Cadde MODERN ZAMAN HASTALIĞI REFLÜ - YANLIŞ EGZERSiZ ŞiKAYETLERi ARTIRABiLiR

MODERN ZAMAN HASTALIĞI REFLÜ - YANLIŞ EGZERSiZ ŞiKAYETLERi ARTIRABiLiR

06.06.2013 - 22:03 | Son Güncellenme:

Reflüsü olanlar, karın içi basıncı artırıcı sporlardan kaçınmalı. Ağırlık kaldırmak, şınav ve mekik çekmek, şikayetlerinizi artırabilir. Bu nedenle yürüyüş, kültür-fizik tarzındaki egzersizleri tercih edin

MODERN ZAMAN HASTALIĞI REFLÜ - YANLIŞ EGZERSiZ ŞiKAYETLERi ARTIRABiLiR

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, reflü hastalarına tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

Reflü genetik mi?
Genetik olduğu söylenebilir ama kesin değil. Ailede beslenme şekli aynıysa reflü tüm fertlerde görülür. Ama bunun genetik bir zemini var mıdır, henüz bu konuda yüzde 100 “Evet” diyemeyiz. Ancak kanser oluşumu söz konusuysa bunun genetik zemini var.


Beslenmeyle reflü arasında nasıl bir bağlantı var?
Yanlış beslenme tarzı, reflüyü tetikler. Beslenmede önemli olan; alkol, sigara, çay, kahve ve gazlıiçeceklerin tüketilmemesi. Çikolata, yağlı kızartmalar, domates ve bol salçalı yiyeceklerden uzak durmak gerekir.


Egzersiz yapmanın bir faydası var mı?
Reflü, karın içi basıncının artmasıdır. Karın içindeki basınç arttıkça, midedeki içerik yemek borusuna kaçar. Dolayısıyla spor, karın içi basıncını artırıyorsa reflüye olumsuz etkiler. Ama genel olarak baktığımızda spor ve iyi bir vücut yapısı, reflüyü tetiklemez. Sadece ağırlık kaldırmak, karın içi basıncını artırıcı şınav ve mekik çekme gibi hareketlerin zararı olabilir.

Haberin Devamı


Özellikle önerdiğiniz egzersizler var mı?
Yürüyüşler, kültür-fizik tarzındaki hareketleri öneriyoruz. Bu işleri yaparken hastalara, özellikle de mide fıtığı olanlara öne eğilerek iş yapmamalarını tavsiye ederiz. Gerçekten de bu şekilde eğilme hareketinin yapılması, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabilir.

“YEMEK BORUNUZU SUYLA TEMİZLEYİN”

Su içmek; bazen özellikle yanma hissinin olduğu dönemde, tükürük salgısı yetersiz kaldığında, asidi tekrar aşağıya göndermek açısından önemli bir temizleyici. Su, yemek borusunun temizlenmesini sağlar. Genellikle, süt mideye iyi gelir denir ancak sütün çok fazla miktarda ve ani içilmesi asit salgısını artırır.

“MİDESİNİ SEVEN YEŞİL ÇAY İÇSİN”

Yemek arasında mide yanmalarını ne kadar nötr hale getirirsek o kadar iyi. Bu nedenle reflü hastalarının yanlarında ufak atıştırmalık şekersiz bisküviler bulundurması gerekir. Sık tercih edilen leblebi, asidi alır ancak gaz yapar. Onun dışında yeşil çay gerçekten bütün sindirim sistemi için vazgeçilmez bir içecektir.

“YATMADAN ÖNCE SIVI GIDA ALMAYIN”

* Reflü hastaları az ve sık yemeli * Kilo almamalı * Akşam 7’den 8’den sonra yemek yememeli * Yatmadan en az 2 saat önce gıda tüketmemeli, özellikle sıvı gıdalar konusunda dikkat etmeli.

Haberin Devamı

HASTAYA 10 TAVSiYE

1-Kilo vermesi gerekir, Aşırı kilolu olmamalı.
2-Gece yatarken yatak başını yükseltmeli. Bunu yastık ya da yatakla yapabilir.
3-Dar kıyafetler giymemeli, kemer takmamalı.
4-Gazlı içecek, sigara, alkol, kahve, çikolata ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalı.
5-Özellikle koyu çay ve kahve tüketmemeli.
6-Yeşil çay içmeli.
7-Süt yerine su tercih etmeli.
8-Tükürük salgısını artıracağı ve yemek borusundaki asidi nötr edeceği için şekersiz sakız çiğnemeli.
9-Uyurken sol tarafına yatmalı.
10-Öğünleri daha sık ve daha az tüketip yatmadan iki saat önce hiçbir şey yememeli.

“GASTRİTLE KARIŞMASIN”

Gastritle reflü birbirine karışır. Bunun için endoskopik tetkik yaptırmak gerekir. Mide asidini azaltıcı ya da önleyici ilaçların tedavide etkin olması durumunda gastrit olduğuna kanaat getirebiliriz. Ya da farklı yiyecekler denetip hastada rahatlama varsa gastrit diyebiliriz. Reflüye bağlı şikayetler çok daha uzun sürer.
Ülserin tedavisi yüzde 100’e yakın başarı sağlıyor. Sıkıntı yaratacak ülser sayısı azaldı. Tersine, reflüye bağlı yemek borusundaki yaraların başka hastalıklara sebep olması sık karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

YARIN: TEDAViDE BiTKiSEL DESTEK