Cadde Osmanlı kapı kilitleri ilham verdi

Osmanlı kapı kilitleri ilham verdi

10.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

‘Liberte’ adlı koleksiyonunu Paris’te sergileyen Cengiz Abazoğlu ”Osmanlı ve Selçuklu kapı kilidi motiflerini stilize ederek işlemelerime taşıdım” dedi

Osmanlı kapı kilitleri ilham verdi

Paris Moda Haftası’na ikinci kez katılan Cengiz Abazoğlu, Fransa’da Türkiye Haftası kapsamında açılış defilesini yaptı. Abazoğlu’nun koleksiyonunun “Cite de l’Architecture et du Patrimoine” müzesindeki tanıtımında yabancı mankenlerin yanı sıra Pınar Tezcan yer aldı. Özgür ve modern bir kadını anlattığı koleksiyonuna “Liberte” ismini veren Abazoğlu Osmanlı ve Selçuklu kapı kilitlerinin motiflerinden etkilendiğini söyledi.

Haberin Devamı

İkinci kez Paris Moda Haftası’na katılıyorsunuz. Koleksiyonunuzu hazırlarken nasıl bir süreç yaşadınız?
Her yaptığım defileyi ince eleyip sık dokuyorum. Bu koleksiyonda sinir katsayım ve heyecanım dinmek bilmedi. Nedeni ise şu: Geçen ocak ayında Paris’te sergilediğim defilenin ardından oradaki moda eleştirmenleri tasarım ve teknik anlamda koleksiyonu çok güçlü bulduklarını söylediler.  Bu da bende çok ciddi bir stres yarattı. Koleksiyonu oluşturmaya başladığımda çizimleri yaparken belki aynı elbiseyi 50 kez çizip çöpe attım. Ayrıca koleksiyonu hazırlarken 7-8 elbiseyi buharlaştırdım.  

Bir önceki koleksiyondan farkı ne?
Bir heykeltıraş mantığıyla tasarımla-rımı yapmaya çalıştım. Koleksiyonumun adı “Liberte” çıkış noktam özgürlük oldu. Şöyle bir kadın hayal ettim: Yapı olarak sert duruşlu, ayakları yere basan, tek başına mücadele verebilen bir kadın. 

Şovunuzdan biraz bahseder misiniz?
Orada şov hazırlamak ciddi bir bütçe gerektiriyor, bu kez oradaki federasyon defilemin çapını büyüttü. Bu sezon bana açılış defilesini verdiler. New York Post, hafta sonu ekine 14 tasarımımı bastı ve  Daily Mail gazetesi de tam sayfa beni anlattı. Bunlara inanamadım önce şaka gibi geldi.  

Koleksiyonda nelerden ilham aldınız? 
Yaşadığım ülkemdeki medeniyetlerin birikiminden etkilenmiyorum dersem yalan olur. Koleksiyonda Osmanlı ve Selçuklu kapı kilitleri motiflerini stilize ederek işlemelerime taşıdım. Bu bana ait olan bir şey...  Birkaç sezon sonra  tamamen Anadolu’dan bir koleksiyon çıkaracağım.  

Bu fikir nereden aklınıza geldi?
Bir kitap kurduyum çoğu kitapçı beni çok iyi tanır. Beyazıt’ta sahaflar çarşısında çok vakit geçirir ve birçok kitap alırım. Geçmiş medeniyetlere karşı bir hobim var. Bunlar bende de mesleğimle ilgili fikirler oluşturuyor. Bir evin kapısının dışında asılı bir kilidin üzerine çok güzel motifler yapmışlar ve hayran kaldım. 

Bu sene sponsorunuz kimdi?
Geçen defilemde dünya markası olan bir takı sponsorum vardı. Bu koleksiyonumda en büyük desteği Fransa hükümeti verdi. Federasyon benim defilemi bu noktaya taşıdı. Yaşadığım stres nedeniyle uyku düzenim çok değişti. Sanki meslek hayatına yeni başlamış ve sınava giren bir öğrenci gibi hissettim.