Cadde PAKiSTAN’DA BÖLGELERE GÖRE FARKLI LEZZETLER

PAKiSTAN’DA BÖLGELERE GÖRE FARKLI LEZZETLER

04.08.2011 - 21:12 | Son Güncellenme:

Sıra etnik özellikleri, inançlarıyla İran, Afgan, Urdu ve Hint kültürünün karışı-mıyla şekillenen Pakistan Mutfağı’nda. Keşmir bölgesinde daha çok Özbek, Orta Doğu ve Afgan etkisi, Pastun’ların bölgesindeyse kebaplar öne çıkıyor

PAKiSTAN’DA BÖLGELERE GÖRE FARKLI LEZZETLER

Pakistan’ın farklı bölgelerinde, bizde olduğu gibi farklı lezzetler ön plana çıkıyor. Özellikle etnik ve dini yaklaşımlar, bölgesel olarak ayrılmakta. Örneğin Keşmir bölgesinde daha çok Özbek, Orta Doğu ve Afgan etkisi, Pakistan’a dışarıdan gelen insanların yanlarında getirdiği ‘Muhajir’ Mutfağı’nda, özellikle Hindistan’ın farklı bölgelerinden geldikleri için Haydarabat, Bihari gibi mutfakların esintileri, Pastun’ların bölgesindeyse daha çok İran etkisiyle kebaplara rastlanmaktadır. Yemekler, ‘Dashtarkan’ adı verilen sofra bezi yere serildikten sonra, üzerine yiyecekler konarak yeniyor. Chapli kebap (kıymayla hazırlanır), matar pulao (bezelyeli pilav) gibi bize yakın yemekler de mevcuttur.

PiLiÇ BALTi
Malzemeler (6 kişilik):

* 1 adet tavuk (1.5 kg.)
* 2 çorba kaşığı sıvı yağı
* 3 adet kuru soğan
* 5 diş sarımsak
* 1 adet acı sivri biber arzunuza göre
* 1 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil
* 1 tatlı kaşığı zerdeçal
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* 3 adet domates
* 1 tatlı kaşığı kişniş
* 5-6 dal taze nane
* 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi rendesi
* Tuz

Haberin Devamı

Hazırlanışı:Soğanı küp doğrayın, sarımsağı ezin ve sıvı yağda, şeffaflaşana kadar soteleyin. Küp doğranmış domatesleri ekleyin, 10 dakika kavurun. Tavuğu 6 parçaya bölün, 1 su bardağı suyla tencerenize ekleyin. Tavuğunuzun pişmesine yakın tüm baharatları ilave edin. Pilavla birlikte servis edebilirsiniz.

CHAPLİ KEBAP
Malzemeler (6 kişilik):
* 500 gr. kıyma n 1 adet domates
* 2 adet kuru soğan
* 2 çorba kaşığı kişniş
* 1 çorba kaşığı karabiber
* 2 çorba kaşığı taze kişniş 3 çorba kaşığı nar ekşisi (orijinalinde tohumu kullanılıyor)
* 1 çay bardağı sıvı yağı kızartmak için
* 1 çorba kaşığı hardal
* Tuz

Hazırlanışı:Soğan ve domatesi çok ince doğrayın. Baharatlar, doğranmış soğan ve domatesle karıştırarak yoğurun. Karışımı 2 saat buzdolabında beklettikten sonra elinizle köfte şeklini verin. Sıvı yağda çevirerek kızartın. Doğranmış soğanla beraber servis edin.

MUGHLAİ SOUP
Malzemeler (6 kişilik):
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 1 su bardağı taze bezelye
* 1 çay bardağı barbunya
* 1 çay bardağı pirinç
* 1 çay bardağı yeşil mercimek
* 4 adet çarliston biber
* 1 adet acı sivri biber arzunuza göre
* 6 diş sarımsak
* 1 tatlı kaşığı zerdeçal
* Tuz, üzerine; taze kişniş (yoksa kurusunu kullanabilirsiniz)

Haberin Devamı

Hazırlanışı:Barbunyayı bir gece evvelden ıslatın ve ertesi gün 2 su bardağı suyla haşlayın, suyunu kullanmak üzere ayırın. Biberleri ince ince doğrayın ve 2 çorba kaşığı tereyağında soteleyin, ezilmiş sarımsakları ekleyin, kavurun. Barbunya suyu, 3 su bardağı su, bezelye ve mercimeği tencereye koyun ve mercimeklerin pişmesine yakın pirinci ilave edin. Sebzeler pişince, baharat ve tuzu ekleyin. Kişniş serperek servis yapın.


YARIN: MISIR MUTFAĞI