Cadde Terken Hatun kimdir, nasıl öldü? Uyanış Büyük Selçuklu Terken Hatun tarihte kimdir, gerçek adı nedir?

Terken Hatun kimdir, nasıl öldü? Uyanış Büyük Selçuklu Terken Hatun tarihte kimdir, gerçek adı nedir?

25.01.2021 - 00:51 | Son Güncellenme:

Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ilgiyle izlenmeye devam ederken Terken Hatun tarihte kim merak ediliyor. Terken Hatun'u oynayan Hatice Şendil hayatı da sorgulananlar arasında bulunuyor. Oyuncuları ile dikkatleri üzerine çeken dizide gerilim her bölümde artıyor. Peki, Terken Hatun kaç yaşında öldü? Hatice Şendil biyografisi...

Terken Hatun kimdir, nasıl öldü Uyanış Büyük Selçuklu Terken Hatun tarihte kimdir, gerçek adı nedir

Terken Hatun karakterini oynayan oyuncu Hatice Şendil de son dönemde vatandaşların dikkatini çeken isimlerden. Melikşah'ın eşi Terken ile sevenleri karşısına çıkan Şendil, dizide I. Mahmud'un da annesi rolündedir. İşte, Uyanış Büyük Selçuklu Terken Hatun biyografisi...

Haberin Devamı

TERKEN HATUN KİMDİR?

Celâliye Hatun olarak da bilinen Terken'in doğum tarihine ilişkin kesin bir bilgi bulunmuyor. Terken Hatun'un babası, Batı Karahanlıların kurucusu İbrahim Tamgaç Han’dır. 1064 veya 1068 yılında Sultan Melikşah ile evlenmiştir. Kocası hayatta iken oğlu Mahmud'un veliaht olarak atanması için üvey oğlu Berkyaruk taraftarı vezir Nizamülmülk ile mücadele etmiştir. Kocasının ölümünü gizleyen Terken Hatun, kızının kocası Abbasi halifesi Muktadi’den yaşı küçük olan oğlu adına hutbe okutmayı başardı. Berkyaruk’u yakalatmak için İsfahan’a adam gönderdi ve İsfahan'ı teslim aldı.

Nizâmülmülk’ün taraftarlarınca Rey’e götürülen Berkyaruk üzerine bir ordu gönderdi. Ordu yenilince Berkyaruk, İsfahan'ı kuşattı. Berkyaruk'a 500.000 dinar verip Fars ve İsfahan dışındaki hakimiyetini kabul etti. Azerbaycan meliki olan Berkyaruk’un dayısı İsmail bin Alp Sungur'a evlenme ve saltanatta ortaklık teklif etti. İsmail'e yardımda bulunup ordusunu teçhiz etti ancak İsmail, Berkyaruk'a yenilerek İsfahan'a sığındı. Kumandanlar Terken Hatun'un, İsmail ile evlenmesine mani oldular. Terken Hatun, Emir Üner komutasında gönderdiği ordunun da yenilmesi üzerine tahtı ele geçirmek isteyen kayınbiraderi Tacüddevle Tutuş ile kuvvetlerini birleştirmek üzere İsfahan’dan ayrıldı fakat yolda hastalanarak geri döndü ve bir süre sonra İsfahan’da 1094 yılında öldü.

Haberin Devamı

HATİCE ŞENDİL KİMDİR?

Şendil, 2 Ağustos 1983 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Annesi İstanbullu babası Antalyalı olan Hatice Şendil, Antalya'da büyüdü. Selanik ve Mora göçmeni kökenli bir aileye doğmuştur. 2 kız kardeşi vardır. Üniversite eğitimini işletme üzerine tamamladı. 2001 yılında yapılan Miss Turkey yarışmasına katıldı ve 3. oldu. Avrupa Güzellik Yarışması (Miss Europe) adlı yarışmada 4. oldu. 2001 yılında Çelik Erişçi'nin 8. albümünden ''Töre'' adlı şarkıya çekilen klipte yer aldı. Oyunculuğun yanı sıra at binme dersleri aldı.

2008 yılında ''Kurtlar Vadisi Pusu'' dizisinde Ebru Alemdar rolünü oynadı. 2010 yılında ''Karadağlar'' dizisinde oynadı. Bu dizide ''Gülhayat'' karakterine can verdi. 2012 yılında başrolünü oynadığı ''Dila Hanım'' adlı dizide Erkan Petekkaya, Mahir Günşiray, Necip Memili ve Yonca Cevher ile birlikte rol aldı. 2014 yılında başrolünü oynadığı Kaderimin Yazıldığı Gün adlı dizide Özcan Deniz ile birlikte rol aldı. Burak Sağyaşar ile evli olan oyuncunun 2017 yılında Can adında bir oğlu olmuştur.

Haberin Devamı

DİZİLERİ

Uyanış: Büyük Selçuklu - 2020 - Terken Hatun
Yüksek Sosyete - 2016 - Kendisi (Konuk Oyuncu)
Kaderimin Yazıldığı Gün - 2014 - Elif Yörükhan
Dila Hanım - 2012 - Dila Hanım
Karadağlar - 2010 Gülhayat
Geniş Aile - 2010 - Şelale (Konuk Oyuncu)
Kurtlar Vadisi Pusu - 2008-2010 - Ebru Alemdar
Yaban Gülü - 2008 - Laçin
Fesupanallah - 2007 - Gülpare
İki Yabancı - 2007- Zeyno
Eylül - 2005 - Aziza
Yeni Hayat - 2001 -Buket