Cadde Türk mühendisten çamaşır makinasında tasarrufta büyük başarı

Türk mühendisten çamaşır makinasında tasarrufta büyük başarı

07.11.2008 - 16:33 | Son Güncellenme:

.

Türk mühendisten çamaşır makinasında tasarrufta büyük başarı

İZMİR'de tekstil sektörüne yönelik çamaşır makinesi üretimi yapan Tolkar Makina'da görevli Ar-Ge Müdürü Tulga Şimşek, tasarruf sağlayan, AB standartı olan ‘A Plus’ olarak etiketlendirilen çamaşır makinelerinde bu kriterleri değiştirecek çalışma gerçekleştirdi. Şimşek, uluslararası alanda patent almak için dünya genelinde kabul edilen Patent Antlaşması İşbirliği'ne (PCT) başvurdu.
İzmir Atatürk Orgazine Sanayi Bölgesi'nde (İAOSB) faaliyet gösteren, sanayi tipi çamaşır makineleri üretimi yapan Tolkar Endüstriyel Çamaşırhane, Tekstil Yıkama Makinaları ve Ekipmanları'nda görevli Ar-Ge Müdürü Tulga Şimşek, çamaşır makinelerinde enerji tasarrufu sağladıklarını gösteren kriterleri değiştirecek bir çalışma yaptı. Daha önce çamaşır makinelerinde sıkma konusunda ‘Smart Balans Sistemi’nin mucidi Şimşek'in geliştirdiği sistem sayesinde enerji ve kaynak kullanımı yarı yarıya azalıyor. Şimşek, uluslararası paten almak için PCT'ye müracaat ederken, ev tipi çamaşır makinesi üretiminde dünya çapında ünlü bir firma ile görüşmelerini sürdürüyor. Şimşek'in görüşmesi olumlu sonuçlandığı taktirde yabancı bir firma kendi markası altında ev tipi çamaşır makinelerinde sistemi kullanabilecek. Kendisinin PolyRib ECO Drum adlı sistem için PCT'ye müracaat ettiğini belirten Tulga Şimşek, “Biz bu sistemi ortaya koyduğumuz zaman 'gelin güvey oluyoruz' diye bir noktada değiliz. Yabancı bir firma geliştirdiğim sistemle üretim yapmak için benimle görüşüyor. Olumlu sonuçlandığı taktirde Türk buluşu çok önemli bir firma tarafından dünya çapında lanse edilecek” dedi.

Haberin Devamı

LİMİTLERİ DE AŞTI

Bir çamaşır makinesinin kullandığı su ve deterjan ile çevreyi kirlettiğine dikkat çeken Şimşek, “Ya dejerjanlı suyu çevreye atıyorsunuz ya da bir şekilde onu arıtmak için enerji harcıyorsunuz. Harcadığınız her enerji tekrar atmosferin ısınmasına sebep oluyor. Başka problemler olarak bize geri dönüyor. Çamaşır makinelerinde tasarruf kriterleri olarak A, A Plus gibi bir takım kriterler var. Bizim Türkiye olarak, bu kriterleri değiştirme gücümüz yok. Şu anda görüştüğüm yabancı firma, bu buluşun devrim niteliğinde olduğunu belirterek, ‘Tasarruf ettiğini gösteren kriterlerin değiştirilmesini talep edebiliriz’ dedi. Çamaşır makinasında tamburun içine suyu alabilmek için, kazana suyu alıyorsunuz. Dolayısıyla o tambur ile kazan arasındaki su sizin işinize yaramayacak şekilde duruyor. Bugüne kadar o su tasarrufu tamburun içindeki su seviyesini düşürmekle ilgiliydi. Öyle limitlere geldi ki artık bunun daha ilerisi yok. Eskiden 30-40 litrelerdeki seviye yapılan çalışmalarla 12 litreye kadar indirildi. 12 litrenin biraz altına düşerseniz A, A Plus gibi kategori almış oluyorsunuz. Ekolojik olduğunu gösteren ‘Ekolabel' gibi bir etiket yapıştırabiliyorsunuz. Bizim sistemde ise 6-8 litre gibi inanılmaz bir seviyeye düşme imkanına kavuşuyor. Bu çamaşır makinelerinde enerji ve su tüketimi kriterlerini değiştirebilecek bir buluş” diye konuştu.

Haberin Devamı

PROBLEMDEN DOĞAN BULUŞ

Sistemi nasıl geliştirdiğini anlatan Şimşek, “Daha önce Sri Lanka'ya sattığımız bir makinede yanlış kullanımdan kaynaklanan bir problem vardı. Bizim onlara önerdiğimiz şartlar dışında başka koşullarda o makineleri kullanmaya çalışıyorlardı. Bizim haberimiz yoktu. İlla benim gidip makineyi görmemi istediler. Gittiğimde onların makineyi yanlış kullandıklarını gördüm. Ama o yanlış kullanımdan kaynaklanan başka bir problem vardı. ‘Bu problem niye oluşuyor' diye düşününce çözüm aklıma geldi. Onlar o problemi yaratmamış olsalar belki de bu fikir hiçbir zaman doğmayacaktı” dedi. Şimşek, ayrıca son 50 yıldır çamaşır makinesi sektöründe bu buluşun en önemli buluş olduğunu savundu.
Her bir kilogramlık çamaşıra karşılık ortalama 4 litre su tüketimi oluyor. Yıkama reçetelerinde kullanılan deterjan, yumuşatıcı gibi kimyasallar ise doğrudan kullanılan su miktarı ile alakalı. Kullanılan su miktarı arttıkça, eklenmesi gereken deterjan miktarı da artıyor. Makineye alınan suyun yıkama sıcaklığı 75 dereceye gelmesi için yine buhar, elektrik, gaz gibi enerjilerden yararlanılıyor. Doğal olarak su miktarı artışı demek, onu ısıtmak için kullanılacak enerji miktarının da artması demek. PolyRib ECO Drum adı verilen yeni sistem sayesinde su tüketimi yarı yarıya azalıyor. Evsel, gerekse endüstriyel çamaşır makinelerinde kullanılan dış ve iç tamburların arasında kalan suyu, bulunduğu yerden bir pompa yardımı ile emerek iç tambura enjekte etmek sureti ile gereksiz suyun kullanımına son verdi. Özel olarak dizayn edilen PolyRib iç tambur, proses esnasında suyun dış tambura geçmesini engelliyor ve pompa yardımı ile enjekte edilen suyu bünyesinde tutabiliyor. Bunun sayesinde yıkama ve durulama gibi adımlar esnasında iç ve dış tamburun arasında hiç su bulunmuyor.

DÜNYAYA KATKISI

Haberin Devamı

Dünyada kişi başına düşen yıllık su tüketiminin yaklaşık 1.430 metreküp civarında olduğu ve bunun yaklaşık yüzde 15-20'sinin çamaşır yıkamak için kullanıldığı belertiliyor. Dünya nüfusunun 6 milyar civarında olduğu düşünüldüğü taktirde 1.290 ile 1.710 milyar metreküp arasında su tüketiliyor. PolyRib ECO Drum teknolojisinin dünyaya sağlayacağı tasarrufun ise yılda yaklaşık 645 ile 855 milyar metreküp arasında olabileceği kaydedildi.