Cadde Ünlü değiller ama sosyal medyada zenginler

Ünlü değiller ama sosyal medyada zenginler

08.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan sosyal medya, kendi dünyasının ünlülerini yarattı. Popüler isimler, çektikleri videolar ve paylaşımlarıyla binlerce lira kazanıyor.

Ünlü değiller ama sosyal medyada zenginler

SERCAN KISMET- Sosyal medyadan kazanç gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Hem dünyada hem de ülkemizde bir meslek haline gelen Influencerlar, bir paylaşımla binlerce lira kazanabiliyor. Ünlü olmadığı halde Instagram, YouTube, TikTok ve son olarak haziran ayında Türkiye’de erişime kapatılan OnlyFans’ten binlerce lira kazanan isimler, vergilerini de ödüyor. Çoğu sosyal medya ünlüsü ismin, her platformda üyeliğinin bulunmasına rağmen popüler oldukları dijital mecralar ise ayrı...

Haberin Devamı

Abonelere özel paylaşımlar

Son dönemde yaptığı temizlik videolarıyla ünlenen Cem Özkök ve komedyen Gökhan Ünver de markaların markajında bulunuyor. Bazı isimler de artık Instagram’ın yeni özelliği olan ücretli aboneliği kullanmaya başladı. Sosyal medya fenomenleri, sadece para karşılığı üye olan aboneleri için farklı fotoğraf ve video paylaşıyor. Türkiye’deki abonelik ücreti en fazla 39.99 lira.

Ünlü değiller ama sosyal medyada zenginler

Instagram en çok kazanılan yer

Sosyal medya fenomenlerinin en çok para kazandığı yer Instagram... Birçok marka, influencerlarla iş birliği yaparak, reklam bedeli ödüyor. Firmalar, takipçi ve etkileşimine göre bir post için 50 bin liradan başlayan ücretler, sadece bir gün kalan hikâyelere ise 5 bin liradan başlayan ücret ödüyor. Markalar ayrıca, reklam verdiği popüler isimlerden izlenme, beğeni, kaç kişi kaydetmiş, kaç kişi gönderiyi başkasına iletmiş ve yaş-cinsiyet oranı gibi tüm verilerini istiyor.

Haberin Devamı

Ünlü değiller ama sosyal medyada zenginler

Gökhan Çınar

Ünlü sohbetleri You Tube'da

Sosyal medya fenomenleri, YouTube’da izlenmeyle milyonlarca lira kazanabiliyor. YouTube fenomenleri, son dönemde platformun ‘Shorts’ kısmına videolar yüklemeye başladı. YouTube, kısa olan videolar bölümüne giren ‘Shorts’ için geçtiğimiz temmuz ayında aylık 2 milyar kullanıcının izlediğini açıklamıştı. Fenomenler, uzun videoları izlemekten sıkıldığı bilinen Z kuşağı için kısa görüntüler çekerek, ‘Shorts’ kısmına ekleyip, hem milyonlarca izleniyor hem de bu sayede içeriklerini Instagram ve TikTok gibi diğer platformlara da yükleyebiliyor. ‘Shorts’ kısmı arka arkaya düştüğü için takipçi de kazandırabiliyor.

Ödeme izlenmeye göre

İbrahim Selim ve Gökhan Çınar gibi isimler, YouTube kanallarında magazin dünyasının ünlü isimlerini ağırlıyor. Program yapan popüler kullanıcılar, binlerce hatta bazen milyonlarca tıklanarak, yüksek gelir elde edebiliyor. YouTube ise tıklanma yerine izlenme sayısına göre ödeme yapıyor. 

Ünlü değiller ama sosyal medyada zenginler

Eleştirilerin hedefi TikTok

2016’da hayatımıza giren TikTok fenomenleri, bir reklamla binlerce lira kazanmaya devam ediyor. TikTok fenomenlerinin çektiği bazı videolar eleştirilip, sosyal medyada gündem olurken, fenomenler ise yüksek meblağlar kazanıyor. TikTok’ta para kazanmanın en etkili yolları arasında sponsorluk anlaşmaları ve şarkı tanıtımı yer alıyor. Ayrıca son dönemde fenomenler canlı yayın açarak, kısa sürede takipçilerinin gönderdiği her bir sanal hediye karşılığında 100-250 lira arası kazanabiliyor.

Haberin Devamı

Ünlü değiller ama sosyal medyada zenginler

1 milyon izlenmeye 4 bin lira ödeniyor

Tek bir videodan alınan ücret ise 40 bin ile 100 bin lira arasında değişebiliyor. TikTok, ayrıca 1 milyon izlenme karşılığında üyesine 4 bin lira gönderiyor. Nursema Altuntaş, Cemre Solmaz ve Ceren Yaldız gibi isimler TikTok’un en popüler isimleri arasında yer alıyor.