Cadde Soyuz mürettabatı yanmaktan kurtulmuş

Soyuz mürettabatı yanmaktan kurtulmuş

23.04.2008 - 13:14 | Son Güncellenme:

.

Soyuz mürettabatı yanmaktan kurtulmuş

Soyuz kapsülündeki mürettebatın geçen hafta Dünya'ya inişleri sırasında büyük tehlike atlattıkları bildirildi.

Rus İnterfax ajansının bildirdiğine göre, isminin açıklanmasını istemeyen bir uzay yetkilisi, Kazakistan'a inişi sırasında hedefi yüzlerce kilometre şaşıran uzay aracının Dünya'nın atmosferine, ısı kalkanlarının bulunduğu taraf yerine yolcu kapısının yer aldığı taraftan girdiğini belirterek, sonuçta yolcu kapısının bulunduğu tarafta ciddi hasar oluştuğunu kaydetti.

Soyuz TMA-11 kapsülünün anteninin de atmosfere giriş sırasında yandığını belirten Rus yetkili, mürettebatın bu nedenle Rus kontrol merkeziyle temas kuramadıklarını söyledi.

Rusya Federal Uzay Kurumu sözcüsü Alexander Voroboyov da, iniş sırasındaki sorunları doğrulayarak, Soyuz'un yolcu kapısı ve anteninin yandığını bildirdi.

Rus yetkililer, sorunun nedeninin araştırıldığını belirttiler. Güney Kore'nin ilk astronotu So-yeon Yi'yi de Moskova'ya dönüşlerinde yaptığı açıklamada, iniş sırasında büyük korku yaşadığını, kapsülün çok ısındığını ve yanarak öleceklerini düşündüğünü söyledi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) 16. dönem mürettebatı Peggy Whitson ile Rus kozmonot Yuri Malençenko ve Güney Kore'nin ilk astronotu So-yeon Yi'yi de taşıyan Rus kapsülü, inmesi gereken hedefin yaklaşık 400 km uzağına inmiş ve kurtarma ekiplerinin 45 dakika gecikmeyle iniş yerine ulaşmışlardı.