Cadde SiNEMADA HEYECAN ZAMANI

SiNEMADA HEYECAN ZAMANI

13.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Dramadan aşka bir grup film, izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Festivallerden yola çıkarak önümüzdeki sezon seyredeceğimiz filmlere bir göz atalım

SiNEMADA HEYECAN ZAMANI

Venedik Film Festivali sona erdi. Sezona damgasını vuracak filmlerin vitrini görevini üstlenen Toronto Film Festivali ise üç gün önce başladı. Bu yıl mayıs ayında gerçekleştirilen Cannes Film Festivali’nin de sezonun iddialı filmlerinin bir kısmını programında barındırdığı düşünülürse, bu yıl izleyeceğimiz filmlerin rotası çizildi diyebiliriz. Önemli yönetmenlerin bu sezon karşımıza çıkacak yeni filmlerini sizin için derledik.


‘Black Swan’
Yönetmen: Darren Aronofsky
Oyuncular: Natalie Portman, Mila Kunis, Winona Ryder, Vincent Cassel
‘Pi’ ve ‘Requiem For a Dream’le başlayan yönetmenlik kariyerinde bir süre duraklama yaşayan Darren Aronofsky, ‘Şampiyon/The Wrestler’ ile yeniden yükselişe geçti. Bu sezon karşımıza çıkacak yeni filmi ‘Black Swan’ın prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde aldığı ilk tepkiler oldukça olumlu. Karşılaştırmalarda Roman Polanski’nin başyapıtlarından ‘Tiksinti/Repulsion’ın adının geçmesi Aronofsky açısından sevindirici olsa gerek. Psikolojik gerilim türündeki filmde, Natalie Portman ve Mina Kulis’in canlandırdığı iki balerin arasındaki rekabete şahit olacağız. İki dansçı New York’taki bir balenin yeni sezonunda sahneye koyacağı ‘Kuğu Gölü’nde başrolleri paylaşırken, dansçılardan bir tanesi, içindeki karanlığı keşfedecek.

‘The Conspirator’
Yönetmen: Robert Redford
Oyuncular: James McAvoy, Robin Wright, Justin Long, Evan Rachel Wood
Son birkaç yıldır, ABD sinemasında Abraham Lincoln’le ilgili film çekmeye hazırlanan birçok yönetmen var. Ama şimdilik Lincoln filmi çekme yarışında ipi, dolaylı yoldan da olsa konuya ilk değinen Robert Redford göğüslüyor. En son 2007’de ‘Lions for Lambs’i yöneten Robert Redford, yeni filmi ‘The Conspirator’da, ABD başkanı Abraham Lincoln’ün suikastiyle suçlanan ve ABD hükümeti tarafından asılan ilk kadının öyküsünü anlatıyor.


‘Somewhere’
Yönetmen: Sofia Coppola
Oyuncular: Stephen Dorff, Elle Fanning, Benicio del Toro
2006’da yönettiği ‘Marie Antoinette’den beri sessizliğe gömülen Sofia Coppola, merakla beklenen yeni filmi ‘Somewhere’in prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yaptı. Marie Antoinette’nin hayatını anlatma iddiasına kıyasla daha mütevazı bir konuya sahip olan ‘Somewhere’de, bir Hollywood aktörünün hikayesine tanık olacağız. Stephen Dorff’un canlandırdığı aktör Johnny Marco, 11 yaşındaki kızının sürpriz ziyaretinin ardından yaşam biçimini sorgulamaya başlıyor. Sofia Coppola’nın bazı sahnelerde, çocukluk anılarından yola çıktığı da filmle ilgili kulağa ilk çalınanlardan.

‘The Social Network’
Yönetmen: David Fincher
Oyuncular: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Brenda Song
‘Fight Club’, ‘Benjamin Button’un Tuhaf Hikayesi’ gibi filmlerle tanınan David Fincher’ın yeni projesi başta ‘Fincher, Facebook filmi çekiyor’ cümlesiyle biliniyordu. Proje ilerledikçe yönetmenin Facebook’u kuran ve büyük bir servete kavuşan gençlerin hikayesini anlatacağı açıklık kazandı. Film, Ben Mezrich’in 2009’da yayımlanan ‘The Accidental Billionaires’ adlı kitabından uyarlandı. Filmin tanıtım cümlesi şöyle: “Birkaç düşman kazanmadan, 500 milyon arkadaş edinemezsin.”

‘Biutiful’
Yönetmen: Alejandro Gonzalez Inarritu
Oyuncular: Javier Bardem, Blanca Portillo, Maricel ¡lvarez
‘Babil’, ‘21 Grams’ gibi kesişen hayat hikayeleriyle tanınan Meksikalı yönetmen Alejandro Gonzalez Inarritu, yeni filmi ‘Biutiful’da bu konuya ara vermiş gibi görünüyor. Bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan ve başrolündeki Javier Bardem’e En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandıran film, yasadışı işlere karışan bir adamın, çocukluk arkadaşı bir polisle yüzleşmesini konu alıyor.

‘Never Let Me Go’
Yönetmen: Mark Romanek
Oyuncular: Keira Knightley, Carey Mulligan, Charlotte Rampling
Video kliplerin Stanley Kubrick’i olarak anılan Mark Romanek’in yeteneğine beyazperdede şahit olmak, çok sık yaşadığımız bir şey değil. Ama bu sezon, ‘One Hour Photo’dan sekiz yıl sonra çektiği yeni filmi ‘Never Let Me Go’ ile karşımızda! Kazuo Ishiguro’nun aynı adlı romanından uyarlanan dramın senaryosu, ‘Trainspotting’in senaristi Alex Garland’ın imzasını taşıyor. Film, çocukken aynı yatılı okulda okuyan üç arkadaşın ilişkilerine odaklanıyor.

‘Miral’
Yönetmen: Julian Schnabel
Oyuncular: Hiam Abbas, Freida Pinto
‘The Diving Bell and the Butterfly’, 2007’de izleyici karşısına çıktığında hem konusu hem de yönetmen Julian Schnabel’ın görsel tercihleri sebebiyle, yılın sinema olaylarından birine dönüşmüştü. Schnabel’ın yeni filmi ‘Miral’ın da benzer bir tartışma konusu olacağına şüphe yok. 1978’de başlayan hikayede, yedi yaşında ailesini kaybeden ve bir yetimhanede büyüyen Filistinli Miral, bir göçmen kampında ders vermeye başlıyor. Ve bir anda kendisini İsrail-Filistin çatışmalarının ortasında buluyor. Yönetmenin Amerikalı bir Yahudi olarak çatışmaya Filistin tarafından bakmak istediğini söylemesi, şimdiden tartışma yarattı.

‘Potiche’
Yönetmen: François Ozon
Oyuncular: Gèrard Depardieu, Catherine Deneuve, Judith Godrèche
Fransız sinemasının parlak ve çalışkan çocuğu François Ozon’un yeni filminin karşımıza çıkmadığı bir sezon hayal etmek çok zor. Bu yıl izlediğimiz Ozon filmi ‘Yuva/La Refuge”‘, yas duygusunun ağır bastığı karanlık bir filmdi. Venedik Film Festivali’nde yarışan ve beğeni toplayan ‘Potiche’deyse Ozon tam ters istikamete gitmiş ve 70’lerin stilini andıran bir komedi çekmiş. Filmin başrollerinde Gèrard Depardieu ve Catherine Deneuve gibi Fransız sinemasının iki yıldızı bulunuyor.