08.06.2012 - 20:30 | Son Güncellenme:
GLUTENSİZ LEZZETLER / YAZI DiZiSi 5
Ebru Omurcalı, “Glutensiz unlarla ulaştığımız enfes lezzetleri tattıkça, glutensiz beslenmenin aslında ne kadar keyifli olabileceğini görebiliyoruz. Bu tatlara ulaşırken yaşadığımız zorluklar ve alınan güzel sonuçların heyecanı, ekibimizin daha da başarılı sonuçlar elde edebilmesi için bizleri teşvik ediyor. Paylaşılan lezzetler, glutensiz beslenen dostlarımızın yüzündeki mutluluk ve teşekkür tüm zorluklara değiyor. Sağlıkla kalın!” diyor.
KAHVELi KURABiYE
Malzemeler (6 kişilik)
Hamuru için
* 1 su bardağı tereyağı
* 1 su bardağı toz şeker
* 2 su bardağı mısır nişastası
* 1 adet yumurta
* 1 çay kaşığı vanilya
* 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
* 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Krema için
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 1 su bardağı krema
* Yarım su bardağı pudra şekeri
* 1.5 çay bardağı rendelenmiş çikolata
* 1 çay kaşığı vanilya
* 2 çorba kaşığı süt
Hazırlanışı: Tereyağı, toz şeker, nişasta, yumurta, vanilya ve kahveyi, karıştırma kabına alarak yoğurun. Elastik kıvamda hamur elde ettikten sonra, 30 dakika hamurun üzerini örterek dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde
parçalar kopartın ve elinizle yuvarlayarak şekil verin. Krema için tereyağını kısık ateşte eritin, rendelenmiş çikolata ve 2 çorba kaşığı süt koyarak, çikolata eriyene kadar çok kısık ateşte karıştırın. Krema, vanilya ve pudra şekerini pürüzsüz olana ve sertleşene kadar iyice karıştırın. Erimiş çikolatayı, krema karışımına ekleyin ve birbirine yedirin. Kurabiyelerin arasına çikolata kremini koyarak kapatın. Parçaları yağlanmış tepsiye dizerek, önceden ısıtılmış fırında, 170 derecede pişirin.
KiRAZLI KEK
Malzemeler (6 kişilik)
* 2 su bardağı glutensiz un
* 3 adet yumurta
* 2.5 çay bardağı toz şeker l 1 su bardağı erimiş tereyağı l 1 çay bardağı portakal suyu l 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
* 1 tatlı kaşığı kabartma tozu glutensiz
* 1 çay kaşığı xhantan gum l 1.5 su bardağı çekirdeksiz taze kiraz
Hazırlanışı: Yumurta ve toz şekeri, krema kıvamını alıncaya kadar çırpın. Tereyağını ekleyerek karıştırın. Diğer hamur malzemelerini ekleyerek, kek hamuru kıvamında hazırlayın. Yağlanmış kek kalıbınıza hamurunuzu boşaltın.
Kirazlarınızı hamurun üzerine koyun.
160 derecede ısıtılmış fırında, kabarıp içi pişene kadar pişirin.
SEMiZOTLU VE SUSAMLI MUSKA
Malzemeler (6 kişilik)
* 4 su bardağı glutensiz un
* 2 adet yumurta
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* Yarım su bardağı süt
* 2 çorba kaşığı yoğurt
* Yarım su bardağı su azar azar eklenecek
* 1 çay kaşığı kabartma tozu glutensiz
* Tuz
Harç için
* 2 su bardağı semizotu
* 1 su bardağı beyaz peynir rendesi
* 1 demet dereotu
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzeri için
* 1 çay bardağı susam
* 2 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı: Hamur malzemelerini, geniş bir kaba alın. Suyu azar azar ekleyerek yoğurun. Elinize yapışmayacak, elastik kıvamda hamur hazırlamak için gerekirse un ya da su ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız hamurun üzerine nemli bir bez örterek 15 dakika dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın ve un serpilmiş tezgahta, bıçak sırtı kalınlığında açın.
Harç için doğranmış dereotu, semizotu, zeytinyağı ve peyniri iyice karıştırın. Hamurunuzdan, 4 parmak eninde şeritler kesin ve harcınızı kenarına koyun. Şeritleri üçgen şeklinde sarın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı ve susam serperek, 160 derecede ısıtılmış fırında, altın renginde oluncaya kadar pişirin.