Cadde PATLICAN SOFRALARIN KRALI

PATLICAN SOFRALARIN KRALI

22.09.2010 - 00:00 | Son Güncellenme:

Antakya mutfağında, sebzeler arasında en fazla yemeği pişirilen patlıcan. Közlemesi, kızartması, turşusu, kebabı, zeytinyağlısı, kurusu, dolması hatta tatlısı bile yapılıyor. Jale Balcı’nın Remzi Kitabevi’nden çıkan ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabında, patlıcanla yapılan yemekler iştah kabartıyor

PATLICAN SOFRALARIN KRALI

Maklube
Malzemeler (2 Kişilik)
l 250 gr. kuşbaşı dana eti l 3 adet uzun kemer patlıcan l 1 adet soğan l 1 çay bardağı pirinç l 3 çay bardağı su l 2 yemek kaşığı tereyağı l Karabiber, tuz l Sıvı yağ

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Patlıcanları uzunlamasına kesin ve tuzlu suda biraz bekletin. Kağıt havlu üzerinde kurutun. Yağı kızdırın, patlıcanları kızgın yağda çok fazla siyahlaştırmadan kızartın. Bir tavada eti, tereyağı ve soğanı kavurun. Pirinci ilave edin. Suyunu katın. Karabiber ve tuzla tatlandırın. Pirinç pişince ocaktan alın. Bir kaseye içten dışa doğru patlıcanları yan yana dizin. Hazırlamış olduğunuz pirinç karışımını içine doldurun. Dışarı sarkan patlıcan dilimleriyle üzerini tam kapatın. Servis etmeden önce 5 dakika kadar 180 derece ısıtılmış fırında tutun. ;


Abagannuş

Malzemeler (4 Kişilik)
l 4 adet kemer patlıcan l 5 adet kırmızı biber l 5 adet domates l 2 diş sarmısak
l Zeytinyağı l Tuz
Hazırlanışı: Fırını 200 derecede ısıtın. Patlıcanların sapını kesmeden sadece yeşil taraflarını ayıklayın, birkaç yerden çatalla delin. Bir fırın kabına patlıcan, domates ve biberleri dizin, ısıtılmış fırında közleyin. Sarmısakları ezin.
Közlenmiş sebzeleri soyun ve bıçak yardımıyla tahta üzerinde dövün. Çukur bir kaba dövülmüş sebzeleri, sarmısak, zeytinyağı ve tuzu koyarak harmanlayın. Ilık veya soğuk servis edin.

Lahmi Le Varka
(Kağıtta et)
Malzemeler (4-6 kişilik)
l 500 gr. kıyma l 1 demet maydanoz l Yarım demet nane l 1 adet kırmızı biber l 5 diş sarmısak l Tuz, karabiber, kimyon l Yağlı kağıt

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Maydanoz, nane, biber ve sarmısakları rondo yardımıyla incecik hale getirin. Eti bu malzemelerle iyice harmanlayıncaya kadar yoğurun. Fırını 180 dereceye getirin. Yağlı kağıdı zeytinyağıyla yağlayın ve eti kağıdın üzerine, kenarlardan biraz boşluk kalacak şekilde açın. Fırına atın. Arzu edilirse etin üzerine domates ve biber dilimeyebilirsiniz.

Cevizli Biber

Malzemeler (4-6 Kişilik)
l 1 yemek kaşığı biber salçası l 1 yemek kaşığı domates salçası l 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz, l 2 dilim ıslatılmış bayat ekmek l 1 çay bardağı zeytinyağı l Karabiber, kimyon, tuz l Limon suyu

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri rondodan geçirin ve iyice ezilmelerini sağlayın. Yumuşak bir karışım elde etmelisiniz.

Borani

Haberin Devamı

Malzemeler (6 Kişilik)
l 300 gr. iri kuşbaşı et l 2 kalın dilimlenmiş beyaz kabak, l 1 orta boy küp doğranmış soğan l 150 gr. nohut, haşlanmış l 250 gr. tuzlu yoğurt l 3 yemek kaşığı sıvı yağ l Karabiber, nane, tuz

Hazırlanışı: Eti haşlayın ve suyunu süzüp bir kenara alın. Soğanı bir kapta karabiberle harmanlayın ve kabakları ekleyin. Derin bir tencere alın. Harmanladığınız kabaktan bir sıra koyun, bir sıra et, bir sıra nohut ekleyin. Bu şekilde tüm malzemeler bitinceye kadar devam edin ve ayırmış olduğunuz et suyuyla birlikte su ilave edin. Tencereyi ocağa alın, orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Borani pişerken tencere kapağı kapatılmamalıdır. Kaynamakta olan yemeğin suyundan 2 bardak su alın. Bir kaseye tuzlu yoğurdu alın ve yemek suyunu yoğurda dökün, iyice eriyinceye kadar karıştırın. Sonra hepsini tekrar yemeğin üzerine geri dökün. Kabak pişince üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve kuru nane ekleyin. 5 dakika kadar daha pişirin ve dinlenmeye bırakın. Borani yemeğinin gerçek lezzetine varmak için, bir gün önceden pişirin, ertesi gün ısıtıp servis edin.