Cadde TÜRKİYE FANTEZİNİN NERESİNDE?

TÜRKİYE FANTEZİNİN NERESİNDE?

26.11.2011 - 20:53 | Son Güncellenme:

Büyük oyun firmalarında Türkler kilit pozisyonda. Mount&Blade gibi Türk kanı taşıyan oyunların uluslararası başarısı gurur verici. Sony’nin büyük oyunlardaki dublaj hamlesiyse Türk oyuncuları cezbediyor

TÜRKİYE FANTEZİNİN NERESİNDE

Video oyunları, en kârlı sektörlerden biri. Özellikle son yıllarda geliştirme ve oyunlar üzerine düzenlenen organizasyonlar için harcanan paralar ve karşılığında alınan verim, sinema sektörünü bile geride bırakmayı başardı. İnteraktif filmler olarak da nitelendirebileceğimiz video oyunları, teknolojinin de gelişmesiyle giderek daha da gerçekçi yapıya bürünüyor, kullanıcıları büyüleyerek daha büyük satışlar elde edebiliyor.
Günümüzde, özellikle çevrimiçi destek sunan oyunların fazlasıyla rağbet gördüğüne tanıklık ediyoruz. Facebook gibi
700 milyonu aşkın bir sosyal paylaşım platformunun da bünyesinde binlerce çevrimiçi oyun barındırması; gündelik yaşantıda farklı deneyimler tatmak isteyen, ofis ortamındaki yoğun tempodan bir nebze de olsa kaçmak isteyen kullanıcılar için ilaç niteliğinde. iOS ve Android işletim sistemine sahip mobil platformların da son yıllarda oyun portföyüne büyük katkı sağladığı ortada.
Eskiden oyunlar için bu kadar çok çeşit olmadığı gibi, onlara ulaşabilmek için de bu kadar şansımız yoktu. Çeşidin artması, oyunlar sayesinde elde edilecek müşteri sayısını da fazlasıyla artırıyor. Kullanıcıların artması demek, gelirlerin de artması, böylelikle daha iyi desteğin sunulması, daha çeşitli oyunların hazırlanması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Sektörde Türklerin de katkısı var mı?Önde gelen oyun firmalarında çalışan birçok Türk yapımcı bulunuyor.
Activision’ın stüdyolarından Infinity Ward’da çalışan Sami Onur, dünyanın en popüler FPS serilerinden Call of Duty‘de tasarımcı örneğin. Diğer büyük bir firma EA Games’in stüdyolarından Danger Close’da da Giray Özil çalışıyordu. Özellikle yeni Medal of Honor oyunlarındaki grafik işleriyle tanınan Özil, şu an Blizzard’da, grafikler üzerine çalışıyor. Ünlü Fable serisinin geliştiricisi Lionhead Studios’da Emrah Elmaslı, EA’ın The Sims branşında çalışan Cemre Özkurt, IO Interactive’de Hitman: Absolution üzerinde çalışan Hakan Abrak, yine EA’da Spore için çalışan Barış Yaman ve Funcom’da Age of Conan için çalışan Haluk Diriker , verebileceğimiz güzel örneklerden sadece bazıları.

Haberin Devamı

MOUNT&BLADE DÜNYA ÇAPINDA BAŞARILIÜlkemizin oyun pazarı, zor, ancak gelişime açık bir pazar. Çeşitli ücretsiz çevrimiçi oyunlar, bir takım lokalizasyon çalışmalarının ardından Türk oyuncularına sunuluyor ve büyük ilgi görüyor.Yerli iş gücüyle hazırlanan oyunlar da var. Ankara merkezli oyun stüdyosu TaleWorlds‘ün geliştirdiği ‘Mount&Blade’ serisi, dünya çapında güzel tepkiler alan, başarılı bir seri. Bir diğer Ankara merkezli yerli stüdyo Ceidot Game Studios da hazırladığı ‘Hükümran Senfoni Online’ gibi tarayıcı tabanlı oyunlarıyla yüz binlerce oyuncunun beğenisini kazandı. Şu sıralar gelişimi hâlâ süren ve Osmanlı tarihini konu alan en detaylı üç boyutlu strateji oyunu olan Civilization of Ottoman da Türk oyuncular tarafından merakla bekleniyor. Nakrum’u da unutmamak lazım. Çevrimiçi keyifli bir strateji oyunu olan ‘Nakrum’a nakrum.com adresinden ulaşılabiliyor.
ODTÜ’nün ATOM organizasyonu, oyun geliştirmek ve bu konuda yardım almak isteyen girişimcilere yardımlarda bulunuyor. Mevlüt Dinç başkanlığındaki Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu da ileriye dönük güzel adımlar atılması için olumlu gelişmelerden biri.


SONY: 2012 DAHA HEYECANLI OLACAK
Sony Play Station Ürün Müdürü Mustafa Yiğit, CADDE’ye anlattı: “Dünyada oyun pazarında yaklaşık yüzde 83 payla lideriz ve bu konumumuzla sektörümüzün gelişiminin yanı sıra hitap ettiğimiz pek çok çeşitli profildeki oyuncu kitlesinin ihtiyaç ve beklentilerini de en iyi şekilde anlayıp, karşılayabilmek adına çalışıyoruz.
2011 yılı da bu anlamda, Türkiye oyun piyasasına yaptığımız yatırımı artırarak, devam ettirdiğimiz bir yıl oldu. Dört önemli oyunu Türkiye’deki oyunseverlerle buluşturduk. Yılın başında, ilk FPS PS Move oyunu ve ilk Türkçe oyun olmasının yanı sıra 3D seçeneği ve efektleriyle çok ayrıcalıklı da bir oyun olan ‘Killzone 3’ geldi.
Daha sonra Türkçe ‘inFamous 2’, FPS türünün en iyi örneklerinden ‘Resistance 3’, PS 3 tutkunlarıyla buluştu. Şimdi de yılı, satışa çıktığı 2 Kasım’da, dünya çapında 3,8 milyon adet satarak ilk gün satışlarında büyük bir başarıya ulaşan ‘Uncharted 3: Drake’s Deception’la çok verimli ve dinamik bir şekilde tamamlıyoruz.

Haberin Devamı

PS Vita 22 Şubat’ta geliyor
2012’de Türkiye’ye olan yatırımlarımız sürecek. Türkçe oyunlar için kaynak ayırmaya devam edeceğiz. Daha çok Türkçe, daha çok 3 boyutlu oyun, PS Move ile birlikte eğlenceye daha çok hareket katmaya devam edeceğiz. Dijital eğlence ve oyun tutkunlarıyla buluşmak için sabırsızlandığımız GameX 2011 Uluslararası Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı’nda,
240 metrekarelik dev aktivite alanımızda sürprizlerle yer alıyoruz. 22 Şubat’ta Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Avustralya ve Kuzey Amerika’da aynı anda satışa çıkacak olan PS Vita’nın resmi olarak piyasaya çıkışını takiben de PS Vita’ya özel tasarlanmış oyunlarımızı Türkiye’ye getirmeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

STARCRAFT’LA ISINMA TURLARI
Türkiye’nin en büyük teknoloji mağazası Saturn Taksim ve starcraftturkiye.com işbirliğiyle gerçekleştirilen Saturn Taksim GGcUp Turnuvası’nın online elemeleri sonuçlandı. Kıyasıya mücadele ve maceranın yaşandığı turnuvanın online olarak gerçekleşen ön elemelerinde finale kalan oyunseverler, bugün ve yarın Saturn Taksim mağazasında kozlarını paylaşacak.


YENi BOMBALAR
PS3’TE HER ZEVKE MACERA


STARHAWK
TÜR: Vur Onları
Sony Computer Entertainment işbirliği ile LightBox Interactive tarafından geliştirilen Starhawk Universe uzak gelecekte, Rifters isimli insan kolonisi ve mutantlaşarak korkunç canavarlara dönüşmüş Outcast kolonisinin yaşadığı uzay boşluğunda geçiyor.

TWISTED METAL:
TÜR: Car Combat
Gelecek bir zamanda, Calypso adında bir kaçkın ölümcül bir yarış düzenlemektedir. Yarışmacılar son teknoloji silahlarla donatılmış, motosiklet, helikopter vb. araçlar kullanarak birbirlerini öldürmeye çalışmaktadır. Kazananınsa bir dileği Calypso tarafından gerçekleştirilecektir.

SORCERY
TÜR: Macera
Yüzyıllar once, insanlar ve periler arasında bir savaş yaşanmıştır. Savaş sırasında, kazanma arzusuyla, perilerin kraliçesi Lady Everfair Karabasan ile bir anlaşma yapmıştır. Bu anlaşma ile kendisine muazzam bir güç vakfedilmiş ama karşılığında da Karabasan’ın kendisine musallat olmasına izin vermiştir.

Haberin Devamı

SLY COOPER
TÜR: Macera
Sly Cooper’da antik Thievius Raccoonus’un sayfaları yok olmaktadır. Bunu engellemeye çalışan Sly’ın güvenilir yardımcısı hipopotam Bentley ve kaplumbağa Murray bu macerada en büyük müttefikler olacak.