Cadde Sonisphere’de ‘babalar’ günü

Sonisphere’de ‘babalar’ günü

19.06.2011 - 21:05 | Son Güncellenme:

Metalin babalarından Iron Maiden ile ‘şok-rock’ın büyükbabası Alice Cooper, bugünkü Sonisphere’in ağır topları... Milliyet Sanat, geniş kitleleri etkileyen müzisyenleri geçmişinden bugününe inceledi

Sonisphere’de ‘babalar’ günü

Iron Maiden, Alice Cooper, Slipknot, Mastodon ve In Flames bugün Maçka Küçükçiftlik Parkı’nda düzenlenen Sonisphere Festivali’nde bir araya geliyor. Genç kuşak Slipknot, Mastodon ve In Flames’i daha iyi tanıyor ancak festivalin ağır topları Iron Maiden ve Alice Cooper olacak kuşkusuz. Geçen ay Küçükçiftlik Parkı’nın yoğun talebe cevap vermekten uzak olduğunu dile getirirken kısaca değindiğimiz bu iki dev isme yer ayırmamak olmazdı. Dile kolay, ikisi de efsane statüsünde...
Iron Maiden bugün hem solistleri hem de kaptan pilotları Bruce Dickinson’la festivalin ana grubu olarak sahneye çıkacak. Neden mi kaptan pilot? Iron Maiden’in turnesi esnasında yolculuk ettiği özel yapım Boeing 757 Airliner Ed Force One’ı o kullanıyor da ondan.
İlk İstanbul konserlerini 1998’de, kısa bir süre çalıştıkları solist Blaze Bayley’le veren grup, 13 yıl sonra en başarılı dönemlerini yaşadıkları çekirdek kadroyla İstanbul’da olacak: Dickinson’ın yanı sıra Steve Harris (bas), Dave Murray (gitar), Adrian Smith (gitar), Janick Gers (gitar) ve Nicko McBrain (davul). Sonisphere kapsamındaki performans, Dickinson’lı ilk İstanbul konseri olması açısından büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

Taklit edilemeyen grupHayranları tarafından kısaca ‘Maiden’ olarak anılan Iron Maiden’ın tüm tarihçesine girmeye kalksak sayfalar yetmez. Ancak ‘Run to the Hills’, ‘Hallowed Be Thy Name’, ‘Bring Your Daughter to Slaughter’, ‘Can I Play With Madness’ gibi pek çok klasiğin yaratıcısı olan grubun 35 yıllık mazisindeki dönüm noktalarından yola çıkabiliriz.
1976’da basçı Steve Harris tarafından kurulan Iron Maiden, heavy metal denince akla gelen ilk grup olma özelliğini hiç yitirmedi. Basçı Harris’in gerek grubun yapısı üzerindeki söz hakkıyla, gerekse takır takır bas gitarıyla baskın olduğu Iron Maiden, ne taklit etti ne de taklit edilebildi.
Yıllar içinde pek çok kadro değişikliği yaşayan topluluk, 1982’de yayınladıkları üçüncü albümleri ‘The Number Of The Beast’ ile heavy metal’in seyrini değiştirdi. Şarkılarında doğaüstü temalara sıkça yer veren Maiden, sonraki 10 yıl boyunca durmaksızın kayıt yapmaya ve turnelere çıkmaya devam ederek, yalnızca ‘80’lerde yedi yeni stüdyo albümü ve yedi dünya turnesi gerçekleştirdi.
Bruce Dickinson’ın 1993’te solo çalışmalarına yoğunlaşmak için gruptan ayrılması, Iron Maiden’ın bir duraklama dönemine girmesine neden oldu. Dickinson ile yapılan son albüm, muhteşem ‘Fear of the Dark’ olmuştu. Onun yerine Wolfsbane grubunun solisti Blaze Bayley geldi. Bayley güçlü sesine ve Dickinson’ın yerini doldurma çabasına rağmen pek başarılı olamadı. Iron Maiden, Dickinson’ın ses rengi ve hareketli sahne performansıyla o kadar bütünleşmişti ki yerini doldurmak çok zordu.
Grup, ilk İstanbul konserlerini 7 ve 8 Eylül 1998’de Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda verdi. Turne sırasında sesiyle sorun yaşamaya başlayan Bayley, 1999’un ocak ayında gruptan gönderildi.
Dickinson’ın geri dönmesiyle yeniden yükselişe geçen grup, geçen yıl yayınladıkları 15’inci stüdyo albümleri ‘The Final Frontier’in dünya turnesini sürdürüyor. 2010 Haziran ayında Kuzey Amerika’yla başlayan The Final Frontier Dünya Turnesi, Londra’da son bulacak.

Haberin Devamı

Tavuğun başına gelenlerFestivallerin ana grubu seçilirken şöhret, yaş ve kıdemin önüne geçebiliyor zaman zaman. Sonisphere’de de böyle bir durum söz konusu. Zira Alice Cooper, Iron Maiden’la yaklaşık aynı zamanlarda müziğe başlamış olsa da grup elemanlarından 9-10 yaş kadar büyük.
Bugün 63 yaşında olan Cooper, makyajı ve alışılmış konser formatına getirdiği teatral yeniliklerle öncü sayılan efsanevi bir müzisyen.
Sonradan Alice Cooper adını alan grubu Spiders ile Frank Zappa tarafından keşfedilen Cooper, rock camiasında kendine özgü bir kişilik olarak tanındı.
Sahne şovlarında korkutucu öğeler kullanması nedeniyle müziğine ‘şok-rock’ tabiri yapıştırılan Cooper, bir keresinde sahnede yanlışlıkla kendini asıyordu az kalsın.
Bir dönem alkol problemi yaşayan, konser esnasında hastaneye kaldırılıp sonra dönüp konsere devam eden Cooper, kendi deyişiyle bir bağımlılığın yerine bir başkasını koyarak golfe sardırdı. Çeşitli yarışmalara katılan müzisyen, golfçü dostlarına göre neredeyse bir profesyonel kadar iyi oynuyor. Yetenekleri bununla da sınırlı değil; kendisi aynı zamanda işletmeci ve sinema oyuncusu. Ayrıca -garip gelebilir ama- sıkı bir Kylie Minogue hayranı!
Bir de ünlü tavuk hikayesi var. Metal denince nedense akla gelen ilk şey olan civciv ezme olayı, Cooper’ın bir konserinde istemeden tavuk parçalamaya dönüştü. Sahneye kazara atlayan bir tavuk ortalığı birbirine katınca, Cooper nasıl olsa uçar diye hayvanı havaya fırlattı. Ancak -haliyle- uçamayan hayvan izleyicilerin arasına düştü ve gaza gelmiş kitle zavallıyı parçaladı. Sonradan gazeteler Cooper’ın tavuğun başını koparıp kanını içtiğini yazdı. Frank Zappa, Cooper’a “Reklamın iyisi kötüsü olmaz,” diyerek olayı yalanlamamasını tavsiye etti. Sonuç olarak Cooper, bugünlere dek geldi...
Konserden önce hiç Alice Cooper dinlememiş olanlara en azından ‘Hey Stoopid’, ‘Poison’ ve ‘School’s Out’u dinlemeden konsere gitmemelerini salık verebiliriz. Herkes şarkıları bir ağızdan söylerken kalakalmazsınız böylece. Yanınızdaki Slipknot tişörtlü bir ergen “Bu dede de kim?” deme gafletinde bulunacak olursa, Slipknot’un var olmasını sağlayan adamlardan biri diyebilirsiniz. Makyajdan radikal maskelere doğru evrilen sahne performansıysa bir başka yazının konusu...

Sonisphere’de ‘babalar’ günü

Bruce Dickinson’ın 1993’te gruptan ayrılması, Maiden’ın duraklama dönemine girmesine neden oldu. Dickinson’ın geri dönmesiyle yeniden yükselişe geçen grup, 15’inci stüdyo albümleri ‘The Final Frontier’in dünya turnesini sürdürüyor. Bir dönem alkol problemi yaşayan, konser esnasında hastaneye kaldırılıp sonra dönüp konsere devam eden Alice Cooper ise (üstte), bir bağımlılığın yerine bir başkasını koyarak golfe sardırdı.

Haberin Devamı


Iron Maiden’ın yedinci üyesi maskot Eddie16 yaşında okulu bıraktıktan sonra 18 ay teknik resim stajyerliği yapan Steve Harris, en az grup kadar kültleşmiş Iron Maiden logosunun da yaratıcısı. Albüm kapaklarında ve konserlerinde yer verdikleri maskotları Eddie’ye de değinmemek olmaz. Grubun yedinci üyesi gibi duran Eddie, çizime göre korkunç ya da sevimli görünebilen bir maskot. Mumya Eddie’nin bütün albüm kapaklarında ve tişörtlerinde görünmesi sayesinde Maiden, kendilerine özgü bir dünya yaratmayı başardı.