Cadde Punk, Peru’da bir sinemada başladı

Punk, Peru’da bir sinemada başladı

05.01.2013 - 21:04 | Son Güncellenme:

Sinemalara daha fazla seyirci çekebilmek için filmden önce kısa konserler veren Perulu ‘Psikopatlar’ ilk punk grubu olarak kabul ediliyor

Punk, Peru’da bir sinemada başladı

Punk müziğin başlangıcı; The Ramones, The New York Dolls, The Clash ve Sex Pistols’ın 1970’lerin ortalarında, hemen hemen aynı yıllarda müzik sahnesine girmesi olarak kabul ediliyor. Ancak ortaya atılan yeni bir iddiaya göre, punk’ın ilk örneği Peru’da 1960’larda ortaya çıktı. O dönemde, ünleri ülkelerinin sınırlarını aşmayan Perulu grup Los Saicos’la (Psikopatlar) ilgili belgesel ‘Saicomania’ya göre ilk punk grubu onlar.
1960’ların ortalarında bir araya gelen ve 12 şarkı kaydeden Los Saicos, Elvis Presley ve The Beatles’dan etkilenmişti. Ama grup üyelerinin müzik eğitimlerinin olmaması ve imkansızlıklar nedeniyle gitar da dahil olmak üzere kendi enstrümanlarını yapmak zorunda kalmaları, sound’larını 10 yıl sonra başlayacak punk’a yaklaştırdı. Üstelik grubun “Tren istasyonunu parçalayın” gibi öfkeli şarkı sözleri de punk hareketinin isyankâr ruh haline uygun düşüyordu.

Haberin Devamı

Hapishane şarkıları söylediler
Sinemaya daha fazla izleyici çekmek için tutulan ve filmlerden önce kısa konserler veren gruplardan biri olarak ilk kez sahne alan Los Saicos, aynı işi yapan diğer gruplar pop şarkılarını cover’larken, hapishane isyanları ve yıkımla ilgili şarkılarını seslendirdiler.

Los Saicos’un müzik tarihini karıştırması geçen aralık çıkan, Zona de Obras’ın kaleme aldığı İspanyol Punk ve Hardcore Sözlüğü’ne dünyanın ilk punk grubu sıfatıyla girmesiyle başladı. Los Saicos’la ilgili belgeselin yapımcısı Jose Beramendi, “Onlar sonradan punk diye adlandırılacak müziği ilk çalan gruptu. O zamanlar yaptıkları müziğin bir ismi yoktu ama gitar rifleri kesinlikle punk. Böyle bir sound’u Kuzey Amerika ve Avrupa’dan beklersiniz ama 1960’ların Latin Amerika’sında duymaya alışık olduğunuz bir şey değildi” diyor.

Rock tarihçilerinin bu iddiaya nasıl yaklaşacağı bilinmiyor. Grubun davulcusu Guevara, “Biz punk mı yapıyorduk bilmiyorum. Rock’n’roll çalmaya çalışıyorduk ama bu sound çıktı” dedi.