Cadde 'Türkan Şoray Kanunları' nasıl bitti? 'O sahneler kavga dövüş çekildi'

'Türkan Şoray Kanunları' nasıl bitti? 'O sahneler kavga dövüş çekildi'

26.03.2024 - 11:58 | Son Güncellenme:

Yeşilçam'a damga vuran Türkan Şoray, başrolde Kadir İnanır'ın yer aldığı ve Müjde Ar'a şöhreti getiren 'Ah Güzel İstanbul'u neden reddettiğini anlatırken, eski eşi Cihan Ünal'la kamera karşısına geçtiği 'Mine' filmine dair itiraflarıyla adından söz ettirdi. Usta sanatçı, kamuoyunda 'Türkan Şoray Kanunları' olarak bilinen meşhur kuralların nasıl başladığını ve bittiğini de paylaştı.

Türkan Şoray Kanunları nasıl bitti O sahneler kavga dövüş çekildi

Türk sinemasının 'Sultan' lakaplı yıldızı Türkan Şoray, Youtube'da yayınlanan 'Müjdat Gezen ile Bizim Ev' programına konuk oldu. Konservatuvar ve sinema öğrencilerinin sorularını da yanıtlayan 78 yaşındaki sanatçı, kariyerine dair çok konuşulacak açıklamalar yaparken, kızının babası ile biten evliliği hakkında esprili sözleriyle de dikkat çekti.

Haberin Devamı

"SÖZLEŞMELERE 'ÖPÜŞME SAHNESİ ÇEKMEZ' DİYE MADDE KOYDURDUM"

Türkan Şoray Kanunları'nın çıkış hikayesini anlatan oyuncu, "Mutaassıp bir çevredeyim; anneannem, dedem. O dönem seyirciden mektuplar geliyordu. Mesela evli bir kadını oynuyorum, yanımdaki anlık dokunuyor. 'Sen nasıl müsaade edersin enseni tutmasına? Evlisin!' deniyor. Yani rolle özdeşleştiriyorlar. O dönem yavaş yavaş şöyle korkularım oldu; 'acaba aşırı mı kaçar, acaba seyircinin sevgisini kaybeder miyim?' Öpüşme sahneleri beni rahatsız eder diye düşünmeye başladım. Utanma duygum gelişti. Sette ışıkçı, kameraman, set çalışanı herkes sana bakıyor. Ondan sonra öpüşme sahnesinden utanıyorsun. 'Niye ben bunları çekiyorum ki? Artık filmlerde öpüşmek istemiyorum' dedim. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın'la birlikte en çok film çekenlerden biriydim. Film şirketleri ne derse kabul ediyorlar. Ben de maddeleri sıralıyorum; sabah şu saatte sete gelirim, pazar çalışmam... Tadını çıkarıyorum. Bir de 'Öpüşme sahnelerini çekmez' diye madde koydurdum. Ondan sonra gazeteciler, 'Türkan Şoray Kanunları' diye bir şey çıkardılar" şeklinde konuştu.

Türkan Şoray Kanunları nasıl bitti O sahneler kavga dövüş çekildi

Haberin Devamı

"EVİME DÖRT DEFA GELDİ, AĞLAYARAK ROLÜ REDDETTİM"

Yıllar geçti. Televizyon başladı, yabancı filmler oynamaya başladı. Öpüşme sahneleri doğal hale geldi. Ah Güzel İstanbul (1981) diye bir film var. Yönetmeni Ömer Kavur, çok önemli bir yönetmendi. Levent'teki evime dört defa geldi, 'Türkan Hanım ne olur bu rolü oynayın' dedi. O kadar güzel bir senaryo ki. Bayılıyorum senaryoya, öleceğim oynamak için ama bir sahne var; Kadir İnanır kamyon şoförü ve seferden geliyor. İnanılmaz bir sevişme sahnesi yani. 'Ömer Bey ben şimdi nasıl yapayım bunu? Bu kadar yapamam' diyorum. 'Benden böyle bir şey istemeyin' diyorum, oynayamayacağım diye de ağlıyorum. Ömer Kavur dünyanın en zarif insanıydı, 'tamam' dedi ve rolü Müjde Ar oynadı. Müjde Ar o filmle patladı, iyi de oldu. Müjde Ar diye bir arkadaşımız çıktı, çok severim. Müjde kadının cinsel özgürlüğünü ön plana alan filmler yapmaya başladı ve kadın özgürlüğü üzerine çok konuşulmaya başladı. Kadın dernekleri kuruldu, kadın dergileri çıkmaya başladı.

Türkan Şoray Kanunları nasıl bitti O sahneler kavga dövüş çekildi


"YÖNETMENE İÇİMDEN 'SENİ ÖLDÜRECEĞİM' DEDİM"

Atıf Yılmaz imzalı 1983 yapımı yapmı Mine filminde Cihan Ünal ile başrolü paylaşan Türkan Şoray, "Böyle bir dönemde benim hâlâ kenarda oturup 'hayır' demem olamaz. Çağa uymam lazım. Kendi kendime 'Ee ne yapacaksın Türkan?' diyorum. O sırada Mine diye bir film var. Kadın artık kasaba baskısından, koca baskısından bunalıyor ve zincirlerini koparıyor. Finalde sevdiği adamla el ele tutuşuyor. Linç ediyorlar bunları, evi taşlıyorlar, polis gelmiş. Hiçbir şey umurunda değil bunların, ilki sevgili el ele uzaklaşıp gidiyorlar. Mine'de bir sahne var, bütün mesele oraya geliyor. Kadın baskılardan bunalıyor, yazarın evine gidiyor 'Seninle beraber olmak istiyorum' diyor. Ondan sonra müthiş bir sevişme sahnesi. Atıf Yılmaz'a içimden 'Seni öldüreceğim. Hadi tamam Atıf Bey, bitir sahneyi artık' diyorum. Kavga dövüş o sahneler çekildi. Böylece Türkan Şoray Kanunları'nı da kendiliğinden feshettik" ifadelerini kullandı.

Türkan Şoray Kanunları nasıl bitti O sahneler kavga dövüş çekildi

Haberin Devamı

"ONDAN SONRA KOCAM OLDU"

Müjdat Gezen "Filmde kim oynuyordu? sorusunu yöneltirken, Türkan Şoray'ın "Ondan sonra kocam oldu" cevabını vermesi stüdyoda kahkahalara neden oldu.

Türkan Şoray Kanunları nasıl bitti O sahneler kavga dövüş çekildi

"FİLMDEN SONRA BİZİM FİLMİMİZ BAŞLADI"

Meslektaşı Cihan Ünal ile 1983-1987 yılları arasında evli kalan ve bu ilişkiden Yağmur (39) adında bir kızı olan usta sanatçı, Müjdat Gezen'in "O filmden sonra Yağmur dünyaya geldi" sözlerine, "Filmden sonra bizim filmimiz başladı" diyerek, aynı şekilde esprili bir karşılık verdi.

Türkan Şoray Kanunları nasıl bitti O sahneler kavga dövüş çekildi