliamı’nı yakınlarını kaybeden ailelerin tanıklıkları, arşiv görüntüleriyle aktaran, müziklerinde Fazıl Say’ın imzası bulunan belgesel sonlandığında izleyiciler gözyaşlarını tutamadılar. Dakikalarca alkışlanan filmin ardından sahneye Kurt’un yanı sıra katliamda babası Metin Altıok’u kaybeden, filme destek olan Zeynep Altıok ve filmin müziklerinin koordinasyonunu üstlenen Güvenç Dağüstün geldi.
Zeynep Altıok sözlerine festivale gösterim imkanı sağladığı için teşekkür ederek başladı. Altıok, “Soner Yalçın tutuklanınca film yarım kaldı. Ancak davanın zaman aşımına uğradığı zamanda insanlığın onurunu yarı yolda bırakmadı ve filmi avukatının içeriden ilettiği mesajlarla tamamladık” dedi.