Cadde Onno Tunç kimdir? Onno Tunç ne zaman, nasıl öldü? Onno Tunç kısaca hayatı..

Onno Tunç kimdir? Onno Tunç ne zaman, nasıl öldü? Onno Tunç kısaca hayatı..

14.01.2022 - 00:57 | Son Güncellenme:

Sezen Aksu ile birçok parçaya imza atan Onno Tunç; Aşkın Nur Yengi, Bülent Ortaçgil, Harun Kolçak, Nilüfer, Zerrin Özer, Zuhal Olcay gibi isimlerle çalıştı. Tunç, İstanbul'da doğdu ve besteci, aranjör olarak müzik piyasasında adını duyurdu. Peki, Onno Tunç nasıl öldü?

Onno Tunç kimdir Onno Tunç ne zaman, nasıl öldü Onno Tunç kısaca hayatı..

Onno Tunç, Ohannes Tunçboyacı tam adına sahiptir. Müziğe ise kilise korolarında seslendirdiği şarkılarla başladı. Profesyonel müziğe ise bas gitarist olarak adım attı. Ardından Emin Fındıkoğlu orkestrasında caz müziğe başladı. Aranjörlüğü ile popüler hale geldi ve şarkı sözleri yazdı. İşte, Onno Tunç hayatı...

Haberin Devamı

ONNO TUNÇ KİMDİR?

Tunç, 1948 yılında İstanbul'un Feriköy semtinde dünyaya geldi. Müziğe kilise korolarında şarkı söyleyerek başladı. Lise yıllarında Black Stones adlı bir müzik grubu kurdu. 1965 yılında Üstün Poyraz Set orkestrası ile profesyonel müzik yaşamına bas gitaristlik ile adım attı. 1967'de Emin Fındıkoğlu orkestrasında caz müziğe başladı. Sonrasında Durul Gence ve Süheyl Denizci orkestralarıyla çalıştı.

1970'lerde aranjörlüğü ile tanındı. O dönem başta Özdemir Erdoğan, Nilüfer, Bülent Ortaçgil, Gülden Karaböcek, Ajda Pekkan, Nükhet Duru ve Gökben olmak üzere birçok ismin plaklarına katkıda bulundu.1973'te The Bracelet/Melissa adlı plağını yayınladı. Sayısız kez Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finalleri'nde besteci ve aranjör olarak yer alıp, 1978 ve 1981 yıllarında aranjör ve orkestra şefi olarak bu yarışmada Türkiye'yi temsil etti. Nükhet Duru'nun 1981'de yayınladığı, bestesi Tunç'a ait Seninle şarkısını dinlemesinin ardından Sezen Aksu, Onno Tunç ile tanıştı ve Tunç'tan ders almaya başladı. Ardından Aksu'nun Şan Tiyatrosu'ndaki programı sırasında birlikte çalışmaya başladılar. Nilüfer'84 albümünün müzik direktörlüğünü üstenmesinin ardından uzun yıllar sadece Sezen Aksu ve orkestrası ile çalıştı. 1984 yılından itibaren Sezen Aksu ile Aysel Gürel'in yazdığı birçok şarkının beste ve düzenlemesi Onno Tunç imzası taşıdı.

Haberin Devamı

90'lı yıllarda Aşkın Nur Yengi, Bülent Ortaçgil, Harun Kolçak, Nilüfer, Zerrin Özer, Zuhal Olcay ve Ayşegül Aldinç albümlerinin müzik direktörlüğünü üstlendi. Asya, Yeşim Salkım, Bendeniz, Emel Müftüoğlu ve Rüya Ersavcı albümlerinde Tunç tarafından bestelenen veya düzenlenen şarkılar yer aldı. “Ah Belinda”, “Yağmur Kaçakları”, “Rumuz Goncagül”, “Büyük Yalnızlık”, “Tersine Dünya”, “Eylül” ve “Dünden Sonra Yarından Önce” gibi filmlerin müziklerini besteledi. Bülent Ortaçgil'in Benimle Oynar Mısın?, Okay Temiz'in Zikir ve Nükhet Ruacan'ın Ruacan albümleri ile MFÖ'nün Yalnızlık Ömür Boyu ve Mustafa Sandal'ın Beni Ağlatma şarkılarında bas çaldı. 

ONNO TUNÇ NE ZAMAN, NASIL ÖLDÜ?

Haberin Devamı

Onno Tunç, 1996 yılında Bursa'dan İstanbul'a dönerken, 14 Ocak Pazar günü uçağın Selimiye köyü yakınlarında düşmesi sonucu arkadaşı Hasan Kanık ile birlikte hayatını kaybetti. Cenazesi Şişli Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.

Tunç, 13 Ekim 1969'da ilk eşi Canan Ateş ile evlendi. Ayda ve Selin isimli iki kızı vardır.