Cadde SiYAD ONLARI SEÇTi

SiYAD ONLARI SEÇTi

22.01.2014 - 19:10 | Son Güncellenme:

Sinema Yazarları Derneği, Erdem Tepegöz imzalı ‘Zerre’yi yılın en iyi filmi seçerken, Jale Arıkan ve Kıvanç Tatlıtuğ, en iyi oyuncu ödüllerini aldı. Gecenin en çok kazananı toplam beş ödülle Yılmaz Erdoğan’ın yönettiği ‘Kelebeğin Rüyası’

SiYAD ONLARI SEÇTi

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından bu yıl 46. kez dağıtılan Türk Sineması Ödülleri, Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
SİYAD Başkanı Alin Taşçıyan’ın yurt dışında olması nedeniyle açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Üyesi Melis Behlil yaptı. Behlil, 2013’te kaybedilen değerlerden öncelikle Emek Sineması’na değindi; 19 yılın ardından kapatılan Sinema dergisini de andı.

Haberin Devamı

‘Zerre’ yılın en iyi filmi
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü alan Erdem Tepegöz filmi ‘Zerre’, eleştirmenler tarafından yılın en iyi filmi seçildi. Filmin başrol oyuncusu Jale Arıkan da En İyi Kadın Oyuncu ödülü aldı.
Gecenin en çok kazananı ise toplam beş ödülle Yılmaz Erdoğan’ın yönettiği ‘Kelebeğin Rüyası’ oldu. Film, En İyi Erkek Oyuncu (Kıvanç Tatlıtuğ) ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Farah Zeynep Abdullah) dahil, toplamda 5 ödül kazandı.

Faili meçhuller unutulmadı
Pazar günü ölümünün 7. yılında anılan Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Ahmet Uluçay Umut Ödülü’nü vermek için sahneye çıktığında büyük alkış aldı.
Dink, alkışlara “Dünden sonra burada olabilmek de bir ümittir” diye yanıt verdi. Dink’in ödülünü verdiği yönetmen Ali Aydın konuşmasında şunları söyledi:
“Ben filmi 2011’in ocak ayında çektim. O zaman Hrant Dink’in tüm failleri bulunup yargı önüne çıkarılmamıştı, bugün hâlâ çıkarılamadı. Berfo Kırbayır hayattaydı ve oğlu Cemil’i arıyordu, 105 yaşında. Bugün hayatta değil, Cemil hâlâ yok. Bana Venedik Film Festivali’ndeki ödül töreninden sonra şöyle bir soru sordular: ‘Artık faili meçhuller oluyor mu?’ Dedim ki ‘Beyaz Toroslar gelmiyor kapı önlerine. Ama ben F-16’ları, Roboski’deki çocukları unutmuşum. Bu ödülü sizin (Rakel Dink) elinizden almak büyük onur. Dün Agos’un önünde yankılanan bir slogan vardı: Biz bitti diyene kadar bu dava bitmeyecek.”

Haberin Devamı

Canlı performanslar
Gecede Türk asıllı Hollandalı müzisyen Karsu ve Sema Moritz sahne aldı. Karsu, ‘Gesi Bağları’
ve ‘Ben Seni Sevdiğimi’
türkülerini caz formunda
yorumladı.
Moritz de ‘Mazi Kalbimde Bir Yaradır’ tangosunu ve geçen yıl kaybettiğimiz Tuncel Kurtiz’in sevdiği ‘Martılar Ah Eder’le ‘Kanatları Gümüş Bir Yavru Kuş’u seslendirdi.

46. SİYAD TÜRK SİNEMASI ÖDÜLLERİ’Nİ KAZANANLAR
En İyi Film: ‘Zerre’
En İyi Yönetmen:
Reha Erdem (Jin)
Mahmut Tali Öngören
En İyi Senaryo Ödülü: Onur Ünlü (Sen Aydınlatırsın Geceyi)
Cahide Sonku En İyi Kadın Oyuncu Performansı: Jale Arıkan (Zerre)
En İyi Erkek Oyuncu Performansı: Kıvanç Tatlıtuğ (Kelebeğin Rüyası)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Performansı: Farah Zeynep Abdullah (Kelebeğin Rüyası)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Performansı: Nadir Sarıbacak (Yozgat Blues)
En İyi Görüntü Yönetimi: Gökhan Tiryaki (Kelebeğin Rüyası)
En İyi Müzik: Rahman Altın (Kelebeğin Rüyası)
En İyi Kurgu: Mesut Ulutaş (Zerre)
En İyi Sanat Yönetimi: Hakan Yarkın (Kelebeğin Rüyası)
Ahmet Uluçay Umut Ödülü: Ali Aydın (Küf)
En İyi Kısa Film: Nerdesin (Fatih Kızılgök)
En İyi Belgesel Film: Saroyan Ülkesi (Lusin Dink)
En İyi Yabancı Film: Mavi En Sıcak Renktir (Abdellatif Kechiche)
Emek Ödülü: Erol Ağakay
Onur Ödülü: Serra Yılmaz, Macit Koper, Ali Özgentürk

Haberin Devamı

Ödülünü 33 yıl sonra aldı
Aytaç Arman, 1981 yılında ‘Düşman’ filmiyle kazandığı ancak alamadığı En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü, 33 yıl sonra aldı. 12 Eylül sonrasında yargılanan ve 1985’e kadar film çekmeyen Arman, ödülünü usta sinema yazarı Atilla Dorsay’ın elinden aldı.


SELAY SARI - MESUT YILMAZ