Cadde Milyar dolarlık otele, milyon dolarlık açılış

Milyar dolarlık otele, milyon dolarlık açılış

25.05.2009 - 08:06 | Son Güncellenme:

Avrupa'nın en lüks ve maliyeti en yüksek otelleri arasında yeralan Antalya'nın Kundu Bölgesi'ndeki ‘Mardan Palace Oteli’, Oscar törenlerini aratmayan bir gece ile kapılarını açtı. İstanbul'un Avrupa ve Anadolu Yakası'nı andıran mimarisi ile 180 bin metrekare alana inşa edilen ve 1.4 milyar dolara malolan otelin açılışına katılan dünya yıldızları, otel için, ‘Muhteşem’ ifadesini kullandı. İsmailov, "Türkiye'yi çok sevdiğim için bu yatırımı gerçekleştirdim. Her zaman bu ülkeye böyle büyük bir yatırım yapmayı arzu ediyordum. Sonunda arzuma ulaşmayı başardım" dedi.

Milyar dolarlık otele, milyon dolarlık açılış

AZERİ asıllı Rus işadamı Telman İsmailov tarafından Antalya'nın Kundu bölgesinde 1.4 milyar dolar harcamayla yaptırılan ve 3.5 yılda tamamlanan, Türkçe ‘Akrep’ anlamına gelen Mardan Palace Oteli, dünya yıldızlarının konserleriyle açıldı. Sharon Stone ve Seal'in sunuculuğunu üstlendiği gecede 600 davetli, yaklaşık 3 saat boyunca görkemli şovlara tanıklıklık etti. Sadece havai fişek, lazer şovlarına 2 milyon dolar harcanan açılış gecesinde Mariah Carey, Tom Jones, Seal ve İbrahim Tatlıses sahne aldı. Otelin açılış gecesi faturasının 25 milyon dolar ile 40 milyon dolar arasında olduğu söylentilerini otel yönetimi doğrulamadı ve açıklama yapmadı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev son anda açılışa katılmaktan vazgeçerken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu davetliler arasındaydı. Geceyi Rus ve İngiliz medyasından 151 gazeteci izledi, Türk medyasından ise sadece özel davetliler yer aldı. 

Haberin Devamı

OTEL 3.5 YILDA TAMAMLANDI

Kundu Yolu'nun güzergâhının değiştirilmesine neden olduğu için eleştirilen ve belediyenin plan değişikliği sonucunda "Yol kesen otel" olarak adı kalan otel, 3.5 yılda tamamlandı. Lara sahilindeki otel, 180 bin metrekarelik alanda konumlanıyor. Otel mimari olarak Dolmabahçe binası, Kuleli Askeri Lise görünümünde tasarlanmış Anadolu Yakası, Avrupa Yakası, Kız Kulesi ve Galata Köprüsü ile İstanbul'un bir minyatürünü andırıyor. Rus milyarderleri hedefleyen Mardan Palace'ta 560 oda, 11 restoran ve 11 cafe bar bulunuyor. Dört farklı akvaryuma sahip otelde 5000 balık çeşidi yaşıyor.

İSMAİLOV KİMDİR?

Peki, geçen yıl doğum gününde Jennifer Lopez'i davet eden, Antalya'daki açılışa dünya starlarını getiren Telman İsmailov kim?
Azeri kökenli işadamı İsmailov, Bakü'de ev hanımı bir annenin ve tekstilci bir babanın 12 çocuğundan biri olarak dünyaya geliyor. Azerbaycan Halk Ekonomi Enstitüsü'nü bitiren İsmailov, Moskova'da Plehanov Akademisi'nde eğitim görüyor. Ancak daha ilk yılında ticarete atılıyor. 1982 yılında Moskova'ya taşınan ve Ticaret Bakanlığı'nda ekonomist olarak çalışmaya başlayan İsmailov'un 1988 yılında kurduğu ilk şirketinin adı "Ticari Hayır Firması."
1989'da ise çocukları Alik, Sarman ve kendi ismi Telman'ın isimlerinin başharflerinden oluşan AST 1989'u kuran İsmailov, 1.5 yıl içinde 600 bin ruble yatırımla Moskova'da 52 mağaza ve bir pazar açıyor. 1990'ların ortalarında satın aldığı ve 30 milyon dolar yatırım yaptığı Praga Restoran ise tarihi bir özelliğe sahip. Lukoil'in de ortağı olan İsmailov, Bir Rus Gazetesi ile yaptığı söyleşide işinin politik risklere bağlı olmadığını belirtiyor. Muhabirin "Devlet görevlileriyle özel ilişki" imasını ise "Mümkündür" diye yanıtlıyor.

DEV SAAT KOLEKSİYONU

Haberin Devamı

AST Şirketler Grubu'nun bugün tekstilden matbaaya kuyumculuktan inşaata kadar 31 şirketi var. Rusya'nın 57'nci zengin işadamı olan İsmailov'un sadece Moskova'da kira aldığı 2 milyon metrekare mülkü bulunuyor. AST Şirketler Grubu'nun 2008 cirosunun 7 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. İsmailov'un 3 oğlundan biri olan Sarkan İsmailov ise halen Antalyaspor'un as başkanlık görevini yürütüyor.
Sık sık şatafatlı eğlenceleriyle gündeme gelen İsmailov'un 1.5 milyon dolarlık Rolls Royce marka bir arabası bulunuyor. Ünlü milyarderin en büyük tutkusu ise sahibi olduğu dev saat koleksiyonu. Zengin işadamının 2 bine yakın saati olduğunu biliniyor.
Türkiye'de kriz sırasında yatırım yapan İsmailov, daha büyük bir yatırımı olursa onu da Türkiye'de yapacağını söylüyor. 


KIRMIZI HALI, OSCAR TÖRENLERİNİ ARATMADI

Haberin Devamı


Davetliler Oscar törenlerinde olduğu gibi, VIP araçlarla geldikleri otele, önlerine serili kırmızı halıdan yürüyerek girdi. Törene ilk gelen sanatçı Tom Jones oldu. Geceye pembe renkli elbisesiyle katılan Paris Hilton, kırmızı halıda foto muhabirlerine dönerek bol bol poz verdi. Daha önce Türkiye'ye geldiğini ve keyif aldığını söyleyen Paris Hilton, “Bu geceye bir Türk modacısının hazırladığı elbiseyle katılıyorum” dedi. Amerikalı ünlü aktör Richard Gere de eşi Carey Lowell ile el ele geldi. Gere, “Fırsatım olduğu zaman tekrar geleceğim. Oğlumla tekrar Türkiye'ye geleceğim ve gezeceğim. Görülecek çok yerler olduğuna inanıyorum. Türkiye çok mistik bir ülke” diye konuştu. Şarkıcı Seal, sempatik tavırlarıyla ilgi çekti. Habercilerin sorularını tek tek yanıtlayan İngiliz şarkıcı, eşinin Almanya'daki defilesi nedeniyle gelemediğini söyledi. “Ben ilk defa Türkiye'ye geldim” diyen siyahi şarkıcı, “Emre diye Türk bir arkadaşım var. Onun anlatımıyla hep sıcak insanlar ile karşılaşacağımı bekledim. Öyle de oldu burada insanlar çok sıcak” dedi. İtalyan yıldız Monica Belluci hızlı adımlarla kırmızı halıdan geçti. Daha sonra Hollywood yıldızı Sharon Stone, ayaklarına kadar uzanan siyah abiyesiyle göz kamaştırdı. Amerikalı yıldız, “İlk kez geldim. İnanılmaz bir ülke. Hayatımda görmem gereken yerlerden birisi olduğunu sanıyorum. Keşke birkaç gün daha kalabilseydim. Türkiye'yi gezmek istiyorum” diyerek poz verdi. Otelin sahibi Telman İsmailov'un oğulları Sarkhan İsmailov yalnız katılırken, Alekber İsmailov ise eşi Fira ve oğlu Telman İsmailov ile birlikte geldi. Kırmızı halıdan geçen son ünlü ise Amerikalı şarkıcı Mariah Carey oldu. Seksi şarkıcı, derin göğüs dekolteli kıyafetiyle dikkat çekti.

Haberin Devamı

LAZER VE HAVAİ FİŞEĞE 2 MİLYON DOLAR
Daha önceden geceye katılacağı açıklanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açılış töreninde yer almadı. Antalya'daki Rixos Premium Oteli'nde tatil yapan ve açılışa katılacağı bilinen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de açılışa gelmedi. Gecenin ev sahipliğini AST 1989 Group Başkanı Telman İsmailov yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ile Antalya Valisi Alaaddin Yüksel'in katıldığı gecede protokol ve sanatçılar, kırmızı kurdeleyi birlikte kesti. Sunuculuğunu ‘Temel İçgüdü’ filmiyle ünlenen Hollywood yıldızı Sharon Stone ile İngiliz soul şarkıcısı Seal'in yaptığı geceye 600 özel davetli katıldı. Dünyaca ünlü Amerikalı şarkıcı Mariah Carey, ‘Sex Bomb’ gibi yıllardır hafızalardan silinmeyen şarkıların sahibi ABD’li şarkıcı ve besteci Tom Jones, Seal ve İbrahim Tatlıses, şarkılarıyla özel konuklara unutulmaz bir gece yaşattı.
Rus işadamı Telman İsmailov'un açılış gecesi için 25 milyon dolar ile 40 milyon dolar arasında para harcadığı konuşulurken, otel yönetimi bu yorumları doğrulamadı. 7 farklı yükseklikten havuza dökülen şelale, lazer ve havai fişek gösterileri için 2 milyon dolar ödendiği öğrenildi. Mardan Palace’daki geceyi Rus ve İngiliz medyasından 151 gazeteci ile otel yönetiminin özel davetlisi çok az sayıda Türk gazeteci izledi.