Cadde NELERE DiKKAT ETMELi?

NELERE DiKKAT ETMELi?

02.07.2014 - 19:06 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının yaza denk gelmesi en çok kalp ve yüksek tansiyon hastalarını etkiliyor. Bu hastaların kafalarına göre hareket etmemeleri ve doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerekiyor

NELERE DiKKAT ETMELi

Sağlıklı insanların genel beslenme kurallarına dikkat ettikleri takdirde bir sorun yaşamayacaklarını belirten Aile Hastanesi Bahçelievler’den kardiyoloji uzmanı Dr. Murat Şener, kalp hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gerekenler hakkında bilgi verdi.

AZ YEMEK YÜKSEK TANSİYONA İYİ GELİYOR
Ramazan ayında aç kalınan saatlerle, iftar-sahur arasındaki zaman dilimini ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor.
Aç kalınan dönemde özellikle kalp yetersizliği ve yüksek tansiyonu olan hastalarda olumlu sayılabilecek sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Fakat susuz kalmanın sonucunda bu hastalarda böbrek yetersizliği gelişebiliyor.

İFTAR VE SAHURDA ŞİKAYETLER ARTIYOR
İftar ve sahur arasındaki ikinci dönemde ise fazla tuz ve yiyecek tüketimi sonucunda kalp yetersizliği bulunan hastaların şikayetlerinde artma yaşanabiliyor. Ayrıca tansiyon yükseliyor. Dolayısıyla bu hastaların oruç tutabilmeleri konusunda doktorlarına danışmaları gerekiyor.
Normal zamanlarda kalp krizi genelde sabaha karşı saatlerde daha sık görülüyor. Ancak Ramazan ayında bu durumda bir değişiklik yaşanıyor ve iftar sonrası saatlerde kalp şikayetleri artıyor. Bu nedenle de iftar sonrasında acile başvuranların sayısı artıyor.

MİDEYE YÜKLENMEK KRİZ RİSKİNİ ARTIRIYORBu durumun en önemli sebebi ise iftarda mideye birden yüklenmek, çok ağır ve hızlı bir şekilde yemek yemek.
Oruç tutan birçok kişinin yaptığı bu hata, kalp hastası olan ya da olmayan herkesin sıkıntı yaşamasına yol açıyor.
Yapılan çalışmalar; sağlıklı bireylerin oruç tutmasında herhangi bir engel olmadığını göstermekle birlikte, her bireyin özellikle yaz aylarında yukarıda değinilen hususlara dikkat etmesi tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

NASIL BESLENMELİSİNİZ?

- Oruç tutan kalp hastaları, iftar sırasında mümkün olduğunca az yemek tüketmeli ve sahura kadar az az beslenmeli.
- İftarla sahur arasında bol bol su içilmeli.
- İlaçlar ihmal edilmemeli. Hastalar doktorlarına danışarak akşam ilaçlarını iftardan sonra sabah ilaçlarını ise sahurda alabilir.
- Son zamanlarda göğüs ağrısı, nefes darlığı, tansiyon yüksekliği veya çarpıntı gibi yeni şikayetleri başlayanlar, doktorlarına görünmeden oruç tutmamalı. Aksi takdirde tansiyon yüksekliği veya düşüklüğü, kalp krizi, kalp yetersizliği veya ritim bozukluğu ortaya çıkabiliyor.
- İftar ve sahurda az yemek yenmeli, ara öğünler yapılmalı. Mümkün olduğunca az tuz tüketilmeli, katı yağ yerine sıvı yağ kullanılmalı, yağlı et ve hamur işlerinden uzak durulmalı.

Haberin Devamı

DOKTORA GİDİN

aHastanın kalbinde ciddi hasar yoksa ve ilaçlarını iftardan sonra ya da sahurda alabiliyorsa oruç tutmasında genel olarak bir sakınca yok. Ama doktor onayı almak şart! Aynı durum tansiyon hastaları için de geçerli. Tabii şunu da unutmamak gerekir; oruç, vücuttaki tuz miktarını değiştireceği için tansiyon düzensizliğine yol açabiliyor.

ÇARPINTI ARTABİLİR

Bu hastaların oruç tutması; ilaçlarının aksamasına, ciddi sıvı kaybı ve buna bağlı tansiyon düşüklüğü yaşanmasına, sempatik sistem deşarjına (vücutta adrenalin salınımına), çarpıntı ve göğüs ağrısı ile mevcut hastalığın ağırlaşmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca özelikle kan sulandırıcıların ihmal edilmesi kalp krizlerine dahi neden olabiliyor.

YARIN: DAHA SAĞLIKLI SiNDiRiM iÇiN