Cadde Sadri Alışık'sız 28 sene! 'Babalar dua gibidir'

Sadri Alışık'sız 28 sene! 'Babalar dua gibidir'

05.04.2023 - 13:58 | Son Güncellenme:

18 Mart 1995 tarihinde yaşamını yitiren Sadri Alışık, her yıl olduğu gibi 5 Nisan olan doğum gününde, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Kerem Alışık, kariyerinde 'Turist Ömer', 'Ofsayt Osman', 'Haşmet İbriktaroğlu' ve 'Gönlü bol Arif' gibi efsanevi karaktere hayat veren babasına özlemini dile getirdi.

Sadri Alışıksız 28 sene Babalar dua gibidir

Karaciğer, böbrek ve solunum yetmezliği ile kemik iliği hastalığı nedeniyle tedavi gören Sadri Alışık, 1995 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmişti. 69 yaşında vefat eden oyuncu, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilmişti.

Haberin Devamı

200'ü aşkın yapımda rol alan; yönetmen, şair ve ressam kimliğiyle de tanınan usta sanatçı için doğum gününde (5 Nisan 1925) kabri başında anma töreni düzenlendi.

Sadri Alışıksız 28 sene Babalar dua gibidir

Türk Sineması'nın usta ismi Sadri Alışık'a; oğlu Kerem Alışık, aynı taşıyan torunu Sadri Alışık ve sevenlerinin katılımıyla mezarı başında Kur'an-ı Kerim okutuldu.

Sadri Alışıksız 28 sene Babalar dua gibidir

"İYİ Kİ DOĞDU, İKİ Kİ VARDI"

Anma sonrası duygularını dile getiren Kerem Alışık, "Sadri Alışık 98 yaşında… Cumhuriyetimizin 100. yaşı ile yaşdaş sayılır… Bugün hayata 'merhaba' dedi. Biz de burada ona merhaba demek için bir araya geldik. Kocaman kocaman sarılmak istediğimiz insanlara küçücük bir merhaba diyebiliyoruz maalesef. Mesafeler dokunmaya engel, sevmeye değil ki. Babalar dua gibidir, evlatlarına dokunur. Onlar da bize dokundu zaten. İyi ki doğdu, iyi ki vardı" dedi.

Sadri Alışıksız 28 sene Babalar dua gibidir

Haberin Devamı

TÜRK SİNEMASININ UNUTULMAZ TURİSTİ: SADRİ ALIŞIK

Asıl adı Mehmet Sadrettin Alışık olan oyuncu, ailesinin kendisine 'Sadri' diye hitap etmesinden dolayı çocukluğundan beri duymaya alıştığı isimle sanat dünyasında kendini tanıttı. kendisiyle özdeşleşen Turist Ömer selamıyla hafızalara kazınan sanatçı, 1959 yılında rol aldığı 'Yalnızlar Rıhtımı' filminde başrolü paylaştığı Çolpan İlhan'la tanıştı. İkili, 20 Ağustos 1959'da evlendi. Çiftin çocukları Kerem, 1960'ta dünyaya geldi.

Sadri Alışıksız 28 sene Babalar dua gibidir

'Afacan Küçük Serseri' filmindeki 'Hüsnü' karakteriyle 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü, 1994'teki oynadığı son film 'Yengeç Sepeti' ile yine Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, Mehmet Aslantuğ ile birlikte 'En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı.

Sadri Alışıksız 28 sene Babalar dua gibidir

"İŞÇİLERDEN 2.5 LİRAYA ŞAPKA ALIP GETİRDİLER"

Sadri Alışık, Turist Ömer karakterinin ortaya çıkış hikayesi hakkında, "Ayhan'la (Işık) oynadığımız filmde ben onun yardımcısı, ezik, yenik bir arkadaşı gibiydim. Bu tipi ne şekilde canlandıracağımızı düşününce şapkaya gereksinim duyduğumu düşündüm. Muhtelif şapkalar getirdiler, hiçbiri olmadı. İstediğim daha dökük bir şeydi. Yan tarafta bir inşaat vardı. İşçilerin başından 2.5 liraya bir şapka alıp, getirdiler. Şapkayı giydim ama yine de tip tamam değildi, bir şey eksikti. Şapkayı indirdim biraz, omuzları düşürdüm, 'Anladın mı abicim' falan dedim. 'Aaa, oldu' dediler. Yine bende bir eksiklik vardı. Daha sonra ayakkabıların topuğuna basma ihtiyacı hissettim, sürünerek daha dökük, saçık olsun diye. Film çok büyük iş yaptı. Hulki Saner, 'Turist Ömer filmi yapalım. Tek başına başrolü oyna' dedi. 'Denemeye değer' dedik ve yaptık. Film bana da çok şey kattı. Büyük bir sempati, sevgi getirdi" açıklamasını yapmıştı.