Cadde Ruhsal, zihinsel ve fiziksel yenilenme!

Ruhsal, zihinsel ve fiziksel yenilenme!

03.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, güneşin olumlu etkileriyle artan  serotonin hormonunun kendimizi yenilemek için fırsat sunduğunu belirtti.

Ruhsal, zihinsel ve fiziksel yenilenme

 

LALE DANIŞMAN - Dünya çapında yapılan çalışmalar, serotonin adlı mutluluk hormonunun güneş ışığına bağlı olarak yaz döneminde arttığını kanıtladı. Bu nedenle kendimizi yenilemeye başlamamız için yaz döneminin daha fazla fırsat sunduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Seren Öztoprak Kılıç, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Açık havaya çıkın

Yaz güneşi antidepresan etki yaratarak, daha iyi hissetmenizi sağlayacağından ve fiziksel, zihinsel, ruhsal yenilenmenize destek olur. Güneşin zararlı ışınlarından önlemleri alarak açık havada zaman geçirin.

Yaşantınıza hareket katın

Her gün 45 dakika tempolu ve sadece burundan nefes alarak yürüyüş, kan dolaşımını sağlayarak beyne gidecek oksijen ve glikoz miktarını artırıyor. Ayrıca, dopamin ve serotonin üretimi ile kişinin ruh halini iyileştiriyor, anksiyete ve depresyona iyi geliyor.

Su için

Kendinizi yenileme listenizde ilk sırada yeterli su tüketimi olmalı. Yaz sıcaklarında vücut terleme yoluyla su kaybettiğinden susamayı beklemeyin, bol su için. Vücudun uyanık ve canlı kalmasını, enerjik hissetmesini sağlayan baş ucu gıdamız net olarak bu besin…

Haberin Devamı

Ruhsal, zihinsel ve fiziksel yenilenme

Sağlıklı beslenme düzeni

Yaz aylarında kışa nispeten daha düşük kalorili, çoğunlukla sebze ağırlıklı hafif yiyecekler tükettiğimiz için protein ve doğal şeker başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarımızı dengeli alabiliyoruz. Sürdürülebilir diyet uygulayarak yenilenme yolunda sağlıklı ve güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

Zihin detoksu yapın

Yaz mevsimi pozitif düşünce sistemimizi destekliyor. Mevsime göre farklılık gösteren duygusal değişimlerin nedeni; beynin melatonin salgısından ileri geliyor. Melatonin bize mutluluk veren bir salgı. Ve gelin görün ki melatonin gün ışığıyla bağlantılı olarak salgılanıyor. Bu nedenle yaz ayını fırsat bilip, olumlu düşüncelere yelken açın.

Ruhsal, zihinsel ve fiziksel yenilenme

Meyve suyuyla vitamin dopingi

Sağlıklı bir diyette meyve sularının özel bir yeri olduğunu belirten Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, “Sofranızdan meyve suyunu eksik etmeyin” ifadelerini kullandı. İşte meyvelerden alacağınız vitamin takviyeleri:

Kayısı suyu: Bir bardak kayısı suyu, günlük A vitamini gereksiniminin üçte birini karşılıyor. Kayısıdaki posa, sadece kabızlık değil, aynı zamanda diş hastalıkları, şeker, kalp hastalıkları, kolon kanseri gibi hastalıkların oluşum riskini azaltıyor.

Haberin Devamı

Üzüm suyu: A, B ve C vitaminleri açısından zengin olan üzüm suyu, bol miktarda potasyum ve demir içeriyor. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde hücrelerdeki yıpranmışlığı minimuma indiren meyve cildi parlatıyor.

Nar suyu: Kolesterol ve şekeri dengeleyerek kalp sağlığını korumanın yanı sıra kanser hücrelerinin gelişmesini de engelliyor.

Vişne suyu: A vitamini ve potasyum açısından epey zengin olan vişne suyu, ateşli hastalıklara karşı son derece güçlü bir silah.

Portakal suyu: Bir bardağında günlük C vitamini ihtiyacını karşılayacak değerler bulunuyor. Potasyum, folat, B1, B2, B6 vitaminleri ve çeşitli mineralleri içeren portakal suyunun kılcal damarları güçlendirdiği biliniyor.

Ruhsal, zihinsel ve fiziksel yenilenme

Selülite doğal çözüm

Pürüzsüz bacak görünümünün en büyük düşmanı olan selülit, kadınların en büyük kabuslarından. İşte cihazların yanı sıra aşağıdaki uzmanların önerdiği doğal tarif:

Selülitli olan bölgelerinizi, haftada 3-4 kez deniz tuzu ve badem yağını karıştırarak fırçalayın. Ardından suyla temizleyin, cildiniz kızarıp kan dolaşımınız hızlanacak ve cildiniz ölü hücrelerden arınacaktır. Daha sonra eşit miktarda hazırlamış olduğunuz vücut yağlarıyla cildinize akşam yatmadan önce aşağıdan yukarı doğru masaj yapın, ardından streç film ile cildinizi sarıp sabah kalktığınızda açın. Yağı hafif ısıtarak kullanmanız etkiyi artırır. Bu bakımı en az 3 hafta boyunca her gün yapmanız etkiyi daha kısa sürede görmenizi sağlayacaktır.