Cadde Pestisitlerden nasıl kurtulurum?

Pestisitlerden nasıl kurtulurum?

29.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

Pestisitlerden nasıl kurtulurum

‘Günde bir elma yemek, doktoru bizden uzak tutar’, evet; tabii böcek ilaçları ile dolu değilse...

Haberin Devamı

Günlük tükettiğimiz meyve ve sebzeler, yetiştirme, hasat ve nakliye süresince bize ulaşana kadar bir çok toksin ve kimyasala maruz kalmaktadır. Bu kimyasallar sağlığımız için oldukça büyük risk teşkil etmektedir ve bu pestisitleri temizlemek için sadece su ile yıkamak maalesef yetersiz kalmaktadır.

Gebelik döneminde maruz kalınan pestisitler, fetüse geçerek anne karnındaki bebeği de tehdit etmektedir. Bu pestisitlere maruz kalmanın düşükler, çocukluk çağı kanserleri, kas hastalıkları gibi birçok sağlık sorununda büyük bir rolü vardır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı sınıflandırmada en çok kullanılan 700 civarındaki pestisitin 33’ü insan sağlığına çok zararlı, 48’i son derece tehlikeli, 118’i orta derecede tehlikeli ve 239’u da daha az tehlikeli grupta yer almaktadır.

Haberin Devamı

Arındırmak şart!

Sebze ve meyveler yetiştirilirken bakteri ve haşerelerden korumak ve ürünlerin verimliliğini artırmak için ‘pestisit’ denilen kimyasallara başvurulmaktadır. Bu ilaçlar besinlerden uzaklaştırılmadığı takdirde, insanlarda böbrekler, karaciğer ve diğer sistemler üzerinde ciddi zararlara sebep olmaktadır. Günlük lif ve vitamin alımının bir kısmının taze meyvelerden sağlanması için meyvelerin kabuğuyla tüketilmesi önerilirken, söz konusu pestisitlerden arındırdığımıza emin olmamız gerekiyor.

Pestisitlerden nasıl kurtulurum

Sirke mi, karbonat mı?

Çoğumuz evde sebze-meyve grubunu temizlerken sadece sirke kullanımının doğru yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bilinenin aksine sirke ya da sirkeli su ile yıkama işlemini gerçekleştirmek bu besinleri güvenli hale getirmiyor.

Sirke antiseptik özelliğinden dolayı yıkama esnasında sadece üzerindeki mikroorganizmaları öldürüyor. Bu yöntem ile temizleme işlemi besinlerde bulunan pestisit yani tarım ilacından kurtulmak için yetersiz kalıyor.

Doğru yöntem hangisi?

Pestisitlerden kurtulmak için ihtiyacımız olan karbonat!

Sebze ve meyvelerimizi, 1 litre suya 10 gram (yaklaşık 1 tatlı kaşığı) karbonat ilave ederek hazırladığımız suda 12-15 dakika bekletmek pestisitlerden kurtulmak için en güvenilir yöntem olarak kabul ediliyor. Yapılan çalışmalar en çok pestisit tutan elma kabuğunun, karbonatlı suda bekletildikten sonra %96 oranında temizlendiğini göstermiştir. Karbonatlı su ile yıkama işlemi tamamlandıktan sonra sirkeli suda 1-15 dakika daha bekletmek üzerinde bulunan mikroorganizmalardan kurtulmak için doğru bir yöntem olacaktır.

Haberin Devamı

Pestisitleri uzaklaştırmak başvurulan diğer yöntem ise tuzlu su solüsyonudur. 1 litre suya 10 gr (yaklaşık 1 tepeleme çay kaşığı) deniz tuzu eklenerek hazırlanan tuzlu suyun solüsyonu DDT dahil olmak üzere yaygın pestisit kalıntılarını gidermede etkili olduğu görülmüştür.

En çok pestisit içeren sebze ve meyveler neler?

Elma (en çok kabuğunda),çilek, ıspanak, şeftali, kiraz, üzüm, domates, kereviz, Brüksel lahanası, patates, armut, erik ve kayısıdır.