Cadde TEDAVi, ÜÇ BASAMAKTAN OLUŞUYOR

TEDAVi, ÜÇ BASAMAKTAN OLUŞUYOR

21.02.2012 - 19:11 | Son Güncellenme:

Sertleşme sorunu; risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla ilaç tedavisi...

TEDAVi, ÜÇ BASAMAKTAN OLUŞUYOR

Sertleşme sorunu; risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla ilaç tedavisi, kendi kendine enjeksiyon ve penis protezi yöntemleriyle ortadan kaldırılıyor. Protez, hastalığın kesin çözümü

Haberin Devamı

Türk Androloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, sertleşme sorunuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

* Kimler risk altında?
Bazı erkekler soruna daha erken yakalanma ya da ciddi düzeyde karşılaşma riskine sahip. Bu risk faktörleri; şeker, kalp-damar hastalıkları, kanda artmış yağ düzeyleri, prostata bağlı geçirilmiş cerrahiler, başka bir hastalığın tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkileri ve sinir sistemi organlarının rahatsızlıkları.

* Hastaneye başvuru oranları ne durumda?
Sertleşme sorunu olan erkeklerin yüzde 34’ünün hekime danıştığını biliyoruz. Hastaların yüzde 50’si üroloji uzmanına, yüzde
38’i aile hekimine, yüzde 6’sı iç hastalıkları doktoruna ve yüzde 6’sı pratisyen hekime gidiyor.

* Tanı yöntemleri neler?
Sorunun süresi, ciddiyeti, yaşam kalitesini ne kadar etkilediği, risk faktörlerinin olup olmadığı, daha önce tedavi alınıp alınmadığı bilgilerini içeren tıbbi hikaye sorgulanır. ‘Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi’ adında bir anket var. Risk faktörleri varsa detaylı kan tahlili istenir. Daha önce oral medikal tedavi aldığını ve buna rağmen sorunun devam ettiğini belirten hastalara, ‘kombine injeksiyon stimulasyon’ testi uygulanır. Bu testte, penise sertleşmeyi sağlayan ilaç enjeksiyonunu takiben hastanın cinsel içerikli bir film eşliğinde kendini uyarması ve penisini sertleştirmesi istenir. 10 dakika sonra sertlik düzeyi, hekim tarafından kontrol edilir.
Bu test için koşulların olmadığı durumlarda, radyolojik bir tanı yöntemi olan ve bu teste benzer bir metodla yapılan ‘penil doppler ultrasonografi’ tercih edilir. Bu teknik, aynı zamanda penis kan akımı hakkındaki bazı önemli sayısal bilgileri de verebiliyor. Bazı durumlarda ‘gece uykuda gerçekleşen sertleşme ölçüm’ testi de sorgulanıyor.

* Tedavide nasıl bir yol izleniyor?
Tedavi üç basamaktan oluşuyor. Birinci basamak, değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ve ağızdan ilaç tedavisi. Günlük yarım saat fiziksel egzersiz ve diyetle kilo verilmesi, açlık kan şekeri, kolesterol, trigliserid düzeylerinin ve tansiyonun takibi, risk faktörlerinin kontrolüne yönelik yaklaşımlar. Medikal tedavide hastalığın derecesine göre, ‘tip 5 fosfodiesteraz inhibitörü’ adı verilen ilaçlar veriliyor. Tedaviye cevap alan hastalar, takibe alınıyor.
İkinci basamak, sertleşmeyi sağlayıcı ilaçların penise enjektörle uygulanmasından oluşuyor ve ‘kendi kendine enjeksiyon’ olarak tanımlanıyor. Hekim tarafından eğitilmiş hasta, cinsel ilişkiden 15-30 dakika önce penisine sertleşme için ilaç enjekte ediyor.
Üçüncü basamaksa, hastalar arasında ‘mutluluk balonu’ olarak da bilinen penis protezinin hastanın anatomisine uygun şekilde cerrahi olarak yerleştirilmesinden oluşuyor. Bu tedavi, sertleşme sorunun mutlak çözümü. Penis protezi; pompa, hazne ve iki adet silindirden oluşan üç parçadan meydana geliyor.

Haberin Devamı


RİSK FAKTÖRLERİStres: Yüzde 3.6
Depresyon: Yüzde 2.9
Mutsuzluk: Yüzde 2.5
Partner uyumsuzluğu: Yüzde 2.4
Maddi sorunlar: Yüzde 2.1
İş ve eş değiştirme: Yüzde 1.4

HASTALIK FAKTÖRLERİ

Diyabet: 4.1 kat
Prostat sorunları: 2.9 kat
Vasküler rahatsızlıklar: 2.6 kat
Kardiyak sorunlar: 1.8 kat
Hipertansiyon: 1.6 kat

Haberin Devamı

YARIN: ERKEKLERiN SORUNA BAKIŞI