Cadde SAĞLIKLI YAŞLANMANIN SIRLARI - 10 ALTIN ÖNERi

SAĞLIKLI YAŞLANMANIN SIRLARI - 10 ALTIN ÖNERi

16.05.2013 - 20:28 | Son Güncellenme:

Kalpten tansiyona, alzheimer’dan depresyona birçok psikolojik ya da fizyolojik sorun, yaşın ilerlemesiyle ardı ardına görülmeye başlıyor. Ancak bu sorunları en aza indirmek ve hatta yaşanmamasını sağlamak mümkün

SAĞLIKLI YAŞLANMANIN SIRLARI - 10 ALTIN ÖNERi

Acıbadem Fulya Hastanesi’nden geriatri uzmanı Doç. Dr. Berrin Karadağ, sağlıklı yaş almanın yollarını anlattı: “Kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, osteoartrit ve romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar, meme, prostat, akciğer ve kolon kanseri, KOAH ve kronik bronşit tarzı akciğer rahatsızlıkları, yüksek kolesterol ya da felç, yaşlılarda sık görülüyor. Bir de geriatrik sendromlar var. Bunların en önemlisi bunama ya da unutkanlık olarak da ifade edilen demans. Demansın yüzde 60 nedeni, alzheimer. Depresyon da yaşlılarda sık görülen ve tedavi edilmezse intihar girişimine kadar gidecek kötü sonuçlar doğurabilen bir hastalık. Bu iki önemli hastalık dışında idrar kaçırma, fazla miktarda ilaç kullanma, yatak yaraları, beslenme bozuklukları ve düşmeler de diğer geriatrik sendromlar arasında yer alıyor.

Erken teşhis koruyor

Geriatrinin bir önemli özelliği de, koruyucu hekimlik vasfının bulunması. Özellikle 45 yaşından sonra bu yaş grubunda sık gözlenen sorunlar açısından kişinin, izlenmesi ve olası hastalıkların erken dönemde teşhis edilerek tedavilerinin yapılması birincil hedefler arasında yer alıyor. Düzenli kontrol altında bulunmak ve muayene yanında bazı tanısal işlemler yaptırmak, birçok hastalığın erken teşhisini sağlıyor.
Yaşlanmak, ana rahmine düştükten sonra başlayan doğal, gerekli ve engellenemez bir süreç. Burada insanın yapması gereken, sağlığını ve mutluluğunu mümkün olduğu kadar korumak. Bunun için de ‘doğru yaşamayı’ bilmek gerekiyor.”

Sağlıklı yaşamak ve yaşlanmak için bu önerilere kulak verin:

1- Kas ve kemikleriniz için takviye alın:
Düzenli egzersiz ve hareketli bir yaşam tarzını benimseyin. Yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alın.

2- Damarların yaşlanmasına izin vermeyin: Kolesterol, şeker, trigliserit, ürikasit ve homosistein seviyelerini düzenli aralıklarla takip edin. Kan basıncını kontrol altında tutun. Daha çok egzersiz ve daha az stresi alışkanlık haline getirin.

3- Dengeli beslenin: Az yiyin, çok su için. Kaliteli, besin değeri yüksek besinler tüketin. Hayvansal yağları daha az, zeytinyağını daha çok kullanın. Temel yağ asitlerini, antioksidan destekleri, temel aminoasitleri yeterince aldığınızdan emin olun.

4- Ağız bakımına özen gösterin: Dişlerinizi düzenli fırçalayın. Yılda en az iki defa diş hekimine kontrole gidin.

5- Bağışıklık sistemini güçlü tutun: Gerekli aşıları yaptırın. Düzenli uyuyun, egzersiz ve dinlenmenin bağışıklık sisteminizi güçlendirici yararlarından faydalanın.

6- Bunları az tüketin: Alkol, kafein, beyaz un ve tuzu az tüketmek gerektiğini unutmayın.

7- Sigaradan ve dumanından sakının: Sigara içmeyin. Çevrenizde sigara içilmesine engel olun.

8- Belleğinizi güçlü tutun: Yeni şeyler öğrenmeye açık olun. Öğrenici hobiler edinin.

9- Gereksiz yere ilaç kullanmayın: Yüksek dozda ve uzun süreli ilaç kullanımının yaşlılığı artırdığını unutmayın.

10- Hayata pozitif bakın: Hayata dair olumlu bir bakış açısı insanı mutlu ve sağlıklı kılar.