Cadde ORGAN BAĞIŞI HAFTASI - ŞEHiR EFSANELERi BAĞIŞ ORANINI DÜŞÜRÜYOR

ORGAN BAĞIŞI HAFTASI - ŞEHiR EFSANELERi BAĞIŞ ORANINI DÜŞÜRÜYOR

04.11.2013 - 20:18 | Son Güncellenme:

Yanlış bilgiler, zaten hayli geri olduğumuz organ bağışı önünde ciddi bir engel. Birçoğunun bilimsel gerçekle ilgisi yok. Bu yanlış bilgilerden kurtulmak için 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Organ Bağışı Haftası önemli bir fırsat

ORGAN BAĞIŞI HAFTASI - ŞEHiR EFSANELERi BAĞIŞ ORANINI DÜŞÜRÜYOR

Medical Park Antalya Hastane Kompeksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Alper Demirbaş, organ nakliyle ilgili şehir efsanelerini anlattı.

Haberin Devamı

Önce böbrek nakli yapılır, sonra diyalize girilir
Bu, tamamıyla yanlış bir bilgi. Böbrek hastalığı, hastaların büyük bölümünde bir süreçtir. Böbrekler fonksiyonlarını yavaş yavaş yitirir ve her iki böbreğin fonksiyonu yüzde 20’nin altına düştüğü zaman ek tedavi gerekir. Bu yöntem, diyaliz veya böbrek naklidir. Erken yapılan böbrek naklinden elde edilen sonuçlar, en iyileri. Bu yüzden diyaliz, böbrek hastalığının tedavisi değil. Diyalize girilmeden önce yapılan böbrek nakilleri daha başarılı sonuç verir. Hasta ne kadar az diyalize girer ve ne kadar erken böbrek nakli olursa başarı oranı da o kadar yükselir.

Nakil için akrabalık şartı var
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre, hasta dördüncü dereceye kadar akrabalarından nakil alabiliyor. Buna göre;
1. derece akrabaları: Annesi, babası çocuğu
2. derece akrabaları: Kardeşi, dedesi, ninesi, torunu
3. derece akrabaları: Amcası, halası, dayısı, teyzesi, yeğeni (kardeş çocuğu)
4. derece akrabaları: 3. derecedekilerin çocukları.
Kayın hısımlığındaysa kişinin eş tarafından akrabaları aynı şekilde derecelendirilmektedir.

Haberin Devamı

Kan ve doku uyumu olmalı
Bu, kesinlikle yanlıştır. Doku uyumu şartı yıllarca bir tabu olarak kabul edildi. Fakat bilimsel çalışmalar, yüzde 100 doku uyumuyla yapılan nakillerle yüzde 90 veya yüzde 10 doku uyumuyla yapılan nakillerin sonuçları arasında herhangi bir fark olmadığını ortaya koydu.

Bağış sırasında bütün organlar verilmek zorunda
Hayır. İnsan istediği organını bağışlayabilir. Duygusal nedenlerle kalbini veya gözlerini bağışlamayan insanlar olabilir. Bunlara saygı duymak gerekir.
Organ bağışı vücut bütünlüğünü bozar
Tamamen yanlıştır. Organ bağışlama ameliyatı, tecrübeli cerrahlar tarafından ameliyathane koşullarında gerçekleşmektedir. Normal bir ameliyattan hiçbir farkı yok. Ameliyat sonrasında organ bağışlayan kişi, normalde ameliyat olmuş herhangi bir kişi gibi ameliyathaneden çıkar. Bir karaciğer ya da mide ameliyatında kişiye yapılan işlemler nelerse organlarını bağışlayan kişiye de aynısı yapılır.

Haberin Devamı

Bağış kartı dolduranın organları alınır
Hayır alınamaz. Organ bağış kartları, kişilerin kendi düzenledikleri belgeler ve resmi kimlik kartlarındaki ilgili bölümler, kişilerin kendi niyetlerini belirtir. Organ ve doku nakli için uygun tıbbi koşullar gerekir. Bu koşullar gerçekleşmeden organları nakledilemez, dolayısıyla alınmaz.

“NAKİL YAPILACAK MERKEZİN SONUÇLARINI ARAŞTIRIN”

Türkiye, organ nakilleri açısından dünyanın en önemli ülkelerinden biri haline geldi. Birçok ilde ve merkezde organ nakilleri son derece başarılı şekilde yapılmaktadır. Olmanız gereken organ naklinin hangi merkezde, ne kadar yapıldığını ve sonuçlarını araştırarak karar vermek en doğrusudur.

PARASIZ KALAN BiRi ORGANLARINI SATIŞA ÇIKARABiLiR Mi?

Organ satışı ve organ ticareti bir suçtur. Ahlaki değildir. Yani ne yasalara ne de ahlaka uygundur. Ayrıca Türkiye’de yapılan organ nakillerinin tümü Sağlık Bakanlığı’na bildirilmek zorundadır.

YARIN: ORGAN MAFYASI