Cadde Picasso'nun şehri: Malaga

Picasso'nun şehri: Malaga

11.06.2012 - 20:38 | Son Güncellenme:

İlk kez gittiğimde üzerimde güzel bir izlenim bırakmamıştı Malaga. Ancak şehri gezmeye başlayınca ne kadar da yanıldığımı anladım.

Picassonun şehri: Malaga

İspanya’nın Akdeniz kıyılarının doğusunda, Cebelitarık’a 100 kilometre mesafedeki Malaga, Costa del Sol (güneş sahili) adı verilen bölgede. Burası, özellikle zengin Avrupalıların sayfiye evlerinin de bulunduğu meşhur sahil kuşağında. 600 bin nüfuslu şehir, her yıl milyonlarca turist ağırlıyor. Malaga, ülkenin 2’nci büyük limanı.

Haberin Devamı


Şehri gezmeye başladığınızda ilk olarak, Alcazaba adı verilen Endülüs Araplar’ından kalma surlar ve bunların bitişiğindeki Gibralfaro Kalesi’ni görüyorsunuz. Şehre hakim tepedeki bu ihtişamlı yapıdan şehre bakarken, aşağıda M.Ö. 1’inci yüzyılda inşa edilmiş Antik Roma Tiyatrosu’nu sanki kaleye yaslanmışcasına göreceksiniz. Ayrıca bu tiyatro iç savaş döneminde İtalyan Ordusu’nun bombardımanından kurtulan tek antik eser. Hemen altında da İspanya’nın olmazsa olmazı, arenayı görüyorsunuz.

Picassonun şehri: Malaga

Avenida del Mar’da Salvador Dali’ye ait 10 bronz heykel bulunuyor.

Müzesini mutlaka görün
Şehri gezmeye başlayınca, yeni binaların ve yerleşimin arasına sıkışmış dini birçok yapıyla karşılaşacaksınız. En önemlilerinden biri, Iglesia de Santiago Kilisesi. Barok tarzındaki kilise, 1490’da kurulmuş. Bir diğer önemli noktası da Pablo Picasso’nun vaftiz edildiği kilise olması.
Bu noktada Picasso’nun Malaga doğumlu olduğunu hatırlamak lazım. Plaza de la Merced Meydanı’nda ressamın doğduğu ev bulunuyor. Bina, bugün Picasso Fonu tarafından onun anısına araştırma merkezi ve müze olarak kullanılıyor. Müzede, sanatçı ve ailesine ait birçok eser ve eşya görülebilir.

Haberin Devamı

Picassonun şehri: Malaga


Plaza del Consitucion Meydanı’nda karşınıza Encarnation Katedrali çıkacak. Barok stildeki katedralin iki kulesinden biri bitirilmemiş halde bırakıldığından, tek kollu katedral de denilmekte. Bitmiş olan ve 84 metre yükseklikteki kuzey kulesiyse Endülüs’ün ikinci en yüksek katedral kulesi.


Şehri gezdikçe, mimari olarak hoş binaları yenilerinin aralarında daha çok fark etmeye başlıyorsunuz. Toprak renginden kırmızıya varan yelpazede eski cumbalı binaların bulunduğu sokaklara rastlayabilirsiniz.


Şehirde 20’den fazla müze bulunuyor. Malaga Picasso Müzesi, Carmen Thyssen Müzesi, Malaga Modern Sanatlar Merkezi bunlardan birkaçı. Otomobil, cam ve kristal müzelerini de atlamayın.

Tapaslardan tapas beğen
Malaga, artistik ve kültürel mirasının yanında, zengin Akdeniz mutfağı ve tapaslarıyla da hoş bir şıklık sunuyor ziyaretçilerine. Tipik sahil lokantalarında balık ve deniz mahsülleri yiyebilir, neredeyse şehrin her yerinde karşınıza çıkan tapas barları deneyebilirsiniz. Tabii ki nefis şaraplar içmeniz de mümkün. Ayrıca bir çeşit meyveli şarap kokteyli denebilecek sangria’yı muhakkak deneyin.

Buraya kadar gelmişken...
Malaga, alışveriş yapmak isteyenler için de son derece uygun. Özellikle Marques de Larios’da, trafiğe kapalı bir cadde üzerinde aradığınız her şeyi bulabileceğiniz butikleri görmelisiniz. Bir anda karşınıza çıkacak canlı heykel performansçıları da, sizi hem şaşırtacak hem de eğlendirecek.

Haberin Devamı


Buraya kadar gelmişken yaklaşık 30-40 dakikalık bir mesafede olan Marbella’yı da görmenizi öneririm. Bu şehrin bence ilginç tarafı, denize doğru uzayan Avenida del Mar’da karşınıza çıkacak emsalsiz açık hava heykel sergisi. Salvador Dali’ye ait 10 bronz heykel, bu trafiğe kapalı cadde boyunca art arda sıralanmış olarak sizi bekliyor. Sanatçının imzasını taşıyan eserlerin sonuncusuysa, kumsalın üzerindeki fil heykeli. Heykel, aynı zamanda da denize girenlerin duş alabilmesi için tasarlanmış. Gördüğüm en hoş sergi diyebilirim. Olmadı, sahildeki kafelerde oturup kumsal ve Akdeniz’in keyfini çıkarabilirsiniz.

Haberin Devamı

Picassonun şehri: Malaga


Kentteki Arap etkisi
Malaga’ya özgü bir başka özellik de Araplardan miras yasemin. İspanya’ya gelen Arapların beraberinde getirdiği bu bitki,Malaga’nın ılıman ikliminde bolca yetişebilmiş ve Arapça’da Biznaga denilen ve tanrının hediyesi anlamına gelen yasemin Malaga kültürünün vazgeçilmez bir sembolü haline gelmiş.


Malaga’ya havayoluyla ulaşabileceğiniz gibi, düzenli olarak gerçekleştirilen gemi turlarıyla da gidebilirsiniz. Ancak nasıl giderseniz gidin, asla pişman olmayacağınız bir seyahat size bekliyor. Benden söylemesi...

Nerede Kalınır

AC Hotel Malaga PalacIo (MarrIott)
Marriott Otelleri Türkiye Temsilciliği aracılığıyla hiçbir ek ücret ödemeksizin rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Tel: 0 212 275 04 44
Gemi Turu için:
Royal Caribbean Int. Türkiye Temsilciliği
Tel: 0 212 219 19 81
www.facebook.com/royalcaribbeanturkiye