Cadde Ünlü sanatçı Haluk Akakçe hayatını kaybetti!

Ünlü sanatçı Haluk Akakçe hayatını kaybetti!

09.10.2023 - 16:01 | Son Güncellenme:

Çağdaş sanatın önemli isimlerinden olan, çalışmalarıyla birçok ödül kazanan Haluk Akakçe'den acı haber... Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören ve dokuz gün komada kalan sanatçı 53 yaşındaki ressam ve iç mimar, bu sabah vefat etti.

Ünlü sanatçı Haluk Akakçe hayatını kaybetti

Renkli kişiliğiyle tanınan Haluk Akakçe, bu sabah Nişantaşı’ndaki evinde yaşamını yitirdi. Sanatçının cenazesi, gerekli işlemlerin yapılması için Taksim İlkyardım Hastanesi’ne nakledildi.

Haberin Devamı

Bir süredir mücadele ettiği akciğer kanserine yenik düşen Haluk Akakçe’nin vefat haberi, sevdiklerini ve sanat camiasını yasa boğdu.

Ünlü sanatçı Haluk Akakçe hayatını kaybetti

"RUHLAR EVİNDEN DÖNÜŞ"

Ünlü ressam ve iç mimar, 30 Eylül'de Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, dokuz gün komada kaldığını ve mucizevi şekilde geri döndüğünü paylaşmıştı: Ruhlar evinden dönüş. Nasıl tanimlanır bilemedigim. Kocaman karanlık komadadan doktorların dokuz günlük mucuzevi çabalarıyla geri döndüm. Hepinizi seviyorum.

Ünlü sanatçı Haluk Akakçe hayatını kaybetti

EN ÇOK KONUŞULAN ESERİ

Sanatı, kişinin kendini başka şekilde ifade edemediği zamanki ifade ediş biçimi olarak tanımlayan Akakçe, her sanatçının sorumluluğunun, toplumdan farklı olarak herkesin gidemediği o çizgiyi geçmek ve geri gelip bulgularını insanlarla paylaşmak olduğunu savunuyordu. Çalışmalarında insan ve doğa arasındaki uyumu, insanlığın doğa üzerindeki yıkıcı etkisini ve bu etkinin doğayı nasıl şekillendirdiğini sorgulayan Akakçe’nin en çok konuşulan eserlerinden biri, 2000 yılında ürettiği ‘Perfect Lovers’ oldu. Akakçe seride, insan ve doğa arasındaki uyumu, iki insan figürü üzerinden ele aldı.

Ünlü sanatçı Haluk Akakçe hayatını kaybetti

Haberin Devamı

HALUK AKAKÇE KİMDİR?

24 Temmuz 1970 tarihinde Ankara'da dünyeye gelen Haluk Akakçe, Bilkent Üniversitesi'ndeki iç mimarlık eğitiminin ardından Londra'daki Royal College of Art ve Amerika’daki The School of the Art Institute of Chicago'daki MFA derecelerini birincilikle tamamladı. 1997'de ilk kişisel sergisini Chicago'da açmasının ardından sanat çalışmalarına Londra ve New York'ta devam etti.

Ünlü sanatçı Haluk Akakçe hayatını kaybetti

Dünyanın önde gelen sanat merkezlerinde birçok sergi açan Akakçe’nin islerinin sergilendiği mekanlar arasında Whitney Museum of American Art(New York, 2002), PS-1 Contemporary Art Center, Long Island City (New York, 2001) New Museum, (New York, 2002), Tate Britain (Londra, 2004) Chelsea Art Museum(New York, 2007), Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Kunsthaus Graz (Graz- Avusturya, 2008) ve İstanbul Modern Sanat Müzesi (İstanbul, 2009) bulunuyor.

Ünlü sanatçı Haluk Akakçe hayatını kaybetti

Sanatçının katıldığı önemli bienal ve festivaller arasında; 2002’deki "Metropolitan Iconographies" 25. Sao Paulo Bienali, 2001’deki "Painting at the Edge of the World" Walker Art Center, Minneapolis ve Paolo Colombo küratörlüğündeki 6.Uluslararası Đstanbul Bienali de yer alıyor.

Ünlü sanatçı Haluk Akakçe hayatını kaybetti

Haberin Devamı

Sanatçı, Las Vegas valisinin davetiyle 2006 yılına damgasını vuran projesi 'Sky is the Limit'i Fremont Caddesi’ndeki dünyanın en büyük LED ekranı olan Viva Vision’da gerçekleştirdi.